Rehber GNU ile Linux ayrılırsa ne olur?

freedomx

Hectopat
Daha fazla  
GNU ve Linux ayrı sistemlerdir, ancak birbirini tamamlayarak GNU/Linux işletim sistemini oluştururlar. Eğer bu iki bileşeni ayırırsak:

1. Linux: Çıplak bir çekirdek olur. Linux, sistemin donanımını yönetir ancak kendi başına kullanılabilir bir işletim sistemi değildir. Çekirdeğin üstünde çalışan araçlar ve yazılımlar olmadan kullanıcı dostu bir ortam sunmaz. Yani, sadece Linux ile komut çalıştırmak, dosya yönetmek gibi işler yapılamaz.

2. GNU: Kapsamlı bir yazılım koleksiyonudur (derleyiciler, kabuklar, araçlar vb.) ve bir çekirdeğe ihtiyaç duyar. Tek başına bir işletim sistemi değildir. Linux olmadan GNU araçları donanım ile doğrudan etkileşime giremez.

Bu nedenle, GNU ve Linux birbirinden ayrı kullanıldığında tam işlevsel bir işletim sistemi elde edilemez. Linux donanımı yönetirken, GNU yazılımları kullanıcıya işletim sistemi arayüzü sunar.

"GNU'ya başka çekirdek kullansak ne olur ?"

GNU projesi, kendi çekirdeği olan GNU Hurd'u geliştirmeyi amaçladı ancak Hurd hala tam olarak olgunlaşmadığı için yaygınlaşmadı. Bununla birlikte, GNU yazılım araçları farklı çekirdeklerle de kullanılabilir. Linux dışında bir çekirdek kullanırsak neler olacağına bakalım:

1. GNU Hurd: Hurd, GNU'nun orijinal çekirdek projesidir. Eğer Hurd başarılı şekilde Linux yerine kullanılırsa, özgür yazılım felsefesine daha sadık bir sistem elde edilir. Ancak Hurd, Linux kadar olgun ve performanslı değil, bu nedenle stabilite ve yaygın kullanım açısından sınırlamalar olabilir.

2. BSD Çekirdeği: GNU yazılımları FreeBSD, NetBSD veya OpenBSD çekirdekleri ile birlikte kullanılabilir. Bu kombinasyon, güvenlik ve lisanslama açısından farklılıklar getirebilir. BSD sistemleri, GPL lisansı yerine BSD lisansını tercih eder, bu da daha farklı özgürlükler sunar. GNU araçları, BSD çekirdekleri üzerinde de oldukça iyi çalışır ve bu tür sistemler de GNU/BSD olarak anılabilir.

3. XNU (macOS ve iOS'un çekirdeği): Teorik olarak, GNU araçları XNU çekirdeği ile de entegre edilebilir. Ancak bu daha az yaygın ve farklı lisanslama modelleri nedeniyle karmaşık olabilir.

Sonuç olarak, GNU yazılımlarını başka çekirdeklerle kullanmak mümkün ve bu yeni kombinasyonlar farklı performans, güvenlik ve lisans özellikleri getirebilir. Fakat Linux çekirdeği, geniş topluluk desteği ve olgunluğu nedeniyle GNU ile en yaygın kullanılan seçenek olmaya devam ediyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…