Gigabyte RTX 2060 Windforce UV yapmak

Abdullah MUTLU

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhabalar,
Bu kartın yaklaşık 6 aylık kullanıcısıyım. Bu süreç içerisinde kartım ortalama olarak 80 derecede çalışmaktaydı. En fazla 82 dereceyi gördüm. Başlarda bu o kadar da rahatsız etmiyordu ancak son zamanlarda yaz aylarının da yaklaşmasıyla tedirgin olduğum için internette araştırarak undervolt işlemini öğrendim ve son 2-3 günde işlem hakkında bayağı bir bilgiye ulaştım ancak hala bilmediğim noktalar var. Bu başlıkta, hem kendi uyguladığım değerleri paylaşacağım hem de konu hakkında bilgisi olan forum üyelerine bazı sorular soracağım. (Bu sorular yabancı kaynaklarda dahil tam olarak cevap bulamadığım sorulardır). Stress testlerini Unigine Heaven Bencmark 4.0 Basic Edition üzerinden yaptım.
Kullandığım program MSI Afterburner. Burada curve editor kısmında (CTRL + F ile açılan sayfa) kartın stock voltaj ve clock hızları her açışımda ufak tefek değişiklikler göstermekte. Örnek olarak şu an 1.137mV'da 2055 MHz değerini görmekteyim. Dün açtığımda ise clock hızı 2020 MHz sabah açtığımdaysa 1995 MHz idi. Şu an bu konuyu yazarken ayarlar üzerinde oynayıp tekrar sıfırladım bu sefer de en yüksek değerler 1125mV'da 2025 MHz. Bu durum normal mi?
Dün voltajı 900mV clock hızını ise 1905 MHz olacak şekilde ayarladım ve test sonuçları stock performansla aşağı yukarı aynı olmasına rağmen 6-7 derecelik ısı farkı oluştuğu için bu şekilde kullanmaya karar vermiştim. Buraya yazmak için testleri tekrar yaptım.

Stock bencmark değerleri: En fazla 77-78 dereceleri gördüm. Kart 1875 MHz ile 1905 MHz aralığında çalıştı oysa Afterburner'da en yüksek değer olarak 2025MHz'ye kadar çıkabilir şeklinde görünüyordu.

900mV 1905MHz Benchmark: En fazla 71-72 dereceleri gördüm. Kart 1905MHz'de başladı daha sonra 1860MHz'e kadar düştü (daha sonra yükselerek 1875MHz'de testi bitirdi. Bu düşüş her zaman olmakta kart 60 derecede çalışırken de oluyor.

Bugün ise farklı bir şey deneyerek clock hızını 1830MHz'e, voltajı ise 850mV'a düşürdüm. En fazla 65-66 dereceyi gördüm kart ise 1815MHz ile testi bittirdi.

Son kullandığım ayarlarda, stock haline göre ortalama FPS değerinde 3.1 FPS'lik bir düşüş var ancak ısılarda sizinde gördüğünüz gibi 10-11 dereceye varan bir değişim var. Herhangi bir crash almadım ancak bu son ayarı henüz oyunlarda denemedim. Bütün testler aynı ortam ısısında yapıldı.

Kullandığım karta fabrika çıkışında soğutma sisteminin kaldırabileceğinden daha fazla OC yapıldığını düşünüyorum. Ayrıca şu an henüz kavurucu yaz sıcaklarını yaşamıyoruz buna rağmen 80-82 dereceler bana fazla görünüyor açıkçası.

Sizlere diğer sorularım şunlar:

Eğer kartı son olarak bahsettiğim 850mV 1830 MHz ayarlarda kullanırsam kartım zarar görür mü? Undervolt işleminin birçok yerde zararsız olduğu söylenmiş ama sizlere de sormak istedim.
Benchmark'a göre olan 3.1'lik FPS farkı kartın ısınmasını göze almaya değer bir değer midir?
Bu ayarları yalnızca oyun oynarken mi kullanmalıyım yoksa Afterburner üzerinden otomatik olarak Windows açılışında çalışır şekilde ayarlayıp bundan sonra tamamen bu şekilde kullanmamda bir sakınca oluşur mu?
Testler sırasında oluşan değişken MHz değerleri normal mi?
Afterburner üzerinde yaptığım değişikliklerden sonra stock ayarlara her dönüşümde ufak da olsa birbirinden farklı değerler ile karşılaşmam kart ile yazılım arasında oluşan bir uyuşmazlık mı yoksa kartta bir sorun mu var?

Konuyu hem kendi ayarlarımı paylaşmak hem de daha iyi fikirler almak için paylaştım çünkü bu karttaki ısınma sorunundan şikayetçi birçok kişi var. Eğer bu yazıyı okumuşlarsa iyi araştırarak işlemleri yapsınlar. Sorumluluk bende değil.
Çok soru sordum farkındayım ancak cevaplarsanız beni büyük bir düşünce buhranından kurtarırsınız. Ayrıca undervolt işlemini daha iyi yapmam için önerileriniz varsa bekliyorum. Şimdiden teşekkürler iyi forumlar

Technopat'ın 2060 Super videosunda 80 derecenin normal olduğunu söylediler. İnternetteki kaynaklara bakınca 2060 için maksimum derece 88 gözüküyor. Bence UV işlemini yazın alacağın sıcaklık değerlerine göre yapmalısın.

Ben videoda bahsedildiği gibi özelleştirilmiş bir fan ayarı kullanmama rağmen bu sıcaklıkları görüyorum.
Arkadaşlar yardımcı olabilecek kimse yok mu?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…