Gigabyte GeForce 3060 OC Windforcen pin kısmı eridi

JustLewn

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Bilgisayarımın ekranı 2 gündür 3-4 kez gitti, takmadım. Virüs taraması falan yaptım, şu anda son durum böyle.

3 hard disk var, 3. hard disk 2 hafta oldu yeni taktım. 1 adet SSD var.

Rampage Fusion 650W 80+ Bronze kasanın PSU'sunu kullanıyorum.

Ne yapmalıyım, ne gibi sorunlar olur? Yeni pin taksam yine aynı sonuca varır mıyım?

Full kasa bilgisi:

• GPU: Gigabyte GeForce 3060 OC Windforce
  • CPU: i3 12100F
  • RAM: 16 GB DDR4 3600 MHz
  • Anakart: Gigabyte H610M H 3200 MHz
  • PSU: Rampage Fusion 650W 80+ Bronze
  • Kasa: Rampage Fusion

Dosya Ekleri

• 20250912_002234.jpg
    20250912_002234.jpg
    145,8 KB · Görüntüleme: 30
Pinin erimesinin kasanın içindeki donanımlar ile ilgisi yok. Ekran kartı fazla akım çektiği için o pinler ısınır ve aşırı ısındığı zaman da konektör erir. Bu ekran kartı ve kullanılan kablo ile ilgili bir sorun yani. Şayet güç kaynağın modüler bir PSU ise daha kaliteli kablo alıp kablo olasılığını eleyebilirsin. Şayet durum tekrarlanırsa sorun kablodan değil ekran kartından demektir.

Normalde çekilen yük o pinlere eşit dağıtılır ama bir sebepten dolayı (güç kaynağı çıkışında ya da ekran kartı tarafında yaşanan bir temassızlık gibi, kullanılan kablo da yine sebep olabilir.) seninkinde eriyen pine fazla yük binmiş (yükten kastım elektriksel yük).

Pinin erimesinin kasanın içindeki donanımlar ile ilgisi yok. Ekran kartı fazla akım çektiği için o pinler ısınır ve aşırı ısındığı zaman da konektör erir. Bu ekran kartı ve kullanılan kablo ile ilgili bir sorun yani. Şayet güç kaynağın modüler bir PSU ise daha kaliteli kablo alıp kablo olasılığını eleyebilirsin. Şayet durum tekrarlanırsa sorun kablodan değil ekran kartından demektir.

Normalde çekilen yük o pinlere eşit dağıtılır ama bir sebepten dolayı (güç kaynağı çıkışında ya da ekran kartı tarafında yaşanan bir temassızlık gibi, kullanılan kablo da yine sebep olabilir.) Seninkinde eriyen pine fazla yük binmiş (yükten kastım elektriksel yük).

Son 2 haftadır yeni HDD ve aster isimli uygulamayı kullandık yani tek PC'yi bir nevi 2 kişi kullandık birimiz Rocket League açarken diğerimiz CS2 açtı. Bu 2 haftadır yaptığımız her şeyi geri alsak ama yine aynı kablo (kablonun aynısı yanık olan değil) ve yine ayni psu ile aynı sorun olma olasılığı var mı?

HDD'yi sökme sebebim fazladan HDD taktigimda PSU'dan yetersiz güç gelip GPU'yu dengesiz bir sekilde beslemesinden kaynaklı olabilir diye.

Evet siz dediniz içindeki donanımlarla alakası yok fakat 2 yıldır böyle kullandım bir problem yaşamadım kasadaki en pahalı parçada bu korkuyorum yani 😂

Son 2 haftadır yeni HDD ve aster isimli uygulamayı kullandık yani tek PC'yi bir nevi 2 kişi kullandık birimiz Rocket League açarken diğerimiz CS2 açtı. Bu 2 haftadır yaptığımız her şeyi geri alsak ama yine aynı kablo (kablonun aynısı yanık olan değil) ve yine ayni psu ile aynı sorun olma olasılığı var mı?

HDD'yi sökme sebebim fazladan HDD taktigimda PSU'dan yetersiz güç gelip GPU'yu dengesiz bir sekilde beslemesinden kaynaklı olabilir diye.

Evet siz dediniz içindeki donanımlarla alakası yok fakat 2 yıldır böyle kullandım bir problem yaşamadım kasadaki en pahalı parçada bu korkuyorum yani 😂

Güç kaynağının gücü çok yüksek değil. Bu sebeple söylediğin doğru. Ne kadar çok donanım takarsan sistemin akım ihtiyacı o kadar çok artacağı için güç dengesizlikleri/Reset'ler/Mavi ekranlar yaşanabilir. Yani PSU'yu o yönden çok zorlamaman iyi olur. Bu olay ekran kartına da zarar verebilir tabi ki.

Sistemi bu şekilde fazla zorladığınız için ilgili konektörün yanmış olması çok muhtemel. O yüzden güç kaynağını zorlamayacak şekilde donanımları ayarlayın ve bence sistemi de çok zorlamadan kullanın. Zaten daha önce çalışıyormuş hem de uzun zamandır. Kabloyu yenileyip eskisi gibi kullanırsanız sorun olacağını zannetmiyorum. Bütçe varsa biraz daha güçlü bir PSU'ya da geçebilirsiniz.

Merhaba cihazın birinci 12V girişi erimiş GPU akımına bağlı olduğunda genelde bütün 12v girişlerinde deformasyon olur (Bknz RTX XX90 serilerindeki erime) PSU'dan kaynaklı olması büyük muhtemel değişmeniz öneririm.

O yüzden güç kaynağını zorlamayacak şekilde donanımları ayarlayın ve bence sistemi de çok zorlamadan kullanın. Zaten daha önce çalışıyormuş hem de uzun zamandır.
tamamdır o zaman şimdilik öyle yapayım. Parayı bulunca değiştiririm.

Bütçe varsa biraz daha güçlü bir PSU'ya da geçebilirsiniz.
PSU'dan kaynaklı olması büyük muhtemel değişmeniz öneririm.
Bütçe çok yok düşük bütçeli fakat bundan iyi bir power supply önerir misiniz. Elimde patlamayacak bi tane 😂

Technopat Haberler

Geri
Yukarı