Grafik tasarım ile alakalı nasıl iş bulunur?

murathanc

Hectopat
Makaleler
1
Fotoğraf ve videolarla uğraşmayı seviyorum. Kendimi görsel zevk olarak bir noktaya kadar ilgi göstererek getirdiğimi düşünüyorum. Bunu iş hayatı haline dönüştürmek istiyorum. Ama ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Saygılarımla.

Fotoğraf ve videolarla uğraşmayı seviyorum. Kendimi görsel zevk olarak bir noktaya kadar ilgi göstererek getirdiğimi düşünüyorum. Bunu iş hayatı haline dönüştürmek istiyorum. Ama ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Saygılarımla.
16 Yaşımda grafik tasarım alanında bir iş yerinde asgari + video sayesinde 5 bin daha prim alıp dışarıdan iş alan biri olarak sana yardımcı olayım.

15 İmde küçük bir firmada stajyer oldum, okuldan bağımsız. Kesinlikle okulu okunmaz değmez. Gidenler ortam için gidiyor boş iş.

11 aylık deneyimin ardından kendi irademle eski iş yerimden çıktım portfolyo dizdim başka küçük bir ajansa başvurdum şuan çalışmaktayım. "Kendi İrademle" diye belirtmemin sebebi yeri ve zamanı gelince iş hayatında şekil alman gerekecek dışarıdan fikir bekleme.

Video + grafik tasarım yapıyorum asgariden fazla alıyorum, kartvizit çıkartıp etrafta dağıtmaya başladım 5 iş bekliyordum şuan aktif 1 iş alabildim 2.ninde gelmesi muhtemel.
Dışarıdan Sosyal Medya Yönetimi ort. 3 bin tl civarı şuan eğer ajans değil isen. Fotoğraf çekimleri tek seferli set tekte 7.000 bin ciro getirisi olur.

Freelancer olarak çalışabilirsin. Çeşitli yayınevlerinde çalışarak kitaplar üzerinde çalışmalarını yapabilirsin.
Freelancer olmaya direk çalışırsa ne gelişir nede büyür imkansız.
Önce 1-2 senelik ajans içinde karışık iş deneyimine sahip olması gerek bu süreçte tanıdıklarına yada gittiği görüştüğü yerlerde ismini duyurması lazım.

Gerçekten para kazanabilmek için çok iyi olman gerekli bu işte.

Benim gördüğüm grafik tasarımcıların çoğu sömürülüyor, asgari ücretin altına çalıştırılıyor.
O yüzden grafik tasarım sevmeme rağmen frontendci oldum.Sırf gelir yüzünden.

Şu anda yapay zeka ile işleri iyice sallantıda sana ana-baba tavsiyesi vereyim:
Yapma demiyorum hobi olarak gene yap!

Ek olarak diyim ki büyük ajanslarda stajyer olursan çok kullanılırsın aşırı sömürülürsün ama 1 sene içinde emin ol aşşırı verimli bir şekilde öğrenirsin.

2 sene yeterince iyi işler çıkarırsan Behance sitesine portfolyo koyarak büyük ajansların seni görmesini sağlayabilirsin. İstanbulda çalışacak kadar gelişirsen tahminimce 3-5 sene sonunda verimli öğrenirsen bu hale gelirsin o zaman şansını dener ve 25-30 bin civarı maaş ile çalışma imkanı bulabilirsin.

Fotoğraf - Video olarak gelişmek istiyorsan önceliği büyük ajanslarda fotoğrafçılık için staj yaparak şansını deneyebilirsin aynı zamanda grafik tasarım yönünü geliştirmen gerekli olur diyebilirim.

Son düzenleme:
Kesinlikle okulu okunmaz değmez.
Çok haklısınız. Kız arkadaşım okulunu okuyor bense 15 yaşımda Youtuber olmak için çıktığım yolda öğrendim. Bu işin en sıkıntısı 2 tıklama yapıyorsun 10 dakikalık iş diyenlerin karşına çıkması bununla ayda 10 kere karşılaşıyorsun ve alışınca abi kapı orada demeyi öğreniyorsun.

Efektif programları öğren, kısacası Adobe Creative Cloud ve Corel öğrenmen gerek harici programlar çöp tenekesi.

Adobe'de çok ürün var hepsini öğrenmek zor ama Ps ve Ae öğrenmesi zorunlu programlar. Corel'e en son geleceğiz.

İşin temeli pratik. Bir şeyleri pratikle öğrenirsin kafan ister istemez robot gibi ekrana işler, tüm görsel ayarlar o şu bu. Ben zamanında Youtube'da kapak fotoğrafı ve video fotoğrafı yapmak için öğrendim ve günümüzde tanınmış 2-3 kişiyle iş yapmışlığım var. Zaman ve tacrübe gerekiyor. Ama sektöre takılı kalıyorsunuz. Bu iş değiştirince sorun yaratıyor ama alışması 1-2 ay.

Gelelim okulu okunur mu? 7 yıldır bu işi yapıyorum ve hala öğrenebileceğim çok şey varken 4 yılda okulda size bir şey öğretemezler. Kız arkadaşım benim kısayolları görüp öğretmenine mi ne sormuş CC Ps'de kısayol yoksa elle seçiyormuşsun :D . Bu işin video boyutu daha eğlenceli çünkü ajanslara girip Youtube sektöründe geziyorsun, bir arkadaşım vardı bir oyun grubundan bilindik bir LOL içerik üreticisine yayın moderatörü ve video editleri için başvurdu çocuk red yedi gitti en büyük şahsi kanalda çalıştı geçen gün de bir videoda gördüm çocuk eğleniyor mudur, bence çok. Görüyorsan selam bu arada.

Ben ne yapıyorum, bir şirkette sosyal medya yönetimi, reklam planlama ve grafik işlerine bakıyorum, mutluyum kafam rahat.

Corel'e gelelim. Git 1 ay öğren herhangi bir matbaacılar sitesine gir Corel biliyorum de senin için kavga ederler.

Hadi senin şansın yaver gitmiş. En kötü iş başvurunda mezun olduğun bölümü soruyorlar. Anlattığınız kadar kolaysa alayım bir Udemy kursu yanınıza geleyim.
Şöyle diyeyim küçük - orta boyut ajanslarda işin iyiyse okula bakmıyorlar. Profesyönelleşirsen büyük ajansa da okulunu okumadan girersin. Yahu kim ne yapsın 30 yaşında adamın yarım yamalak bilgisini. Patronlarla oturup CV ve portfolyolara bakarken 23-24 yaşında kişiler başvuru yapıyor, "Egemen sen nimetsin" tarzında çok cümle duydum. Bu sektör pratik üzerine, tecrübe üzerine. Şu yaşımda ekstra 3-4 saat mesailer yapıp ensemi terletmesem şuanda imkan sahibi olmazdım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı