Google'ın Willow kuantum bilgisayarı

TahaBerk828

Femtopat
Daha fazla  

Google'ın kuantum bilgisayar başarısı

google-yeni-kuantum-bilgisayar.jpg

Google, kuantum hesaplama dünyasında devrim niteliğinde bir atılım gerçekleştirerek, "willow" adını verdiği yeni kuantum bilgisayar çipiyle kuantum üstünlüğüne ulaştığını duyurdu. Bu gelişme, teknoloji ve bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Google quantum AI'nin baş mimarı anthony megrant, yaptığı açıklamada, willow çipinin klasik bilgisayarların çözmesi için 10 septilyon yıl gerekebilecek bir problemi sadece 5 dakikada çözebildiğini belirtti. Bu, mevcut en hızlı süper bilgisayarların kapasitesinin çok ötesinde bir performans anlamına geliyor. Megrant, Willow'un 105 kübit kapasitesiyle hem hata oranını azalttığını hem de performansı artırdığını söyledi.

Google, bu başarıyı kuantum hata düzeltme yöntemleriyle elde etti. Şirketin santa barbara, Kaliforniya'daki kuantum laboratuvarında yapılan deneyler, Willow'un ölçeklenebilir ve ticari anlamda kullanılabilir bir kuantum bilgisayar olma yolunda önemli bir adım olduğunu gösterdi. Bu yeni çip, kuantum bilgisayarların pratik uygulamalarda kullanımını kolaylaştırmayı hedefliyor, özellikle AI, enerji ve ilaç keşfi gibi alanlarda çığır açıcı sonuçlar bekleniyor.

30f7d693-9386-4f49-9b83-131cbb7c7f8f.png

ancak, bu başarı IBM gibi rakipler tarafından eleştirildi. IBM, Google'ın iddialarını abartılı bulduğunu ve benzer işlemlerin klasik bilgisayarlarla da çözülebileceğini savundu. Bu tartışma, kuantum hesaplamanın geleceği ve kuantum üstünlüğünün tanımı üzerine devam eden bir akademik ve endüstriyel diyaloğu da beraberinde getirdi.

Google'ın bu atılımı, bilim ve teknoloji dünyasının gelecekteki yol haritasını şekillendirebilir. Kuantum bilgisayarlar, karmaşık optimizasyon problemlerini çözme, molekül simülasyonları yapma ve yapay zeka algoritmalarını daha etkili hale getirme gibi birçok alanda devrimsel etkiler yaratma potansiyeline sahip. Google'ın willow çipi, bu potansiyeli somutlaştıran önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.

Bu gelişme, Google'ın kuantum hesaplama alanındaki liderliğini pekiştirirken, dünya çapında bilim insanları ve teknoloji meraklılarını heyecanlandırmaya devam ediyor. Kuantum bilgisayarların günlük yaşamımıza nasıl entegre olacağı ise önümüzdeki yılların en büyük soru işaretlerinden biri olarak kalıyor.

kaynak

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı