Göz önünde uçuşan siyah noktalar nedir?

salamancalar

Hectopat
Arkadaşlar ben daha önce de konu açmıştım, yaklaşık 6 ay önce lazer ameliyat yaşadım gözüm bu süreçte enfeksiyon falan kaptı bayağı zorlandım ama 5 ay sonunda gözlerim gayet netti, bir problem yoktu ama yaklaşık 3 haftadır bu problemi yaşıyorum. Doktor bu önemli bir şey değil dedi ama çok rahatsız ediyor. Yaşayanınız var mı? 5 aydır olmayıp şimdi olması garip.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gözün içi, "vitreus" adı verilen jel benzeri, saydam bir maddeyle doludur. Zamanla, özellikle de miyop kişilerde veya lazer gibi göz içi basıncını etkileyen müdahaleler sonrasında, bu jel sıvılaşmaya ve büzüşmeye başlar. Bu süreçte, jel içindeki mikroskobik protein lifleri bir araya toplanarak, gözünüzün retinasına düşen gölgeler oluşturur. Senin gördüğün o uçuşan noktalar, cisimcikler veya ağ şeklindeki yapılar aslında bu liflerin gölgeleridir.

Lazer sonrası 5. Ayda ortaya çıkması garip değil. Lazer ameliyatları gözün yapısında, özellikle de basınç dengesinde geçici değişikliklere yol açar. Vitreus dejenerasyonu (jelin bozulması) genellikle yavaş yavaş ilerleyen bir süreçtir. Ameliyatın hemen ardından yaşadığın enfeksiyon ve iyileşme süreci de göz içi ortamını etkilemiştir. Tüm bu süreçlerin birikimli etkisiyle, vitreus jelindeki değişiklikler ancak belirli bir olgunluğa ulaştığında (senin durumunda 5-6 ay sonra) sen fark edecek kadar belirgin hale gelmiş olabilir. Yani, bu durumun ameliyatınla dolaylı bir bağlantısı olmakla birlikte, doğrudan bir "ameliyat hatası" veya "ameliyatın bozulması" olarak düşünülmemelidir. Daha çok, altta yatan yatkınlığın, zamanın ve geçirilen müdahalelerin bir sonucudur.

Muhtemelen doktorun yaptığı detaylı muayenede (göz dibi muayenesi gibi) ciddi durumların olmadığını (Retina yırtığı veya dekolmanı, Göz içi kanaması veya iltihabı gibi) gördüğü için bu şekilde rahatlatıcı bir açıklama yapmıştır.

Not: İçin rahat etmiyorsa ikinci bir görüş almakta yani başka bir doktora gitmekte tereddüt etme.

Hocam benim korneama, retinama baktılar ve gözümü iyice incelediler hiçbir problem çıkmadı ama ameliyat falan olmamama rağmen 1.5-2 aydır bu problemi yaşıyorum. Şu an yazarken bile uçuşuyorlar, bu durum geçici mi yoksa beynimiz bir süreden sonra bu uçuşan cisimlere alıştığı için biz görmemeye mi başlıyoruz.

Hocam çoğu insan zamanla bu noktalara alışır ve beynimiz onları "görmezden gelmeyi" öğrenir (nöral adaptasyon).

Bu süreçte şunları yapabilirsin.

Takip Etme, bu gözü yorar.

Gözünü Oynat. Canını sıkan bir nokta görüş alanının ortasına geldiğinde, gözlerini yukarı-aşağı, sağa-sola hızlıca oynat. Bu, noktayı görüş alanınsan geçici olarak uzaklaştırır.

Ekran Parlaklığını Azalt. Telefon,tablet,pc vb. yerlerde parlaklığı düşür ve koyu mod kullan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…