Gigabyte GTX 1050TI Performans Düşüşü

Safa Eldek

Hectopat
Daha fazla  
3 ay öncesinde bir kasa topladım özellikleri ;

İşlemci: i7 7700k
Ekran Kartı: Gigabyte GTX 1050TI
RAM: 16 GB 2400 MHz
Anakart: ASUS Prime Z270-P
Hard Disk: GALAX SSD 240GB (Windows kurulu)
Hard Disk 2: 1TB Seagate 7200 RPM
İşlemci soğutucu: Xigmatek Janus
Kasa: Thermaltake 650W

Yaklaşık 2 aydır kullanıyorum bilgisayarı ve bir problem yaşamadığımı söyleyebilirim.

Lakin geçenlerde İşlemci sogutucusunu yeni taktım sisteme. Xigmatek olanı.

AI Suite'den işlemcinin sıcaklığını boşta incelerken bazı zıplamalar dikkatimi çekti ve oyuna girip denemek istedim. Oyuna girdiğimde (CS-GO) lobide aldığım 600-700 FPS'nin 80-90'lara düştüğünü gördüm ve Windows iconu aşırı derecede takıldığını fark ettim. Bu arada işlemci derecesine baktım lakin aşırı bir yükselme göremedim. Zaten grafikler tanımlı, dereceyi görünce direk RPM'ler zıplıyor. Benim anlamadığım bu işlemci soğutucusunu taktığım zamanda da bir performans düşüşü yaşamadım ama bir anda böyle bir şey gerçekleşti. Windows'daki tarayıcım arayüzüm hepsi kasmaya başladı. Ben bunu işlemci soğutucusuna verdim lakin sistemsel bir problem olduğu ortada.

Bu problemi nasıl kontrol eder nasıl giderir ve bir daha olmaması için nasıl bir yol izlemeliyim?

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Başlığı bu şekilde değiştirseniz kimse gelipte cevap yazmaz maalesef. Benim problemim başlıkta yazan şey değil. Lütfen düzeltiniz.

1920x1080 full grafik DP bağlantı.
Konsoldan fps_max 999 komutunu deneyin. Sisteminiz darboğaz yapıcak bir sistem değil, yazılımsal bir sorun. Elinizde yedek varsa sistemi yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Arka planda çalışan uygulamalarıda kontrol edin, belki HDD veya SSD aşırı derece kullanan uygulamalar buna sebeb olabilir. Oyun içi GPU-CPU, RAM kullanımlarına bakın. İşlemci soğutucusunu değiştirmişsiniz, o kısmı pek anlamadım, sorun yaşıyorsanız en baştan söküp vidaları çapraz sıkarak tekrar kurulum öneririm.

Sistemi güncelleyeceğim. HDD ve SSD'de doğru düzgün birşey yok ikiside bomboş daha.
Oyun içi GPU-CPU, RAM kullanımlarına önereceğiniz bir program var mıdır?
İşlemci soğutucusunu PWM kontrolü olmadığı için değiştirdim. Boşta 30-40 derecede çalışıyor CPU. Peki bu sıcaklıklar normal midir?

Normal. Fan tuning yapıp kendin ayarlayabilirsin.30 derecede %30 - 40 derecede %70 - 50 derecede %100 gibi.

Yalnız bende egzoz fanı yok. Çünkü 5 tane fan var onlarda CPU fanına bağlı. İşlemci sıcaklığına göre hızları değişiyor. En fazla işlemci sıcaklığı bende 30 derece üstü 40 görmedim daha. Oyun indirmesi yaparken %30 indiriyorum oyun oynarken %40 bazen %50 ayarlıyorum ama diğer ayarlar hiç değişmiyor. Fanı ayarlamak önemli kendi ayarlarsa düşük ayarlıyor.

2 gün önce benchmark yaptığımda "over heat" diye bir sonuç verdi bana bu program.
Dün tekrar yaptım testi ve sonuç olarak 1.07 W/°C gibi bir değer verdi. bu değeri yorumlamayı bilmiyorum. Birde bilgisayar boşta çalışırken ayarladığım değerlerin üzerine pik artış yapıp fanı hızlandırıyor. Mesela bu durum 50 saniyede 60 saniyede bir 2-3 saniye süren bir süreç oluyor. AIDA64'de de öyle. 30-40 derken bir anda 70 görüyorum ama sonra direk düşüyor. Bu normal mi acaba

Konu biraz dağılmış gibi, o yüzden basit bir iki soru soracağım; bu kasma olayı sadece oyunlarda mı yoksa genel olarak her zaman mı var? Ayrıca CS'den biraz daha ağır bir oyun açarak oyun içi işlemci kullanımı, ekran kartı kullanımı ve sıcaklıkları vs. değerleri MSI afterburner ile paylaşın. Ona göre bir çıkarımda bulunalım. Bu testleri yaparken de fan kontrollerini default olarak ayarlarsanız sonuçlar daha sağlıklı olur.

Bu kasma olayı herhangi bir durum yokken bütün bilgisayarda bir anda baş gösterdi. Sonrasında kapattım ve ertesi gün tekrar açtığımda sorun düzelmişti. Ben bunu halen CPU fanına bağlamak istiyorum ama abartı bir değer ortada yok. O yüzden dediğinizi yapıp sonuçlara bir bakayım. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…