Görüntüde yırtılma ve beyaz noktalar

migration

Megapat
GTX 1050 Ti kullanıyorum ve 21.5 inç 5 ms 60 Hz olan bir monitörüm var.

Sebebini bilmiyorum ama aşağıda yazacağım sorunlar denediğim oyunlar içinde sırf bu oyunda olmadı. Oyunun adı Rocket Leauge. Tek bu oyunda sıkıntıyı hissetmedim.

Sıkıntı şu GTA 5'te yüksek ayarlarda 80-100 FPS alıyorum. Fakat görüntüde, bunu hissediyorsunuz, yırtılma veya bir takılıyormuş hissi, kasma hissi var. Hatta anlam veremediğim beyaz çizgi, nokta gibi şeyler çıkıyor. Fotoğraf olarak yükledim. Yuvarlak içine aldığım yerdeki beyazlık oyunda yok aslında. Hatta yanına gidip baktım orada yok o çizgi. Bunun sebebi nedir ? Bazen böyle çizgi gibi görünüyor bazen nokta nokta şeklinde. Monitörüm mü sorunlu yoksa ekran kartında mı sıkıntı ?

CS:GO, PUBG gibi oyunlarda da takılma ve yırtılma yasıyorum. FPS yüksek olsa bile.

Son düzenleyen: Moderatör:
Experience ile optimize ettiniz mi grafik ayarlarınızı ?
Yırtılma sebebi düşük FPS değildir.
Oyunları 60 FPS sabitleyerek oynamayı denediniz mi?

V-Sync açmayı deneyin... Monitörün Hz oranına sabitleyecektir... Bu sayede monitöre gönderilen sahnelerin, ekran kartı ile eşitlenmesi sağlanacak, yırtılmaların önüne geçilecektir.

Öncelikle sana bildiğim kadarıyla yırtılmanın sebeplerinden bahsedeyim. Yırtılma monitörünün hertz seviyesinden daha fazla veya daha az FPS aldığın zaman gerçekleşir. Oyunlarda grafik ayarları bölümünde genellikle V-Sync adlı bir ayar bulunur. Bunu açtığın zaman FPS' in monitörünün hertz seviyesine sabitlenir. Örneğim monitörünün hertz seviyesi 60 ise FPS' inde 60' a sabitlenir. Dolayısıyla V-Sync adlı özelliği açarsan yırtılma yaşamazsın diye düşünüyorum. Veya yırtılmaları azalatmak için oyunun grafik ayarlarınıda yüksekltebilirsin. Böylelikle FPS değerin monitörünün hertz seviyesine ne kadar yakın olursa okadar çok az yırtılma olur ve hatta yırtılmalar kesilebilir. Monitörün hertz seviyesinden yüksek FPS verse bile bunu farketmezsin çünkü görüntü olarak sadece hertz seviyesindeki rakamı verir sana. 60 hertz bir monitörde 200 FPS alsan bile sadece 60 FPS' i hissedersin. Dediğim gibi yırtılmayı önlemek için :
1) V-Sync adlı ayarı açabilirsin.
2) Grafik ayarlarını yükselterek FPS' i monitörünün hertz seviyesine yaklaştırabilirsin. Bu arada bunu 144 hertz ve üstü bir monitör kullanmadığını varsayarak söylüyorum.
144 hertz ve üstü bir monitör kullanıyorsan grafik ayarlarını düşürekek FPS'i yükseltir böylelikle FPS' i hertz miktarına yaklaştırabilirsin. Kolay gelsin.
Edit : Konudaki monitorün 60 hertz olduğunu söylediği parçayı gözümden kaçırmışım. Ama her 2 ihtimali de söyledim. Sonuçta nereden bileceğiz ileride 144 hertz ve üstü bir monitör olmayacağını.

Dönüştürücü kullanıyormusunuz?
Hayır.
Experience ile optimize ettiniz mi grafik ayarlarınızı ?
Yırtılma sebebi düşük FPS değildir.
Oyunları 60 FPS sabitleyerek oynamayı denediniz mi?
Etmedim. 60 FPS sabitleyince takılma azalıyor fakat devam ediyor ek olarak yırtılma devam ediyor.

V-Sync açmayı deneyin... Monitörün Hz oranına sabitleyecektir... Bu sayede monitöre gönderilen sahnelerin, ekran kartı ile eşitlenmesi sağlanacak, yırtılmaların önüne geçilecektir.
Yırtılma kalkmadı. Hatta drop bile yiyorum. Önceden böyle degildi. Oyun oynarken sabitlemeden bile rahat oynuyordum. Bu yırtılma video izlerkende var.
Sabitleyince yırtılma devam ediyor.

Dostum ekran kartı sürücülerini güncel değilse güncelle. Eğerki güncel ise DDU ile tekrar silip yeniden güncelle sürümü. O da olmazsa temiz bir kurulum yapmanı öneririm.
En sonda ise tekrardan V-Sync' yi açınız.

kusura bakma çok uzun zaman geçmiş ama yeni bir gaming laptop aldım ve oyun oynarken ekranın her yerinde ufak ufak beyaz noktalar çıkıyor ve oyun esnasında ara ara ekran gidip geliyor bunu nasıl çözebilirim ?

Kusura bakma çok uzun zaman geçmiş ama yeni bir Gaming laptop aldım ve oyun oynarken ekranın her yerinde ufak ufak beyaz noktalar çıkıyor ve oyun esnasında ara ara ekran gidip geliyor bunu nasıl çözebilirim?

Bende de aynı sorun var dostum çözebildinmi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…