Görseldeki internet kutusu FTTC mi yoksa FTTB mi?

Alpaslan77

Hectopat
Daha fazla  
Altyapı sorgulama sitelerinden yaptığım kontrollerde altyapı türü VDSL2, fttx türü ise FTTB olarak görünüyor. Bu sonucu görünce “acaba bina girişine kadar fiber gelmiş olabilir mi?” diye düşündüm. Bölgemizdeki binalar genelde 40 yaşın üzerinde hizmet aldığım saha dolabı tip 7, üzerinde yazı var ve 2018'de yapılmış. Ayrıca bina girişinde olan ankastre kutusunun fotoğraflarını çektim. Yaklaşık 1,5 sene önce muhtar aracılığıyla Türk Telekom müdürü ile görüşmüştük.

Müdür, saha dolabına kadar fiber geldiğini ve 2024 sonunda bölgenin fibere kavuşacağını söylemişti fakat henüz bir gelişme olmadı. Ayrıca dolap bana yaklaşık 200 metre uzakta, fakat bir alt caddemde bana yaklaşık 100 metre mesafede başka bir dolap var. O dolap yan caddeye hizmet veriyormuş. Bir ara hattımı oraya taşıtmak istedim üzerinden 1.5 sene geçmiştir, hatta Telekom'un saha ekibinin ofisine gidip sordum. Ancak “yolu kazıp kablo çekmek gerek” diyerek işi yokuşa sürdüler.

Şu anda TurkNet üzerinden hizmet alıyorum. Eğer gerçekten binaya kadar fiber yoksa, sadece saha dolabına kadar geliyorsa ücretini karşılayarak saha dolabından binaya fiber çektirmek mümkün mü? Böyle bir işlem için başvuruyu TurkNet üzerinden mi, yoksa doğrudan Türk Telekom üzerinden mi yapmak gerekir? Ayrıca 100 metre mesafedeki dolaptan hizmet almak için bir yol var mı?
IMG_20250927_222913.jpg
IMG_20250927_220503.jpg

Son düzenleme:
Görseldeki saha dolabı Tip-7 olarak geçiyor. Tip serisi kabinler VDSL internet için kullanılırlar. Yani bu dolaba kadar fiber kablo gelir, dolaptaki DSLAM cihazları aracılığıyla VDSL veya ADSL sinyali olarak eski bakır ev telefonu hatları üzerinden abonelere dağıtılır.

Bu dolapların farklı türleri de var. Mesela Tip-5, Tip-1 gibi dolaplar fiziksel olarak daha büyüktür ve daha fazla aboneye hizmet verme potansiyeline sahiptir. Tip-23 gibi saha dolapları da yaklaşık bel boyu kadar yüksekliğe sahiptir :)

İkinci fotoğraftaki gri renkli kutu ise yine ev telefonu dönemlerinden kalma krone reglet kutusu. Günümüzde ise daha çok VDSL ve ADSL internet erişiminde kullanılıyorlar, tabii gerektiği yerde yine ev telefonu için de kullanılabilir. VDSL saha dolabından gelen kablolar bu küçük kutuya giriyor ve evlere dağılıyor.

Bu sistem FTTC yani fiberin kabine (saha dolabına) kadar ulaştığı sistemdir. Yaygın diğer iki sistem FTTH ve FTTB kısmına da değinelim.

FTTB'de fiber binaya kadar gelir. Bunun iki türü var. Biri FTTB-ETH olarak geçen ve nispeten daha iyi türdür. FTTB-ETH'de binaya kadar gelen fiber MDU denen cihaza bağlanır ve bu cihazdan RJ45 Ethernet kablosu olarak abonelere dağıtılır. Ülkemizde bu altyapı türüyle genelde 100 Mbps hıza kadar hizmet sunuyorlar. Sonradan artış olduysa bilgim yok. Diğer tür olan FTTB-DSL ise en gereksiz bulduğum altyapı türlerinden birisidir. Bu altyapı türünde binaya DSLAM cihazı konur, yani sokaktaki Tip serisi saha dolabı bir türlü binaya kadar gelmiş diyebiliriz :D Ardından binanın eski ev telefonu hattı üzerinden VDSL veya ADSL olarak abonelere internet dağıtılır. Bu altyapı türü olan binalar gördüğüm kadarıyla VDSL altyapılı muamelesi gördüğü için 100 Mbps hıza kadar paket satın alabiliyorlar.

FTTH ise eve kadar fiberdir. Bu altyapı türünde fiber kablo binanın altındaki OFDK'ye (optik fiber dağıtım kutusu) bağlanır ve PLC denilen bir parça yardımıyla abone sayısına göre bölünür. (Tabii PLC'ler bildiğim kadarıyla genelde hazır oluyorlar, yani tam daire sayısına göre değil, duruma göre fazladan port kalacak şekilde bölündüğü de olabiliyor.) Ardından tüm dairelere fiber kablo çekilir, yani evin içerisine kadar fiber kablo ulaşmış olur. Günümüzde yaygın olarak genelde FTTH yatırımı yapılıyor, doğru olan da bu.

İlk paylaştığınız görselde saha dolabının kilidi sanırım hafif açık kalmış. Çocuklar ya da kötü niyetli birileri belki kaldırıp açabilir, zarar verebilir, sonra masum insanların interneti gitmesin. O dolabın önünden geçtiğinizde kilit kısmını içeri ittirebilirseniz sevinirim, bu onu kilitli pozisyona getirecektir. Bulunduğum bölgede böyle açık unutulmuş saha dolapları görünce kapatıyorum, kapanamayacak durumda ise de Türk Telekom ofisine bildiriyorum.
1759018317074.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı