Google Drive ile Google Cloud arasında ne fark var?

Makaleler
49
Merhaba,

Google Drive kişisel bulut depolama diye biliyorum. Ki zaten öyle. Ama Google Cloud bir değişik geldi. NAS depolama görevini mi tutuyor? NAS ve Cloud arasındaki farklar nedir? Biraz araştırdım. Bazı şirketler kendi NAS alanını kurarken, bazıları da bu yerlerden anlaşma yapıyormuş.

Hatta Microsoft Azure da var. Bunlar şirketlere nasıl bir fayda sağlıyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Google gerçekten bu konuda bir garip. Bir sürü yedekleme uygulaması var ve hepsi birbirinden karışık.

Drive son kullanıcılar için basit bir depolama servisi. Cloud ise şirketler için. Sadece depolama sunmuyor. Hesaplama servisi gibi bir sürü servis sunuyor. Azure da aynı şekilde.

Bu tür platformlardan sanal makine kiralayabilirsiniz mesela. Bir iş yapacağını zaman bu işi paketleyip, sanal makineye gönderebilirsiniz. Makine işi bitirince size sonucu geri döndürür. Makine satın almaktansa, kullandığınız süre ile orantılı bir bedel ödersiniz.

Yani benim bir şirketim olsa ve veri depolama yerini Google'ın sunucusunu kullanabiliyor muyum?

Yani benim bir şirketim olsa ve veri depolama yerini Google'ın sunucusunu kullanabiliyor muyum?
Parası karşılığı kullanabilirsin. Hatta iş yerine uyduruk bilgisayarlar alıp, işlem gücü gerektiren şeyleri Google'dan kiraladığın sanal makinalarda yapabilirsin. Maliyetini hesaplaman gerekir tabi. Eğer geniş bir SQL veritabanın varsa bunu Google sunucularında barındırabilirsin. Erişim için Google'ın verdiği API'yi kullanarak erişebilirsin. Vs. vs. uzar gider bu liste.

NAS depolamaya göre daha mantıklı o zaman. Google depolama merkezî bayağı var zaten dünyada.

Peki Google'ın bunca bilgiye rağmen sunucu çökmelerine rast gelmedim. 2020 verilerine göre toplamda 6,2 milyar Google hesabı var. Hepsini hesaba katarsak bayağı iyi dayanıyor.

Dediğim gibi maliyet hesabı yapmalısın. Belki bilgilerin gizli, o nedenle bulut depolama uygun değildir sana.
Dayanma kısmı da adamların işi zaten. Akademide "reliability" önemli bir konu bu alanda. Bunun üzerine çalışıyorlar zaten. "Reliability in distributed systems" diye aratabilirsin meraklıysan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…