GPU çok ısınıyor, kasa içerisinde hava sirkülasyonu nasıl sağlanmalı?

berkebilgic

Hectopat
Merhaba arkadaşlar. 2 hafta önce aldığım bilgisayarım içerisinde hava sirkülasyonunun düzgün olmadığını düşünmekteyim. GPU kısa süreli bir yükte sıcaklık sınırına kadar ulaşıyor. CPU normal sıcaklık değerlerinde. Kasa içerisinde sanki fanlar hiç çalışmıyormuş gibi, hissedilir bir hava akışı malesef yok.

Benzer bir sistemde aynı ayarları kullanan arkadaşım GPU sıcaklığını aynı yükte maksimum 70 derece olarak görmekte. Kasa fotoğraflarını ve yükteki değerlerini MSI Afterburner kullanarak ekliyorum. Şimdiden önerileriniz için teşekkür ederim.

(Fotoğraflarda anlaşılmazsa, kasanın ön kısmında 3 adet fan bulunuyor. Arkasında işlemci sıvı soğutucunun radyatörü, ve onun arkasında 2 adet radyatör fanı bulunuyor. Kasa arkasında ve PSU'da bir adet fan bulunuyor.)

Sistemim:

1 X SEAGATE 1TB Barracuda 64MB 7200rpm 3.5" SATA 3.0 Harddisk
1 X TOSHIBA OCZ 240GB SATA3 2.5" SSD (555MB Okuma / 540MB Yazma)
1 X COOLER MASTER MasterLiquid Lite 240 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu
1 X GIGABYTE B450M S2H 3200MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI VGA mATX Anakart
1 X GIGABYTE GeForce RTX 2060 OC 6GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı
1 X AMD Ryzen 7 2700X Soket AM4 3.7GHz 20MB Önbellek 8 Çekirdek İşlemci
2 X GSKILL 8GB Ripjaws V Kırmızı 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram
1 X THERMALTAKE V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB Fanlı Midtower Kasa

Windows 10 64 Bit kullanıyorum. Bütün driverlar güncel.

Bahsettiğim yük esnasındaki durum:

Kasanın fotoğrafları:

Thermaltake Versa J25 ile sizin kasanızın benzerliği dikkatimi çekti. Tasarım olarak neredeyse tamamen aynılar. Bende de işlemci ısınma problemi vardı, kasa içi hava akışı doğru değildi.

Önde bulunan fanlardan bir tanesini kasanın üst kısmına, içerideki havayı dışarıya tahliye edecek yönde monte ettim. İşlemci ısınma problemim ortadan kalkmıştı ve ekran kartım da eskisine göre 4-5 derece daha serin çalışmaya başladı.

Denemenizi öneririm. Eğer denerseniz, mümkünse kasanın yan kapağını kapatın.

Eğer sığıyorsa, sıvı soğutmayı üst kısma takmayı denemelisin. 3 adet ön fanın arkasında 2 adet radyatör fanı var. Sıcak hava olduğu gibi içeride kalacaktır, egzoz fan yetişemeyecektir diye düşünüyorum.

1 ve 2 numaralı fanlar dışarıdan içeriye doğru hava üflemeli.

3 içeriden aldığı havayı dışarıya doğru tahliye etmeli.

4- Montaj müsait ise 1 veya 2 fan takıp arka egzoz gibi yukarı doğru üfleyecek şekilde içerideki havayı tahliye etmesi için destekleyebilirsiniz.

NOT: GPU sıcaklık değeriniz en fazla 70 derece ise bir sorun yoktur. Ne demek istediğinizi anlayamadım?

Kasanın üst bölmesinde radyatör desteği yok. Öndeki fanlardan 2 tanesini üste takabilirsin, radyatör de önde kalır.

İşlemcinin sıcaklığı ekran kartına vuruyor normal ısınması. Sıvı soğutmayı kasanın üst tarafına montajlayın ki ısınan havayı direkt dışarıya versin. Fanlar radyatöre üfyelecek şekilde montajlayın.

kasanın önünde fan var hava çekebileceği filtreler yok gibi. Bazı kasalar böyle işte düşünmüyor mu bunu tasarlayanlar acaba.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…