Arkadaşlar merhaba. Foruma yeni kayıt oldum fakat uzun süredir technopat videolarını ve forumunu takip ediyorum. Grafik tasarım, modelleme programlarıyla 4-5 yıldır yarı profesyonel uğraşan biriyim. Resim sanatıyla ve bilgisayarlarla sürekli içli dışlı olmam beni böyle bir alana itti fakat bu güne kadar özellikle yüksek performans bir bilgisayar toplama gereği duymadım fakat artık yaptığım çalışmalar, oluşturduğum sahneler, render süreleri, video formatlarındaki çözünürlüklerin artması vs. nedenlerle yaklaşık 1 aydır harıl harıl bir sistem araştırmaya başladım.
Technopat videoları arasında grafiker bilgisayarı yaklaşımlı sistem toplanması, programların viewportta ve renderda denenmesi, programların çeşitli bilgisayar bileşenlerin de performanslarının incelenmesi gibi videolarında technopat tarafından yapılması, sistem yenileyecek insanlara, türkçe kaynak konusunda baya faydalı olacaktır.
Gelelim konumuza, ben grafiker bilgisayarı konusunda mac ve pc karşılaştırmasına girmeden kararımı pc'den yana kullanmış biri olarak, anakart, işlemci, ekran kartı konusunda marka ve model seçimindeki kararsızlıklarımı azaltmak adına yaptığım araştırmalardan çıkardığım sonuçları yazacağım. Burada da bir tartışma ve öneri alanı oluşturma derdindeyim.
Solidwork programının amd işlemci ve ekran kartlarında render zamanlarında intel'e ve nvidia'ya ciddi fark attığını gördüm.
3d max programında render zamanlarında nvidia çok bariz fark atamamasına rağmen amd ekran kartlarına göre önde.
Adobe programlarında yine amd ile nvidia'nın muadili ekran kartları arasında ne render zamanlarında ne viewport ekranlarında büyük bir fark yok.
Bir de render sistemi isteyenlere ısrarla gtx vs. gibi serilerden ekran kartı tavsiye edildiğini görerek çok şaşırdım.
Özetle quadro ile firepro ekran kartları arasında quadro 3dmax (Vray) render zamanlarında ve adobe programlarında aşırı fark olmaksızın biraz daha iyiyken, solidworks'ün render zamanlarında Amd ekran kartları bariz farkla daha iyi.
Quadro ya da firepro serisi ekran kartı alanların render zamanlarında yakın özellikteki normal bir ekran kartına göre 2 kata yakın zamandan kazanacaklarını bilmeleri fakat viewport ekranı ve oyun performansı, yani real time görüntü, yada FPS oranında 5-6 kat daha yavaş olacaklarını bilmelerinde fayda var. Bu FPS karşılaştırılması 3d max'in viewporttaki FPS oranının aynı işlemcide karşılaştırılmasından çıkan sonuçtur. Diğer 3d tasarım programlarındaki fark nedir net olarak araştırmadım fakat yine aşağı yukarı aynı sonucun çıkacağını tahmin etmekteyim. Örneğin Blender, XSI, Cinema4d, Rhino3d vs.
Kısacası bu iki şey birlikte olmuyor. Akışkan similasyonu renderları, klasik animasyon renderları alan, zamandan tasarruf sağlamaya çalışan birine quadro ve firepro olmayan bir ekran kartı modeli önermek abes olacaktır.
Aynı zamanda bu kişi, örneğin 2000 TL'ye aldığı quadro-firepro ekran kartından 1000 TL'lik ekran kartının oyun performansının yarısını bile beklemesin. Ben zbrush ve adobe programlarının realtime çiziminde akıcı olmasını ve bunun yanında yoğun oyun oynamadığım halde tatmin edici bir oyun performansı beklediğimden quadro ve firepro serisi bir ekran kartı almamaya karar verdim. Rutin bir gelir beklentiniz yoksa xeon işlemcili veya quadro firepro ekran kartlı bir bilgisayar almanın maddi açısından gereksiz olduğunu düşünüyorum. Gönül isterki hepsini bir arada yapalım ama olmuyor işte.
Çok yakında alacağım sistemi de buraya yazıp, aldıktan sonra render zamanları, sahne hızı, çizim tabletiyle çalışırken akıcılığı ve çeşitli kıyaslamaları yapacağım.
Kişisel fikirlerim bunlar, görüşlerinize açığım.