Elimde böyle bir DDR3 sistem var. Bu sistemi güncelleyeceğim ama aklımda sorular var.
İlk önce amacımı yazayım. En başta oyun oynamak istiyorum, kodlamaya giriş yapmak istiyorum son olarak arada bir dizi-film izlemek istiyorum. RGB takıntım yok. Hatta olmasa da olur. Beni 1 1.5 sene idare etse yeter sistem. Şimdi sorularıma geçeyim.
Geçen sene bilgisayarım bozulunca sağını solunu incelemek için kurcalarken arkadaki pini 180'e çekip PSU'yu yaktım. Tabi düğmeye basar basmaz sigortalar attı ama diğer parçaların bozulup bozulmadığından emin değilim. Sistem parçalarının durumunu nasıl anlarım? Bir arkadaşım yanık kokar dedi ama PSU'nun olduğu yer dışında koku yok.
Elimdeki CPU'yu hızaşırtıp güzel bir kule tipi soğutma ile GTX 1050 (tek fanlı olan) birlikte çalıştırabilir miyim? Darboğaz olur mu?
Elimdeki CPU'yu mu kullanmalıyım yoksa Çin'den Xeon X3440 işlemci mi almalıyım. Elimdeki CPU hızaşırtma ile 3.2-3.3 GHz değerlerine çıkabiliyorken Xeon ile 4GHz zorlanıyor.
Anakart mini diye geçen anakartlardan olduğu için 2 RAM yuvası var. Yine Çin'den elimdeki RAM'in aynısından alarak 2x4 şeklinde mi kullanayım yoksa bu RAM'in bir üst modeli olan 8 GB'lık RAM'lerden 2 tane alarak mı kullanayım?
MOSFET soğutucular hakkında ne düşünüyorsunuz? Ben hızaşırtma için almayı düşünüyorum ama bu alanda çok bir bilgim yok. Gerçi donanım hakkında da pek bir bilgim yok.
Alacağım parçalar şunlar:
RAM (tavsiyelerinize göre 4x1-vergisiz ~130₺ veya 2x8 vergisiz ~500₺)
Ekran KARTI-1300₺
CPU soğutucu
PSU
Tavsiyenize göre CPU-vergisiz 64₺
SSD
Parçaları ara ara toplayacağım. İlk parça da büyük ihtimalle PSU olacak. Ekran kartı, PSU ve soğutucuyu sıfır almayı düşünüyorum belki uyguna bulursam ekran kartini ikinci el alırım. Geri kalanlar ikinci el olacak. Parça önerilerinize açığım. Bütçem 2000₺ civarı. Belki ailem yardım ederse 2500₺ olabilir.
Kusuruma bakmayın uzun ve karışık oldu konu.