Rehber GNU/Linux'ta "sudo" parolasını kaldırma

K.Makise

Kilopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Merhaba hocalarım! Bugün sizlere "root" yetkisi almak için kullandığımız sudo su komutunun parolasını kaldırmayı göstereceğim.

Terminale, "root" yetkisi için sudo su yazdığımız da bize şu şekilde parola soruyor.

Bu durum güvenlik açısından bir avantaj fakat bazı durumlarda çok can sıkıcı olabiliyor.

! bunu yapmak güvenlik açıklarına sebebiyet verebileceği için sorumluluk tamamen yapan kişiye aittir!

- ben, şahsen kullanıcı dikkatli ve etik bir şekilde kullanır ise sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.

"sudo" parolasını kaldırma:

terminalimizi açalım ve root yetkisi alalım:

Ardından sudo komutunun yapılandırma dosyasını açalım visudo yazarak açıyoruz. (root izni gerekir)

%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL kodunun altına kullanıcı_adı ALL=(ALL:ALL) NOPASSWD:ALL kodunu ekliyoruz.

Sonra ctrl+s ve ctrl+x ile kaydedip çıkıyoruz.

Ardından ".bashrc" dosyasını yapılandıracağız ki terminal her açıldığında direkt "root" olalım.

Terminale nano .bashrc yazıyoruz ve en alt kısma gelip sudo su yazıyoruz.

Ve yine ctrl+s ve ctrl+x ile kaydediyoruz.

Artık "root" yetkisi için parolaya ihtiyacımız yok.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, bir sonraki rehberde görüşmek üzere!

Son düzenleme:
Hocam konu yarım post olmuş.

Ellerinize sağlık. Asla tavsiye ettiğim bir işlem değildir ve kimsenin de tavsiye edeceğini sanmam.

Son düzenleme:
Yanlışlıkla bitmeden oluştura bastım kusura bakmayın.

Dünki konuda gösterdiğimi başka insanlara öğretmeye çalışmanız güzel olmuş ama rehber yarım kalmış tamamlasanıza.

Siz bana ilham oldunuz. Ben de üstüne biraz katıp insanlara sunayım dedim. Size de ayrı yeten teşekkür ederim.

Yanlışlıkla bitmeden oluştura bastım kusura bakmayın.

Siz bana ilham oldunuz. Ben de üstüne biraz katıp insanlara sunayım dedim. Size de ayrı yeten teşekkür ederim.
Rica ederim hocam ayrıca ben de teşekkür ederim forumda öğrendiğiniz bilginin üzerine ekleme yapıp insanlara sunduğunuz için.

"nano .bashrc" buraya "sudo su" ekleminizi tavsiye etmiyorum sürekli root almanız bircok hatayla karsılastırabilir misal waydroidde hatalar yaşanacaktır

"Nano. Bashrc" buraya "sudo su" ekleminizi tavsiye etmiyorum sürekli root almanız bircok hatayla karsılastırabilir misal waydroidde hatalar yaşanacaktır.

Biliyorum bu kullanıcının alacağı bir risk ve ben bunu alıyorum.

Dikkatli olunduğu sürece sorun yaratacağını düşünmüyorum ayrıca Linux'u öğrenmenin en iyi yolu bizzat deneyimlemektir.

Biliyorum bu kullanıcının alacağı bir risk ve ben bunu alıyorum.

Dikkatli olunduğu sürece sorun yaratacağını düşünmüyorum ayrıca Linux'u öğrenmenin en iyi yolu bizzat deneyimlemektir.
Bazı programlar özellikle root modunda çalışmak istemeyince başınıza dert açacak hocam.

Bazı programlar özellikle root modunda çalışmak istemeyince başınıza dert açacak hocam.

O zaman bir CTRL+D atıp normal kullanıcı oluyorum ya da risk alıp no-sandbox modunda kullanıyorum.

Doas icin /etc/doas.conf dosyasina permit nopass kullaniciadi satirini eklemeniz yeterli olacaktir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…