Google One hakkında düşüncelerim

Makaleler
49
Merhaba,

Google One hakkında birkaç düşüncem var. Belki katılırsınız dediğime bilmiyorum.

İlk öncelikle güvenliğinden bahsetmek istiyorum. Yetkisiz erişim grupları(hacker) Google'a 2 defa başarılı şekilde veri sızdırdı.

Evet, bu şekilde veriler gitti. 26 milyar kişi nedir ya? Ne kadar güvenli olduğunu görüyoruz. Mesela Microsoft'un üst düzey yöneticilerinin verileri sızdırıldı. Konu dışına çıkıyorum, kusura bakmayın. Çünkü güvenlik nasıl olduğu belli bir şey.

Şu zamanlar böyle haberler görmeye başladım. Algoritma sızdırması gerçekten kötü bir şey. Ayrıca, ne tür veriler toplandığını ve ona göre bize bir şeyler sunuyorlar. Mesela Google Drive'daki dosyaları 3. parti kişilerle paylaşmıyor ama;
  • Ön veya arka kamera ile çektiğimizi biliyor.
  • Çekildiğimiz mekanın yerini biliyor.
  • Yüz ayrımı bile yapabiliyor otomatik olarak.
  • Hatta telefonun duruşunu bile saptıyabiliyor.
Şimdi de verdikleri hizmetten bahsetmek istiyorum. Verdikleri hizmetler güzel ama Google One hakkında nefret ediyorum. İşime yarar diye yıllık 2 TB aldım. 500 TL ödedim. Sonradan iptal etsem bile paramı geri alamadım. Ama 18 Ekim 2025 tarihine kadar kullanabilme hakkım var. En azından bundan müzdarip kalmadık. Upload etmesi zaten başlı başına bir stres. Hele büyük dosyalı bir şey atacak olursanız vay halinize.

Üstte yazmadığım bir olayda ise hackerlar verileri sızdırıyor ancak kamuoyuna sunmadıkları bir sürü olay var. Neden sunsun ki? İtibarı zedelenecek. Evet, teknoloji devi ve güvenlik konusunda katı bir güvenlik önlemleri var ancak her sistem %100 güvenilir değil.

Eğer verileriniz buluta(iCloud, Google Drive veya OneDrive) şifreleyerek atın. Mesela adını vermek istemiyorum ama crackli bir şekilde lisanlı olarak gösteren bir yazılım var. Normalde Google Drive onu direk siler ancak şifre koyduğunuz zaman içini göremez. Aklınızda bulunsun.

Hizmetlerden devam edecek olursak; Google One gerçekten gereksiz. Taşınabilir disk alın daha iyi. Emin olun; uzun dönemli bir veri yedeklemek isterseniz verileri harici disk alın. Gerek güvenlik gerek uzun zaman boyunca daha iyi bana göre.

1 tane disk alırsanız bozulursa bilmem. 3-2-1 veri yedekleme yöntemi var. 3 ayrı harici diske verilerinizi yedekleyin ve diskler ayrı yerlere ve başına bir şey gelmeyecek şekilde kullanın. Tabii bu kadar değerli veriniz varsa...

En sevdiğim hizmeti Gemini(Yapay zeka) ve Gmail. Diğer ürünlerini kullanmayın derim. İlla da Drive kullanmak istiyorum derseniz kesinlikle şifre koyun.

Son olarak:
Google One kullanmak kişiden kişiye değişir. Güvenlik konusunda ne kadar linçlesem bile ciddi ve katı güvenlik önlemleri alıyorlar. İnternetiniz hızlıysa alın.

İyi Sosyaller.

Şu an kadar yazdığınız en oturaklı Google One içeriği olmuş. Elinize sağlık hocam.

Paranız boşa gitmesin, Google One'da aile üyeliği var kullanın derim. Tek Google One aboneliğini 5 farklı Gmail kullanabiliyor, hayrına eş dosta dağıtın :)

Konu biraz up olacak ama bir şey sormak istiyorum, drive'a dosyalarımı sıkıştırmadan klasör ile atmaya çalışınca normalin aşırı derecede altında hatta durma noktasına yakın yavaşlıkta yükleme yapıyor. Aynı dosyaları arşivleyerek attığımda ise her şey normal. Bunun sebebi nedir ve tüm bulut depolamalarda bu sorun var mı?

Test olarak 500-600 parçalık müzik klasörümü yüklemeyi denedim, daha dosyaları ayıklamada takılmaya çok ağır ilerlemeye başladı. Kapatıp aynı klasörü arşivleyip attım olması gereken şekilde hızlıca yüklendi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı