GIGABYTE B75M-D3V Overclock Nasıl Yapılır ?

silivri357

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar;

Intel i3-2100 işlemci var. Anakartım GIGABYTE B75M-D3V Intel B75 Soket 1155 var. Ben Overclock yapmak istiyorum. Yardımcı olur musunuz ? BIOS'dan da bir türlü ayarını bulamadım. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
İntel Core serisinde K ibaresi bulunmayan işlemcilere OC yapılamaz.
Çarpan kilidi ile oynama yetkisi kullanıcıya verilmez.
Bus frekans hızı ile oynayıp çok çok ufak bir OC yapılabilir ancak bir faydası olmayacaktır.

Sisteminiz OC işlemi için uygun değil, eminim harici olarak bir soğutucu da almamışsınızdır.

Sogutma almadım fakat nette arastırdıgımda benim işlemciye oc yapan gördüm. Bide i7 almayı düşünüyorum ozaman sorun kalkar dimi

Sogutma almadım fakat nette arastırdıgımda benim işlemciye oc yapan gördüm. Bide i7 almayı düşünüyorum ozaman sorun kalkar dimi
Soğutucu almadıysanız hepsini boşverin. İ7 de alsanız soğutucu olmadığı için OC yapamazsınız. Yapsanız bile Isıdan dolayı Pc hep reset atacaktır. Ayrıca işlemcide zarar görür. Güzel bir soğutucu alırsanız cesaretiniz varsa yapabilirsiniz. Termal Macun demeyin. İşe yaramıyor OC kısmında.

OC yapan gördüm diyorsunuz ancak nasıl yasıl yapıldığına dikkat etmemişsiniz anlaşılan.
Yukarıda bahsettim, frekans artışı sağlamanın 2 yolu vardır.
Çarpanı artırmak veya bus frekans değerini biraz artırmaktır.

K ibaresi olmadığı için çarpan ile oynayamazsınız, yani firma o yetkiden sizi mahrum bırakır.
Siz de çok kafanıza takmışsanız bus frekans hızını ufak birtarda artırır ve ufak bir frekans artışı elde edersiniz.
Bus frekans hızı kolay kolay yükseltilemez, stabiliteyi bozarsınız.
Frekans artışı yapılacaksa çarpan değeri artırılarak yapılmalıdır. Bus frekans ile OC falan olmaz, o iş yaş yani :)

İ7 alınca sorunlarınız yok mu olacak ? Sonunda K ibaresi bulunan bir işlemci seçerseniz çarpanı artırabilir ve OC işlemi uygulayabilirsiniz.
Önemli olan sonunda K ibaresinin bulunmasıdır.

Stok fan ile de OC falan yapılmaz, voltaj artışı yapıldığında sıcaklık değerlerinde artış olur ve ston fan bu ısıyı yok edecek güçte değildir.
100-150 lira harcayıp iyi bir haca soğutma veya en azından 150 lira ayırarak sıvı soğutma sistemlerine geçiş yapabilirsiniz.

Baştan OC yapma nedeninizi belirleyin, OC yapan kişilerin videolarını izleyip iyice öğrenin sonra iyice sistemini iyice tanı ve hakim ol. Daha sonra da soğutucu alıp voltajsız ufak OC yapmayı çalışın. Senin belirttiğin işlemci ve anakartın "Çarpan Kilidi" kapalı olduğu için anca "FSB" oranını arttırabilirsin. Peki nedir bu "Çarpan" ve "FSB" ? Bunların 2 si işlemci hızını belirleyen 2 önemli faktör. Mesela ; benim işlemci İntel Pentium Dual Core E5400. 2700 MHz (2.70 GHz) hızında çalışıyor. Çarpan kilidi kapalı bir işlemci. FSB hızından arttırabiliyorum. Fabrika çıkışı 200 FSB hızı ve 13,5 çarpan kat sayısı var. Bu iki sayının çarpımı işlemci hızını verir. (200 x 13,5 = 2700). Ben bu OC işini iyi bir soğutucu alarak yaptım. OC işini Windows üzerinden programlarla yapma. Sağlıklı olmaz. Bilgisayar ilk açılışta "Press XX to enter the Setup" gibi bir yazı görürsün sol altta. Ordan BIOS'a girersin. Menülerde "Ai Tweaker", "M.I.T (Motherboard Intelligent Tweaker)", "Fox Intelligent Stepping", "OC Tuner" gibi yazı görmen lazım. Oraya girip "FSB Rated..." bişiler yazar. Ordan 2-3 arttırırsın hafif hafif öğrenirsin azıcık.

Ha bu arada yaptığın OC'ta Stabilite testi yap. Prime 95 önerimdir.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00