Google Chrome'dan Chrome Cleanup aracı tamamen kaldırılmış

Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2012-2013'ten beri Google Chrome kullanıyordum. 2019 yılına kadar aktif olarak hiçbir sorun olmadan Chrome kullandım. Fakat 2019 yılında her Chrome'u açtığımda işlemci fanım jet motoru gibi döndüğü için şüphelendim ve Görev Yöneticisi'nden baktığımda Software Reporter Tool'un %30-50 arası CPU yediğini gördüm. Her Chrome'u açtığımda tekrar tekrar sonlandırmaktan gına gelmişti.

Tam o esnada Microsoft Edge Chromium çıkmıştı. 2019 sonunda Beta sürümü çıkınca geçmiştim. 2020 yılında ise tam sürümü çıkmıştı ve doğrudan geçiş yapmıştım. Ancak Windows 7 sanal makinelerimde hala Google Chrome kurulu.

Windows 7 destekli son Google Chrome sürümü olan 109'da da Software Reporter Tool çalışmaya devam ediyordu. Software Reporter Tool'u araştırdığımda Chrome Cleanup aracı ile bağlantılı olduğunu öğrendim. Yani tüm bu saçmalığın nedeni Chrome Cleanup idi.

2 gün önce Google Chrome Dev sürümünü bilgisayarıma kurdum. Kurduğum gibi fark ettiğim şey, işlemci fanımın hiçbir şekilde Chrome açtığımda hızlanmamasıydı. Ben de biraz analiz ettiğimde artık Software Reporter Tool'un çalışmadığını gördüm.

Daha sonra bulunduğu konuma gitmek istedim. Daha önceden Software Reporter Tool her zaman %LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\SwReporter klasörü altında bulunuyordu ki Windows 7 sanal makinelerimde de bu klasör bulunuyor.

Fakat kendi makinemde User Data'nın içinde SwReporter diye bir klasör hiç yok. Ben de biraz araştırayım dedim ve gerçekten hem şaşırdım hem de çok sevindim. Google'ın resmi blog sayfasında Chrome Cleanup aracının Chrome 111 ile kaldırıldığı belirtilmiş:
Starting in Chrome 111 we will begin to turn down the Chrome Cleanup Tool, an application distributed to Chrome users on Windows to help find and remove unwanted software (UwS).
Türkçesi: Chrome 111'den başlayarak Chrome Cleanup Tool'u kaldırmaya başlıyoruz. Chrome Cleanup Tool, Windows'taki Chrome kullanıcılarının istenmeyen yazılımları tarayıp kaldırmasını sağlayan bir uygulamadır.

Klasörün olmadığını ilk gördüğümde "Acaba bu durum Chrome Dev'e mi özel?" diyerek sanal makineme normal Chrome yükledim. Birkaç kere kapatıp açmama rağmen onda da Software Reporter Tool çalışmadı ve onda da SwReporter klasörü yoktu. Yani Google gerçekten de Chrome 111 ile Chrome Cleanup ve Software Reporter Tool'u kökten kaldırmış.

Bugüne kadar kaldırılmadığını düşünmemin nedeni değişikliğin Windows 7'nin Chrome desteği kesildikten 1-2 ay sonra yapılması. Chrome sadece Windows 7 sanal makinelerimde kuruluydu, 10 ve 11 makinelerimde ise sadece Edge kuruluydu. Bu nedenle bu değişikliği görememiştim. Şimdi gerçekten çok sevindim. Zaten Edge'in bloated hale gelmesi ve Microsoft'un yanlış kararları beni rahatsız ederken Google'ın böyle iyi bir hamle yapması gerçekten beni çok sevindirdi.

Tekrar merhaba Google Chrome!

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı