Bu rehberimizde benim gibi babanne ruhlu Linux kullanıcılarının çok hoşuna gidecek bir konuya değineceğiz.
Not: Bu rehber kapsamında yaptığınız her işlem sizin sorumluluğunuz altındadır. Sisteminizin göçmesinden beni sorumlu tutamazsınız.
Başlangıç olarak Uzantı Yöneticini kuralım. Bunun için Uçbirim'e aşağıdaki komutu girelim.
sudo dnf install gnome-tweaksBende zaten kurulu olduğu için hata verdi ancak sizde kurulum başlayacak. Eğer [y/N] menüsü gelirse y basarak devam edebilirsiniz.
Şimdi uzantı yöneticimizi açalım. Bizi Süper tuşu ile ulaştığımız uygulamalar menüsünde bekliyor olacak.
Buradan göz at menüsünden yaptığım aramayı yapıp görseldeki Desktop Icons NG (DING) sürümünü indirelim. Bu sürüm GNOME 48 ile en stabil çalışan sürümlerden biridir.
Kur tuşuna basıp kuralım. Kurulum bittikten sonra masaüstümüze geri dönebiliriz.
Ve voila! O alıştığımız ikonlar bizi bekliyor ancak işimiz halen bitmedi.
Çünkü henüz masaüstünde uygulama yok. Bunu eklemek için Dosyalar'ı açıp dizin çubuğuna şunu yazalım:
/usr/share/applicationsKim bu efendiler diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bunlar bizim Süper menüsünde de gördüğümüz kısayol simgeleri. Ben örnek olsun diye birkaç tanesini sizin için kopyalıyorum.
Bu seçtiğimiz ".desktop" uzantılı dosyaları sakın taşımayın. Usulce sağ tık yapıp kopyalayın ve tekrar sol tarafta yer alan başlangıç menüsünden masaüstü dizinine geçelim.
İşlem sonunda böyle bir görüntüye sahip olacağız. Şimdi tekrar masaüstümüze dönelim. Bizi orada bekleyenler olacak.
Evet hepsi burada ancak bir sorun var, renkleri solgun gibiler. Sanırım onları başlatılabilir olarak ayarlamamız gerekecek.
Bu şekilde tek tek uygulamaları başlatmaya izin verelim.
NOT: Bazı uygulamalar buna izin vermez. Bu durum için yapılacak bir şey var mı bilmiyorum.
Örnek:
Pek faydalı bir rehber değil biliyorum ama benim gibi bazı yaşlı ruhlu ve yeni kullanmaya başlamış insanlar için güzel bir rehber olacağını umuyorum.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Son düzenleyen: Moderatör: