GPU sıcaklığı ve inanılmaz fan sesi

mustafacelikm

Hectopat
Merhaba arkadaşlar,

Thermaltake P3 kasa sahibiyim Gigabyte Aaorus 2080 Extreme ekran kartı kullanıyorum.

Özellikle yüksek grafik isteyen oyunlarda ( Warzone,PUGB,GTA V vbg.) ekran kartım 78-79 derece sıcaklığa sabit hale geliyor fakat fan sesi o kadar yüksek değil bir süre sonra ise 3-4 saniyelik acayip yüksek fan çalıştırma hızına geçiyor yani gerçekten çok sesli ve bu artık her 30 saniyede bir tekrarlanıyor RPM hızı çok artıyor sanırım fanların gerçekten çok inanılmaz bir ses yapıyor ve ister istemez insan çekiniyor bir şey mi olacak diye

Kasam açık bir kasa olduğu için bu sesi x2 duyuyorum diyebilirim fakat kesinlikle normal değil. Bazen düşük grafikli oyunlarda bile 1-2 kere yapıyor.

Bu bir problem teşkil eder mi? Ne yapmak lazım nasıl dengeleyebilir veya bu sesin çıkmasını engelleyebilirim.

Zaten ısı oyun açılınca 75-79 arası sabitleniyor yani o sesli çalışmada herhangi bir ısı düşüşü veya artışı olmuyor.

MSI Afterburner de oto moda alsam da 90 derece kendim ayarlasamda aynı.

Şimdiden teşekkürler

Öncelikle açık kasa olması bir avantaj değil kapalı şekilde kullanma imkanınız varsa kullanın. Çünkü malum havalar sıcak kasa içindeki havalandırmalar sayesinde dışarıya göre daha serin bir hava yaratıyor aynı zamanda arka taraftan sıcak havayı atabiliyor. Siz açık kasa kullandığınızda bunlar olsa dahi tam istenilen şekilde olmuyor. Arabanın turbosundaki hava çekişindeki salyangoz gibi borusunu düşünün sizce boru olmadan hava çekmesi ne kadar işe yarardı. Kasanızda ekran kartının fanlarının önünde yani kasanın alt tarafında fan takma alanınız var ise takmanızı tavsiye ederim bu ekran kartına gelen havayı bir ön soğutma olur soğumuş havayı daha da soğutarak kendine çeker.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim

Kasa bu yani direk açık kasa sadece temperli cam var ekran kartımda dikey monteli maalesef o yüzden mecbur açık kalıyor

Dosya Ekleri

• qdLRkW.jpg
    143,9 KB · Görüntüleme: 66

Yapıcağın şey ekran kartına özel su soğutma almak.

Son düzenleme:
Kartınız farklı bir şekilde montaj edildiği için sizin durumunuz farklı ama yine de yazayım. MSI RTX 2070 Gaming Z kartına sahibim aynı sorun benim de başıma geldi. Normalde kart 75 dereceye çıkarsa fanlar en fazla 60%-65% gibi aralıklarda çalışması lazım ama belli bir dereceyi geçtiğinde(karta göre değişiklik gösterebilir) fanlar panik moduna geçip maksimum hızda çalışıyor ve tekrardan normale dönüyor. Bu sorundan müzdarip olan çok fazla kişi var ve bunun çözümü aslında çok basit. Bu tarz sorunların sebebi kartların çok ağır olması ve sarkması. Eğer grafik kartınızın kutusunun içinden bracket(kartı sabitlemeye yarayan uzun demir) çıkmıyorsa bunu internetten kartınıza uygun olandan temin etmelisiniz ve kartınızın PCI-e slotu ve anakarttaki slotuna zarar vermeyecek şekilde sıkıca sabitleyin sorununuz muhtemelen çözülecektir. Biraz uzun bir yazı oldu kusura bakma. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Kartların sarkmasından dolayı ısınması veya bu yüzden fanın fazla çalışması gibi bir ihtimal var mı? Özellikle de bu arkadaşın montajı gibi bir şeyde böyle bir ihtimal var mı? Varsa da bunu kanıtlayabilecek bir test falan var mı? Atarsanız sevinirim. MSI RTX 2070 Gaming Z kartına bende sahibim bu kadar saçma bir şeyi ilk kez sizden duyuyorum.
Isınma probleminin kaynağının şu braketi takmakla geçeceğini ilk defa sizden duyuyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…