Grafik tasarım bölümünün geleceği var mı?

sagaha

Centipat
İkinci üniversite olarak grafik tasarım düşünüyorum, ama Udemy olsun, online eğitimler olsun, YouTube üzerinden olsun grafik tasarıma dair ne varsa evden bile grafiker olabiliyor insanlar. Eğer 2 senelik grafik tasarım okursam sizce iyi bir iş ve maaş olabilir mi? Yoksa grafik tasarımdan daha mantıklı bölümlere mi yönelmeliyim? Grafik tasarımın ömrü sizce bitti mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence bitti, yapay zeka tarife göre çok iyi tasarımlar yapıyor.

Grafik tasarım bu teknoloji çağında hiçbir şekilde bitmicektir. Doğru yolda ilerliyorsun güzel paralar kazanabilirsin. E-ticaret yapan herkesin veya kurumsal firmaların hepsi grafiker arıyor. Bu meslek bitmez.

İşinde ne kadar iyi olduğunla ilgili. Yapay Zeka falan bu işlere engel değil, sonuçta şartlar herkes için eşit. Niteliksiz Grafik Tasarımcının yaptığı işi yapay zekaya yaptırabilirsin ancak Prompt yazmayı ne kadar iyi bilirsen o kadar iyi iş yaparsın bu da seni diğerlerinden ayırır. Bence hiçbir bölüm bitmez, popülasyon azalır, iyi olanlar aradan sıyrılır ama bir şekilde devam eder.

Vallahi kardeşim halihazırda kurumsal firmada çalışıyorum. Türkiye bu konuda çok gelişmiş olmadığı için özellikle "tekstil" tarafında inanılmaz grafiker aranıyor ve grafikerlerin birçoğu "bazıları hariç" burnundan kıl aldırmıyorlar. İyide maaşları var. "iyiden kastım bugün hiçbir şey bilmeyen biri 30 filan" ile başlayabiliyor. Bilende zaten skalası 50 100 arası değişiyor. Firma ismini vermeyeceğim çalıştığım firmanın bizdeki grafikerlerde tecrübesizi 27 tecrübelisi 45 alıyor. Bu bizdeki firma ölücü olduğu için. Bir de rahat memur gibi takılıyorlar. Bazıları oturduğu yerden dışarı iş yapıyor. Yapay zekayı işine de katarsan uzun bir süre bu ülkede ekmeğini yersin. Yani freelance çalışma imkanında var.

Freelancer çalışma imkanlarını sayabilir misiniz? Kazanç ve birçok açıdan hayat standardı yeterli düzeyde bir iş olur mu?

Freelancer çalışma imkanlarını sayabilir misiniz? Kazanç ve birçok açıdan hayat standardı yeterli düzeyde bir iş olur mu?
Otomotiv sanayide Ar-Ge bölümünde çalışıyorum. Bizim çalıştığımız Kurumsal Kimlik, Sosyal Medya İçerik Yönetimi, Website tasarım ve yönetimi, Tanıtım Filmleri, Etkinlik Çekimleri vb. konularda çalıştığımız danışmanlar var. Bu kişiler genellikle şahıs firmaları üzerinden pek çok firmaya bu hizmeti sağlıyorlar. Ortalama bir tanıtım filmi çekimine 40-50 bin TL, Website hazırlamaya 100-120 bin TL gibi fiyatlar istiyorlar. Aynı zamanda Linkedin ve Instagram gibi sosyal platformlarda içerik başına 1500-5000 TL içeriğe göre maliyeti var. Bursa-İstanbul-Kocaeli-İzmir-Ankara gibi şehirlerde yerinde hizmet sunabilirsiniz. Küçük işler yapmak yerine bir şahıs firması kurup firmaları ziyaret ederek rekabetçi bir fiyat ile anlaşma sağlayabilirsiniz. Sadece grafik tasarım olarak düşünmeyip tüm bu süreçleri birleştirip küçük bir ekip ile hizmet verdiğinizde güzel işler yapabilirsiniz. Özellikle şu dönemde yapay zeka uygulamalarını kullanarak işinizi de oldukça hızlandırabiliyorsunuz. Şu dönemde;

• Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Adobe Illustrator
  • Canva
  • Blender

gibi uygulamalar ile ürün animasyonları, tanıtım filmleri, sosyal medya içerikleri, kurumsal kimlik çalışmaları gibi faaliyetleri kolayca yürütebilirsiniz. Bu alanda çalışan arkadaşların yetkinliğini gözünüzde büyütmeyin. Konfor alanınızdan çıktığınızda neler yapabildiğinize siz de şaşırırsınız.

Yukarıda arkadaş zaten çoğunu belirtmiş. Firmalar için logo tasarlayabilir, sosyal medya tasarımı olabilir mesela kapak fotoğrafı veya reklam görselleri gibi ya da web tasarımı yapabilirsin mesela UI/UX tasarımı, web sitesi Mockup'ları veya tamamen görsel tasarım odaklı işler olabilir örneğin bir e-ticaret sitesi için kullanıcı dostu bir arayüz tasarımı gibi. İllüstrasyon olabilir. Ambalaj tasarlanabilir. Kitap ve dergi tasarımları olabilir. Marka kimliği olabilir örneğin kartvizit vb gibi. Yani bir grafikerin elindeki silahlar ne kadar kuvvetliyle o kadar çok hayal edilebilecek şeyleri yapabilirsin. İşiniz tasarım ve tasarım gerektiren her konuda ön planda olabilirsin. Bir grafikerci var sadece logo tasarlar ay sonu maaşını alır. Maaşlı çalışırsa eğer yurt dışı firması değil ve İstanbul'da oldugunu varsayarsak 40-50 bin taş çatlasın 60k. Ki bunu da yeni yetmelere herkes vermiyor. Diğer yandan bir grafiker var. Kendini marka yapar ve şirketlerle anlaşma yapıp proje başına para alır. Kısacası bu bilgisayar üzerinden işleyen çoğu meslek için geçerlidir. Bir yazılımcı içinde aynısı geçerli. Maaşlı çalışır ya da freelance olarak yurt dışında projelere dahil olup yaptıkça kazanır. Kısacası seviyorsanız ve gerçekten yapacaksanız bu işe odaklanabilirsin. Programları kullanmak var kullanmak var. Biri saatlerini parçalar kendini kütüphaneye çevirir ve bir mücevher haline gelir. Diğeri okuldan mezun olur içi boştur iş arar baktı bulamaz aileden bir yardım bir tane firmada oranın kullandığı grafik programı neyse onun üzerinden öğrenir. O elinden tutulan kişinin maksimum kazancı bellidir ama kendini mücevhere dönüştürmüş kişi kısacası söylediğin o son şey var ya "hayat standardı" he işte o standardı düşünmez .

Abi merak saldım daha önce az çok coreldraw tecrübem var 2025 itibarıyla ne önerirsin freelancer iş yapmak istiyorum. Böyle daha çok logo v.s. değil de daha teknik kısımla çalışmak çözümler üretmek istiyorum cevap verirsen sevinirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…