Rehber GNOME'da masaüstüne klasör oluştuma ve kısayol ekleme

Bu rehberimizde benim gibi babanne ruhlu Linux kullanıcılarının çok hoşuna gidecek bir konuya değineceğiz.​

Not: Bu rehber kapsamında yaptığınız her işlem sizin sorumluluğunuz altındadır. Sisteminizin göçmesinden beni sorumlu tutamazsınız.​

Başlangıç olarak Uzantı Yöneticini kuralım. Bunun için Uçbirim'e aşağıdaki komutu girelim.

sudo dnf install gnome-tweaks

1747400885113.jpeg

Bende zaten kurulu olduğu için hata verdi ancak sizde kurulum başlayacak. Eğer [y/N] menüsü gelirse y basarak devam edebilirsiniz.

Şimdi uzantı yöneticimizi açalım. Bizi Süper tuşu ile ulaştığımız uygulamalar menüsünde bekliyor olacak.

1747401030576.jpeg

Buradan göz at menüsünden yaptığım aramayı yapıp görseldeki Desktop Icons NG (DING) sürümünü indirelim. Bu sürüm GNOME 48 ile en stabil çalışan sürümlerden biridir.

Kur tuşuna basıp kuralım. Kurulum bittikten sonra masaüstümüze geri dönebiliriz.

1747401151622.jpeg

Ve voila! O alıştığımız ikonlar bizi bekliyor ancak işimiz halen bitmedi.

1747401294313.jpeg

Çünkü henüz masaüstünde uygulama yok. Bunu eklemek için Dosyalar'ı açıp dizin çubuğuna şunu yazalım: /usr/share/applications

1747401397542.jpeg

Kim bu efendiler diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bunlar bizim Süper menüsünde de gördüğümüz kısayol simgeleri. Ben örnek olsun diye birkaç tanesini sizin için kopyalıyorum.

1747401522395.jpeg

Bu seçtiğimiz ".desktop" uzantılı dosyaları sakın taşımayın. Usulce sağ tık yapıp kopyalayın ve tekrar sol tarafta yer alan başlangıç menüsünden masaüstü dizinine geçelim.

1747401631469.jpeg

1747401647129.jpeg

İşlem sonunda böyle bir görüntüye sahip olacağız. Şimdi tekrar masaüstümüze dönelim. Bizi orada bekleyenler olacak.

1747401737569.jpeg

Evet hepsi burada ancak bir sorun var, renkleri solgun gibiler. Sanırım onları başlatılabilir olarak ayarlamamız gerekecek.

1747401790398.jpeg

Bu şekilde tek tek uygulamaları başlatmaya izin verelim.

NOT: Bazı uygulamalar buna izin vermez. Bu durum için yapılacak bir şey var mı bilmiyorum.
Örnek:
1747401876058.jpeg

Pek faydalı bir rehber değil biliyorum ama benim gibi bazı yaşlı ruhlu ve yeni kullanmaya başlamış insanlar için güzel bir rehber olacağını umuyorum.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
GNOME ile ilgili bilgiler vermek gerçekten çok güzel. Bunlar yeni GNOME kullanıcıları için önemli bilgiler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı