GoodRAM işlemciyi devre dışı bırakıyor

İsmail Evece

Decapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Anakart
B650 TOMAHAWK
İşlemci
R9 7900
Belleklerde uzun süredir uğraştığım ve çözüm bulamadığım bir sorun. Windows 11 Pro işletim sisteminde nadiren masaüstü, çoğunlukla ise RAM yük altında iken bilgisayar çok ani bir şekilde açılıp kapanıyor ve anakart üzerinde CPU Debug LED'i aktifleşiyor. Belleklerin Memtest 86 testi 4800 ve 6800MHz ile test ettim 0 hata ile tamamlandı.

Uyguladığım diğer yöntemler;

-Bellekleri 4800MHz stok hızda tek tek sisteme taktım 2 RAM de birbirinden hızlı şekillerde işlemciyi devre dışı bırakıyor.

-Bellekleri kendim XMP ayarı oluşturarak boot ettirdim 6600Mhz/FCKL 2200Mhz/1.45V/34CL ve sistem anında boot etti çok hızlı bir şekilde ancak tekrar CPU Debug LED'i eşliğinde reset atıyor.

İşlemci hatalı olabilir diye düşünebilirsiniz ancak elimde bir adet Kingston Fury Beast 5600MHz bellek mevcut, bu bellek ile işlemciyi PBO + 200W limit ile hız aşırtmalı şekilde kullanıyorum hiçbir sorun söz konusu değil.

Bir bloğumda bellekleri satacağımı söylemiştim ancak vazgeçtim, şansımı denemek istiyorum en nihayetinde Goodram IRDM belleklerim Hynix a-die çiplere sahip.

Eğer bir çözümü yoksa takas + para/ direk satmak gibi bir eylem yapmam gerekecek. 64 GB bellek modülüne ihtiyacım var, neden 64 GB çünkü artık bilgisayarımda geliştirdiğim bir AI modeli ve Blender da yüksek çözünürlüklü/poligonlu projelerim olduğundan yüksek bir bellek ihtiyacım var.

İşlemcim ilk defa Kingston belleğimde az önce devre dışı kaldı tekrar veya bilemiyorum bir işlemci hatası sonucu sistem yine çöktü. İşlemciyi söktüm termal macunu yeniledim. İşlemci soketine 80 derece kolanyağı sıktım :), hızlı kuruması için fön makinesi tuttum :(, içine toz kaçtı bende elimle aldım 😦. Şu işlemci pinlerini de alkollü mendil ile temizledim, daha kaliteli bir macunu bol miktarda işlemciye dağıtarak sürdüm, montajı bitirdim, sistem tek seferde açıldı. Geri dönüş yapacağım.

Sorunun kaynağı C-State Control. Ne bellek hatası ne de işlemci hatası, hiç bir sorun yok sadece MSI B650 Tomahawk'ın yanlış güç politikası sanırsam soruna sebep oluyor veya bilemiyorum ancak sorun tamamen işlemcinin boşta girmeye çalıştığı tasarruf modu. C-State Control'ü devre dışı bırakarak sorun çözülmüştür umarım sizlerin de başına gelmez.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı