Gmail ve PC'ye yapılan siber saldırı sonrası ne yapılmalı?

Daha fazla  
Merhaba, bugün okulum için kullandığım mailime şöyle bir posta geldi: "
About a few months ago, ı gained Access to your devices and started tracking your Online activity.
I was able to hack into your Computer and Access your email: ****** your password was easily compromised.

Your password: ******* "

Bu posta kendi mailimden bana geldi, mesajın içeriğinde kamerama ulaştığını ve uygunsuz videolarımı aldığını söyledi, lakin bilgisayarımın kamerası bile yok. Bunun gibi birkaç tane daha yalan mesajlarla beni tehdit edip benden yaklaşık 1 Bitcoin değerinde para istiyor. Birkaç gün önce de Google üzerinden kullandığım mail ile ilişkilendirilmiş hesaplarıma saldırı olmuştu. Hatta, LinkedIn hesabıma erişim sağlandı ve hesabımda değişiklikler bile yapıldı. Bütün hesaplarımda güvenliği arttırdım ve mail hesaplarını değiştirdim. Bugün de Kaspersky antivirüs programının üst paketini satın alıp güvenlik için gereken bütün taramalar ve önlemleri almaya çalıştım. Hesaplarımın şifrelerini tekrardan değiştirmek dışında yapabileceğim bir şey var mı? Bu arada, mailimde trojan sayesinde bilgisayarıma eriştiğini belirtmiş.

Hesaplarıma başka bir saldırı gerçekleşmiyor artık, o kısmı sanırım temizledim. Ama bu maili anlamadım, korkulacak bir şey olmadığına dair birçok yerde araştırma yaptım ama gene de emin olmak istiyorum. Antivirüs programında bir tane tehlikeli yazılım bulmuştu onu da temizledi.

Çift doğrulama ve sertifika programı kullanmanı tavsiye ederim. Çift doğrulama ücretli sertifika ise 2000 TL olması gerekiyor. Bir de yönlendirme yaparsan iyi olur bunlar ek olarak işe yarar.

Verdikleri şifre doğru mu peki?

Bu mesaj gerçek değil. Dolandırıcı amaçlı. Gerçekten videonuzu çekmiyorlar. Ancak virüs sizin e postanızı ifşalamıştır. Artık bu mesajları sık aralıklarla alabiliriniz. Virüs için Malwarebytes, ESET Online scanner, Emsisoft Emergency Kit, Norton Power Eraser kullanabilirsiniz. Aslında para ödemenize gerek yoktu free kurup 30 gün deneme sürümü alabilirdiniz Kaspersky için. Kart dahi istemiyor. Ama yapacak bir şey yok. Şimdi. Dediğim antivirüslerle sistemi taratın. Madem satın aldınız Kaspersky kalsın. Diğer antivirüsleri yükleyin taratın ve silin. Birde şu siteye e postanızı girin bakalım bir ifşa muhabbbeti var mı dark web de.
Şifre gerçekse eğer hemen antivirüs taraması yapıp şifreyi yenileyin. Ayrıca cihazları da kontrol edin. Hesabınızdaki bilinmeyen cihazların etkileşimini kesin.

Evet doğruydu, ama tehditleri tamamen asılsız ve saçmaydı. Uygunsuz fotoğraf ve videolarımın olduğunu söylüyor ama kesinlikle böyle bir şey yok. Laptopumda kamera bile yok.
Verdikleri şifre doğru mu peki?

Zaten bahsettiği türden video ve fotoğraflar da yok, yani tehdit ettiği şeyler konusunda bir sıkıntım yok. Bir anlık panikle ne yapacağımı bilemedim, teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Bahsettiğiniz siteye bakıyorum şimdi.

Bahsettiğiniz siteye tıkladım ama bir ifşa muhabbeti yoktu. Söylediğiniz diğer önlemleri de alıyorum şimdi.

Okul mail hesabımda böyle farklı yerlerden istenen Instagram kodları var, fakat zaten bu maille açtığım bir sosyal medya hesabım veya başka bir şey yok. Malwarebytes antivirüs programını çalıştırdım, bilgisayarımda yaklaşık 13 tane dosyayı temizledi sanırım, içlerinde trojan yazan bir şey de vardı. Mail hesabı saldırı olup olmadığını tespit etmek için bir kısım vardı, onu da kullandığımda lummac2stealer diye bir sitenin sorun yaşattığını söyledi, onu da hallettim sanırım, diğer antivirüsleri de çalıştırmaya başladım, bazı işlemler için ücret istiyorlar ama ücretsiz kısmı yeterli olur mu?

Mail sistemi eski biraz, o yüzden iki aşamalı doğrulama gibi güvenlik önlemleri yok.

Farklı yerlerden hesaplar açılmış şimdi okulun sisteminden gördüm, hepsini kapattım şifreyi de tekrardan değiştirdim, artık bilgisayardan hesabıma giriş yapmamak çözüm olur mu sizce?

Dosya Ekleri

• 1742534191588.png
    66,4 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
Dediklerimin hepsi ücretsiz. Ayrıca bende de yüklü. Ücretsiz ile ücretli antivirüslerin motor farkı yok. Para ödemeyin.

Dediklerimin hepsi ücretsiz. Ayrıca bende de yüklü. Ücretsiz ile ücretli antivirüslerin motor farkı yok. Para ödemeyin.
Söylediklerinizin hepsi ile tam kapsamlı tarama yapıp temizlik yaptım, sanırım çözüldü gibi duruyor. Dediğiniz gibi saçma mailler gelmeye devam ediyor ama tehdit veya hesaba giriş çabası değiller. Tekrardan destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Aktif olarak Kaspersky satın aldığınız için kalsın bir daha böyle bir sorun yaşamamanız için. Onun harici eğer şifreyi değiştirdiğinizde sistemde hala zararlı duruyorsa yeni şifreleri almış olabilir. Şifrelerinizin sonuna bir ekleme yapın bence. En önemlisi de Google şifrenize. O düşerse çoğu uygulama düşer çünkü.

Google hesaplarımı çok üst seviye güvene alabildim, 2 adımlı doğrulama ve authenticator sayesinde telefonumdan izin almadan ben bile giriş yapamıyorum artık. Bu okul mail sisteminin sıkıntısı da biraz burada, çok eski sistem olduğu için hiç böyle güvenlik önlemleri yok, ama şifresini sık sık telefonumun üzerinden değiştiriyorum artık. Ek olarak, okul ile de görüştüm onlar da yardımcı olacaklarını söylediler. Ya sanırım bir saldırı gerçekleşti, ama hesaplarıma tam olarak erişemediler. Son olarak, bahsettiklerinizi tekrardan kullanarak teker teker tam bir tarama yapıp Kaspersky'ı aktif olarak kullanmaya devam edeceğim.

İyi Korunmalar. Unutmayın her zaman bir çözüm vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…