Gigabyte anakartta fan yuvası yetmiyor

JamesBond007

Hectopat
Katılım
13 Mart 2021
Mesajlar
285
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar. Anakartım Gigabyte A320M-H. 1 adet işlemci fanı ve 1 adet egzoz fan mevcut. Fakat kasanın önünde 1 tane boşta fan var. Anakarta takılacak boş yuva yok. Şu şekilde 2 adet farklı kablosu var neyin ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Fan çoklayıcı almak istiyorum fakat ne alacağımı bilmiyorum yardımınızı istiyorum. Bir de 2 tane resim ekleyeceğim sanırım güç kaynağından gelen kablolar yine fan kablosuna benziyor ne olduğunu açıklayabilir misiniz? Hangi fan çoklayıcıyı almalıyım? Kasama 2 adet daha fan alıp, toplamda 5 adet (1 egzoz fan, 1 işlemci fanı ve önde 3 adet olmak üzere) fan olmasını istiyorum. (not: İlk iki resim kasanın önündeki tek fandan gelen kablolar diğer ikisi ise boşta duran sanırım güç kaynağından gelen kablolar)
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20220217_223127.jpg
    95,9 KB · Görüntüleme: 135
  • IMG_20220217_223137.jpg
    112,8 KB · Görüntüleme: 124
  • IMG_20220217_223220.jpg
    91,6 KB · Görüntüleme: 94
  • IMG_20220217_230123.jpg
    98,3 KB · Görüntüleme: 118
Yanlış anlamadıysam zaten fan çoklayıcı mevcut fanın kablosunda. 1. resimdeki kabloyu anakarta takın Diğer fanın birini de 2. resimdeki yere takın. Bu şekilde 2 fanı tek girişe bağlamış olacaksınız.
3 ve 4 teki kablolar RGB ve Argb aydınlatma kabloları ama nerden geldiğini öğrenmek lazım.
 

Peki fan kablolarını diyelim ki yanlış taktım başıma ne gelebilir? Egzoz fanın bağlı olduğu portu çıkarıp dediğiniz kabloyu oraya takacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fan kablolarının yönü belli zaten hocam ters takamazsınız o yüzden sorun olmaz.

Hocam bir de CPU fan yerine mi takayım yoksa SYS fan 1 yazan yere mi? Fark etmez ise CPU fana takmam gerekiyor çünkü kablosu yetişmeyecek SYS fan 1 yazan yere.
 
Hocam bir de CPU fan yerine mi takayım yoksa SYS fan 1 yazan yere mi? Fark etmez ise CPU fana takmam gerekiyor çünkü kablosu yetişmeyecek SYS fan 1 yazan yere.

Aslında SYS yerine takmanız gerekiyor ama yetişmiyorsa CPU yerine takın. CPU fanını da SYS kısmına takın.
Sonrasında BIOS'tan fan ayarlarına girin resimde üstte işaretlediğim yere tıklayıp SYS fan 1'i seçin, ardından altta işaretlediğim kısma tıklayıp CPU olarak ayarlayın ve kaydedip çıkın.
 

Dosya Ekleri

  • 2022-02-18_01-40-55.png
    266 KB · Görüntüleme: 97
CPU FAN girişine zaten CPU FAN takılır. SYS FAN girişine diğer fanlar takılır. Sizin fanlarda bir de ARGB gözüküyor. Tavsiyem kontrolcü yoksa almanız yönünde.
 
CPU fan girişine zaten CPU fan takılır. SYS fan girişine diğer fanlar takılır. Sizin fanlarda bir de ARGB gözüküyor. Tavsiyem kontrolcü yoksa almanız yönünde.

Hocam bu konuyu iyice açıp anlatabilir misiniz hangi çoklayıcıyı almalıyım ve kabloları birbirine yetiştirmekte zorluk çekiyorum 15 20 cm aralık kalıyor. Hangi kontolcüyü önerirsiniz veya çoklayıcı ve kontrolcü işini aynı anda yapabilen bir aparat varsa link atabilirseniz sevinirim. Bu işi iyice öğrenmem gerekiyor BIOS konusunda tecrübeli değilim. Eğer videolu anlatımı varsa atabilirseniz sevinirim.
 
Linkteki uygundur. Fanları ve ARGB kablolarını buna takabilirsiniz. Bundan gelen kabloyu da anakartta bulunan SYS FAN girişine takabilirsiniz. Anakartta ARGB girişi yok. Kumanda ile ışıkları kontrol edebilirsiniz. 4 pin fan girişine 3 pinli fan takılabilir.
"5 ARGB & 4 Pin PWM Kontrolcü 2in1" 5 ARGB & 4 Pin PWM Kontrolcü 2in1
 
Hocam benim kasamda RGB fan yok kontrolcü almam şartmı fiyatı fazla geldi. Kontrolcü sırf görüntü için ise almak istemiyorum. İleride RGB fan alırsam işime yarardı sanırım. (kontrolcü ile fan hızları ayarlanabiliyor mu?) çok da ışık seven biri değilim. Sadece fan çoklayıcı önerseniz olur mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…