GNU/Linux'ta bir program tüm bağlantıları ile nasıl silinir?

giovanni3453

Picopat
Örneğin Linux Mint'e Chrome indirip sildim. Purge ve autoremove komutlarını da kullandım ama nedense Chrome'a ait hâlâ silinmemiş. Bağlantı ve dosya olduğunu gördüm peki bir programı nasıl tamamen sistemden kaldırabilirim? Sanki daha önce hiç kurulmamış gibisinden.

Bir komut vardı bu tarz kalıntıları otomatik siliyordu. sanırım autoremove tarzı bir komuttu.

Son düzenleme:
Örneğin Linux Mint'e Chrome indirip sildim. Purge ve autoremove komutlarını da kullandım ama nedense Chrome'a ait hâlâ silinmemiş. Bağlantı ve dosya olduğunu gördüm peki bir programı nasıl tamamen sistemden kaldırabilirim? Sanki daha önce hiç kurulmamış gibisinden.
Ne gibi dosyalar?

apt purge, autopurge (tüm bağımlılıkları da kaldırır) gibi komutlar sadece paket kurulumuyla gelen kök dizindeki (/etc altındakileri) yapılandırma dosyaları vb.lerini kaldırır. Ev dizinindeki kullanıcı dosyalarını (.cache, .config altındakiler) elle silebilirsin.

Ya da şurada anlatılanları uygulayıp, basit bir betik kullanabilirsin. This Script Can Detect & Remove Unused App Data in Your Linux - FOSTips

apt purge, autopurge (tüm bağımlılıkları da kaldırır) gibi komutlar sadece paket kurulumuyla gelen kök dizindeki (/etc altındakileri) yapılandırma dosyaları vb.lerini kaldırır. Ev dizinindeki kullanıcı dosyalarını (.cache, .config altındakiler) elle silebilirsin.

Ya da şurada anlatılanları uygulayıp, basit bir betik kullanabilirsin. This Script Can Detect & Remove Unused App Data in Your Linux - FOSTips
XDG dedikleri şey güvenilirdir değil mi?

XDG dedikleri şey güvenilirdir değil mi?

Uygulama Github üstünde, yani kaynak kodları erişilebilir. GitHub - pawel-0/xdg-unused-data: A simple way to identify unused applications data in user directories such as ~./config and ~/.cache.

Ama uygulamanın her paketin kullanıcı verilerini silme gibi bir yeteneği yok. Tanımlı bazı uygulamalar için var, listesi şurası oluyor. xdg-unused-data/applications at main · pawel-0/xdg-unused-data

Bu listede .json dosyası olarak tanımlı uygulama eğer kurulup kaldırıldıysa, kullanıcı verilerini otomatik olarak bulup silebiliyor. Github sayfasından farklı uygulamalar için istekte bulunabilir ya da commit gönderebilirsiniz. Uygulama henüz 5-6 aylık yani oldukça yeni.

Sistemi şu şekilde çalışıyor, .json dosyası içindeki tanıma göre bir çalıştırılmış dosya arıyor, bulamazsa ev dizinindeki kullanıcı verilerini siliyor. Thunderbird örneği için şuna bakabilirsin. xdg-unused-data/applications/thunderbird.json at main · pawel-0/xdg-unused-data Ben thunderbird'ü daha önce kaldırmıştım, betik verileri otomatik olarak silebildi.

Not: Chrome ve Steam için henüz bir .json dosyası oluşturulmamış.

Bir uygulamayı sildiğinizde, asıl kullanıcı verisi ev dizini altında ya da .config dizini atındadır. Gizli dosyaları görünür yapıp bu dizinler altındaki uygulama yapılandırma dosyalarını silebilirsiniz. Böylece uygulamayı kaldırıp yeniden kurmadan, uygulama ayarlarını sıfırlayabilirsin. Zira bu dizinler durdukça, uygulamayı kaldırıp yeniden kursan da, kullanıcı ayarların değişmez. Örneğin Chrome için,uygulama kapalı olduğu halde, ev dizini altındaki .config/google-chrome dizinini silmen gerekir.

Son düzenleme:
Uygulama GitHub üstünde, yani kaynak kodları erişilebilir. GitHub - pawel-0/xdg-unused-data: A simple way to identify unused applications data in user directories such as ~./config and ~/.cache.

Ama uygulamanın her paketin kullanıcı verilerini silme gibi bir yeteneği yok. Tanımlı bazı uygulamalar için var, listesi şurası oluyor. xdg-unused-data/applications at main · pawel-0/xdg-unused-data

Bu listede. JSON dosyası olarak tanımlı uygulama eğer kurulup kaldırıldıysa, kullanıcı verilerini otomatik olarak bulup silebiliyor. GitHub sayfasından farklı uygulamalar için istekte bulunabilir ya da commit gönderebilirsiniz. Uygulama henüz 5-6 aylık yani oldukça yeni.

Sistemi şu şekilde çalışıyor. JSON dosyası içindeki tanıma göre bir çalıştırılmış dosya arıyor, bulamazsa ev dizinindeki kullanıcı verilerini siliyor. Thunderbird örneği için şuna bakabilirsin. xdg-unused-data/applications/thunderbird.json at main · pawel-0/xdg-unused-data ben Thunderbird'ü daha önce kaldırmıştım, betik verileri otomatik olarak silebildi.

Not: Chrome ve Steam için henüz bir. JSON dosyası oluşturulmamış.

Bir uygulamayı sildiğinizde, asıl kullanıcı verisi ev dizini altında ya da. Config dizini atındadır. Gizli dosyaları görünür yapıp bu dizinler altındaki uygulama yapılandırma dosyalarını silebilirsiniz. Böylece uygulamayı kaldırıp yeniden kurmadan, uygulama ayarlarını sıfırlayabilirsin. Zira bu dizinler durdukça, uygulamayı kaldırıp yeniden kursan da, kullanıcı ayarların değişmez. Örneğin Chrome için, uygulama kapalı olduğu halde, ev dizini altındaki .config/google-chrome dizinini silmen gerekir.

Eyvallah yardım ettiğin için teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı