GPU Frekans Düşüşü

PikaTak

Megapat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 5600
ASUS Radeon RX 6650 XT DUAL 8GB
Asus Prime B550M-K
Samsung 990 PRO Heatsink SSD 1 TB (7.450 MB/s okuma, 6.900 MB/s yazma)
MLD M300 1TB Gen3x4 M.2 SSD (3300MB Okuma / 3100MB Yazma)
MLD 480GB M200 SATA SSD 560/520MB
MLD 480GB M200 SATA SSD 560/520MB
Corsair Vengeance RGB RS 2x16 GB 3600MHz CL18 DDR4
BitFenix 600W 80+
Meslek
Tıbbi Görüntüleme Teknikeri
Ekran kartım ısınmamasına rağmen %99 kullanıma ulaştıktan sonra ciddi şekilde frekans düşürüyor. Dolayısıyla FPS'im de düşüyor. İki tane farklı değerlere sahip fotoğraf yüklüyorum. İkisi de GTA 5'ten.

Dosya Ekleri

• Ek Açıklama 2020-05-26 142414.png
    Ek Açıklama 2020-05-26 142414.png
    16,2 KB · Görüntüleme: 202
  • Ek Açıklama 2020-05-25 174806.png
    Ek Açıklama 2020-05-25 174806.png
    9,5 KB · Görüntüleme: 176
PSU'nun gücü nedir? PSU ekran kartına yeterli güç veremiyor olabilir.

Laptop mu masaüstü mü?

Laptop kullanıyorum. PSU'mu bilmiyorum. Sorun sadece GTA 5'te sanırım. Aynı kullanım yüzdesi, aynı sıcaklıklarda Rocket League'te FPS düşüşü veya frekans düşüşü yaşamıyorum. Sorun GTA'da hem Online'da hem Offline'da oluyor.
Sistemim: i5-8250U - MX130 2 GB - 16 GB RAM - 1 TB HDD - 240 GB SSD.

O zaman GTA grafik ayarlarını kontrol etmelisiniz. Ayarlarınızı ekran kartınızın vram kapasitesinden yüksek set etmişseniz, bu da ani frame ve frekans düşüşlerine sebep olabilir. Oyunun grafik ayarları menüsünde vram kapasitesini geçip geçmediğinizi gösteren uyarı mevcut.

Sıcaklık yüzünden oluyor sebebi de işlemci sıcaklığı görüldüğü gibi 80 dereceye çıkıyor. İşlemci ilk olarak kendi hızını düşürüyor ama yeterli olmazsa ekran kartı hızını düşürerek kendini soğutmaya çalışıyor. Termal macun ve temizlik sonrası çözülür. Undervolt işlemi de sıcaklıkları düşürmede yardımcı olur.

O zaman GTA grafik ayarlarını kontrol etmelisiniz. Ayarlarınızı ekran kartınızın VRAM kapasitesinden yüksek set etmişseniz, bu da ani frame ve frekans düşüşlerine sebep olabilir. Oyunun grafik ayarları menüsünde VRAM kapasitesini geçip geçmediğinizi gösteren uyarı mevcut.

O kısmını da atacaktım, unutmuşum. Önerilen grafik ayarlarını çok daha altta tutuyorum. VRAM'in yarısı kullanılıyor.

OC yaptınız mı?

OC yapmadım ama undervolt yaptım. İşlemleri geri aldığımda da aynı şeyi yaşıyorum.

Sıcaklık yüzünden oluyor sebebi de işlemci sıcaklığı görüldüğü gibi 80 dereceye çıkıyor. İşlemci ilk olarak kendi hızını düşürüyor ama yeterli olmazsa ekran kartı hızını düşürerek kendini soğutmaya çalışıyor. Termal macun ve temizlik sonrası çözülür. Undervolt işlemi de sıcaklıkları düşürmede yardımcı olur.

Yeni undervolt yaptım. Değişiklikleri geri aldığımda da aynı sonucu alıyorum ve dediğim gibi bu durum sadece GTA 5'te oluyor. Alalı 6 ay oldu. Sanırım servise göndermek gerekecek. Garantisi bozulsun istemiyorum.

Undervolt değil de şöyle kaliteli bir termal macunla macunları yenileseniz arkadaşda demiş sıcaklık yüzünden ya da laptop soğutucuları var USB ile takıyorsunuz platform gibi bir şey bunlardan kullanın belki faydası olur.
.
Bu ürün nasıl bilmiyorm o yüzden tavsiye edemem ancak, bunun gibi bir şey kullanırsanız belki sıcaklıkları bir tık olsa da düşer ve siz bu sorunu yaşamazsınız.

Undervolt değil de şöyle kaliteli bir termal macunla macunları yenileseniz arkadaşda demiş sıcaklık yüzünden ya da laptop soğutucuları var USB ile takıyorsunuz platform gibi bir şey bunlardan kullanın belki faydası olur.
.
Bu ürün nasıl bilmiyorm o yüzden tavsiye edemem ancak, bunun gibi bir şey kullanırsanız belki sıcaklıkları bir tık olsa da düşer ve siz bu sorunu yaşamazsınız.

Laptop soğutucum var. https://www.hepsiburada.com/addison...tebook-sogutucu-stand-p-BS400020?magaza=Abtek Birkaç ay önce 80 liraya almıştım. Sanırım üreticinin kullandığı termal macun kötü. Kendim halledeceğim, daha önce de yapmıştım eski bilgisayarımda. Ben sadece 80 derecenin oyun için fazla olabileceğini tahmin etmedim. Aşırı pahalı olmayan güzel bir termal macun önerir misiniz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı