Şu şekilde uzun süredir kafamı kurcalayan bir durum var.
Ryzen 7 5700X İşlemci 3080 Ekran kartı ile, Hikaye oyunlarına girdiğim de 2K'a çekiyorum çözünürlüğü(Ölçeklendirme ile)
1080P'de maalesef ekran kartı kullanımım düşük kalıyor (orijinal boyutu 1080p)
2K' Çözünürlükte Akıcı bir şekilde oynuyorum oyunlarımı fakat merak ettiğim 2K Monitöre geçersem nasıl bir performans farkı yaratır?
Çözünürlük ve monitör arasında bana bir FPS farkı yaratır mı?
İşlemciyi 58003D'e yükseltmek arasında gidip geliyordum ama sorun tamamen 1080p Çözünürlükten ibaretmiş bunu fark ettim.
Bu sorumla alakalı hiçbir forum da maalesef bir soru veya öneri, açıklama yok.
Şu şekilde uzun süredir kafamı kurcalayan bir durum var.
Ryzen 7 5700X İşlemci 3080 Ekran kartı ile, Hikaye oyunlarına girdiğim de 2K'a çekiyorum çözünürlüğü.
1080P'de maalesef ekran kartı kullanımım düşük kalıyor (Orjinal boyutu 1080P)
2K' Çözünürlükte Akıcı bir şekilde oynuyorum oyunlarımı fakat merak ettiğim 2K Monitöre geçersem nasıl bir performans farkı yaratır ?
Çözünürlük ve monitör arasında bana bir FPS farkı yaratır mı?
İşlemciyi 58003D'e yükseltmek arasında gidip geliyordum ama sorun tamamen 1080p Çözünürlükten ibaretmiş bunu fark ettim.
Bu sorumla alakalı hiçbir forum da maalesef bir soru veya öneri, açıklama yok.
Üstat anakart ve ramlere dokunmama gerek yok gayet iyi durumdalar. am4'de benim gördüğüm en iyi işlemci diyebileceğim 58003D. 5700X Aslında yeterli beslemeyi sağlıyor ama sadece 1080P'de darboğaz görünüyor. Darboğaz test sitelerin de 2K'a geçildiğinde ciddi bir düşüş görünüyor.Yaşadığın şey işlemci darboğazı. Bunu 2 şekilde çözebilirsin.
1. yol sandığının aksine kesinlikle işlemci değiştirmektir. Daha iyi bir işlemci ekran kartını 1080P'de besler. Beslediği için 1080P'de %100 çalıştığını düşünürsek daha fazla performans verir. Zira 1080p dokuyu işlemek 2K dokuyu işlemekten daha kolay ve hızlı.
Öte yandan 2. seçenek ise yükü işlemciden alıp ekran kartına yönlendirmek.
2. yol ise burada sizin bahsettiğiniz durum. DSR ile çözünürlüğünüzü yazılımsal olarak 2K'ya çekmek ile 2K monitör almak arasında uçurum bir FPS farkı olmaz. Fakat ciddi bir görüntü farkı olur. DSR için Ekran kartınızın %1'ini bile kullanmıyorsunuz. Bundan dolayı 2K DSR ile %100 besleyebiliyorsa işlemcin. 2K monitör alman DSR yüzünden hafif bulanıklaşan görüntünün netleşmesi harici bir şey katmaz.
Burada önemli etken tabii ki ekonomin. İşlemci değişince Anakart duruma göre RAM'ler değişecek. Diğerinde sadece monitör alacaksın. Bu 1080p+DSR rahatsız etmiyorsa masraf yapmana da gerek yok
Çözünürlük ile monitör birbiriyle bağlantılı kavramlar olduğu için ayrı ayrı ele almak doğru değil. Ölçeklendirme ile 2K yapmak ile gerçekten 2K oynamak arasında performans farkı olmayacaktır. İkisinde de ekran kartına yük bineceği için dar boğazın önüne geçmiş olursun. Tek fark görüntü olur ki 1080p monitörde 2K görüntü almak seni rahatsız edebilir. Eğer gerçekten rahatsızsan 2K monitör kullanabilirsin.Çözünürlük ve monitör arasında bana bir FPS farkı yaratır mı?
Yüksek yenileme hızı inanılmaz bir olay. Yüksek Hz'li bir monitör alacaksan sisteminin o Hz'de fps verebildiğinden emin olmanı öneririm. Görüntünün yağ gibi aktığını hissetmek çok güzel. Örneğin 165 Hz bir monitör aldın ama RDR2'yi 2K çözünürlükte en fazla 100 FPS oynayabiliyorsun. Burada monitörün yenileme performansından (165 Hz) tam olarak faydalanamayacağın için, ileride sistemini güncelleştirmeyeceksen eğer, monitöre verdiğin para çöpe gitmiş oluyor. Ama sisteminin 2K çözünürlükte kaç FPS sunabildiğini bilirsen ona göre monitör alırsın. Paran cebinde kalır. Bunun aksine 240 FPS alabildiğini düşünürsek 165 Hz sana az gelecek, bu sefer de sisteminin performansından tam olarak faydalanamayacaksın, sisteme verdiğin para çöpe gitmiş olacak. O nedenle sistem ile monitör uyumu önemli.hikaye oyunların da keza 100 FPS'in üstüne çıkmakta zor gereksiz buldum sonrasında.
Üstat anakart ve RAM'lere dokunmama gerek yok gayet iyi durumdalar. AM4'te benim gördüğüm en iyi işlemci diyebileceğim 58003D. 5700X Aslında yeterli beslemeyi sağlıyor ama sadece 1080P'de darboğaz görünüyor. Darboğaz test sitelerin de 2K'a geçildiğinde ciddi bir düşüş görünüyor.
Ama öte yandan artık sistem 50K civarında ve artık para harcamasam mı diyorum PC'e çünkü vakitte yok, Öte yandan ölçeklendirme pek rahatsız etmiyor 9K civarın da hayet güzel kullanışlı monitörlerde buldum. Şu anda 1080p 165 Hz kullanıyorum, 2K'da 240 Hz Alsam en azından tek seferde Hz'de aradan çıkarsam diyordum ama rekabetçi oyunları resmen salmış durumdayım hikaye oyunların da keza 100 FPS'in üstüne çıkmakta zor gereksiz buldum sonrasında.
1080p
Eki Görüntüle 1952692
2K
Eki Görüntüle 1952693
58003D 1080p
Eki Görüntüle 1952695
Yüksek yenileme hızı inanılmaz bir olay. Yüksek Hz'li bir monitör alacaksan sisteminin o Hz'de FPS verebildiğinden emin olmanı öneririm. Görüntünün yağ gibi aktığını hissetmek çok güzel. Örneğin 165 Hz bir monitör aldın ama RDR2'yi 2K çözünürlükte en fazla 100 FPS oynayabiliyorsun. Burada monitörün yenileme performansından (165 Hz) tam olarak faydalanamayacağın için, ileride sistemini güncelleştirmeyeceksen eğer, monitöre verdiğin para çöpe gitmiş oluyor. Ama sisteminin 2K çözünürlükte kaç FPS sunabildiğini bilirsen ona göre monitör alırsın. Paran cebinde kalır. Bunun aksine 240 FPS alabildiğini düşünürsek 165 Hz sana az gelecek, bu sefer de sisteminin performansından tam olarak faydalanamayacaksın, sisteme verdiğin para çöpe gitmiş olacak. O nedenle sistem ile monitör uyumu önemli.