GRUB güncellenebilir mi?

WeFunk

Decapat
Daha fazla  
Merhaba dostlar,

PC'imde 2 SSD takılı, birisinde Linux distro yüklü, diğerinde Windows 10 yüklü. Windows göçtü, bir daha kurdum, GRUB seçeneklerindeki Windows ile boot edemiyorum, mecburen BIOS'a girip, boot seçeneklerini değiştirerek Windows açabiliyorum. Sorum şu: GRUB menüsünü güncelleyebilir miyim, tekrar Windows boot seçeneği çalışabilir mi? Teşekkürler 🙏

Son düzenleyen: Moderatör:
Os-prober ve update-grub paketlerini yükle.

Diyelim ki Dual Boot yaptığın disk /dev/sda. Bu durumda komutlar şu şekilde olmalı:
Kod:
os-prober /dev/sda
sudo update-grub

Os-prober bilgisayardaki işletim sistemlerini tespit edecek, update-grub ise GRUB'ı güncelleyecek.

@WeFunk durum nedir hocam? Çözülmediyse alternatif yöntem sunabilirim.

Son düzenleme:
OS-prober ve Update-GRUB paketlerini yükle.

Diyelim ki Dual boot yaptığın disk /dev/sda. bu durumda komutlar şu şekilde olmalı:
Kod:
os-prober /dev/sda
sudo update-grub

OS-prober bilgisayardaki işletim sistemlerini tespit edecek, Update-GRUB ise GRUB'ı güncelleyecek.

@WeFunk durum nedir hocam? Çözülmediyse alternatif yöntem sunabilirim.

Üstat, şu an GRUB menüsünden Windows seçeneği tamamen gitti:

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-10-14 saat 21.35.36_39b2a1fb.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-10-14 saat 21.35.36_39b2a1fb.jpg
    95,3 KB · Görüntüleme: 35
Üstat, şu an GRUB menüsünden Windows seçeneği tamamen gitti:
Manuel ekleyelim o zaman.

Öncelikle GRUB'a eklemek istediğiniz işletim sistemini boot eden dosyaların hangi diskin hangi bölümünde olduğundan emin olmalısınız. Windows yaklaşık 50 MB'lik bir kısımda saklar bunu, hangisinde olduğunu görmek için: lsblk yazın. Ardından her diskin her bölümü kaç MB olduğuyla birlikte terminalinizde görünecektir. Örneğimize göre Windows 10 işletim sistemi /dev/sda1 içerisinde kurulu. GRUB'a manuel olarak ekleyebilmemiz için UUID'ini öğrenmemiz gerekiyor.

Bunu şu şekilde yapmalıyız: blkid /dev/sda1.

UUID kısmını kopyalamalıyız. Ardından /etc/grub.d/40_custom dosyasını nano ile açmalıyız. Bunun için sudo nano /etc/grub.d/40_custom yazmamız gerekiyor. Açılan dosyada (UUID yapıştır) yazdığım kısma UUID'i parantez olmadan yapıştırıp sonra da dosyayı CTRL ve X tuşuna aynı anda basarak kaydedin.

Kod:
menuentry "Windows 10" { insmod ntfs search --no-floppy --set=root --fs-uuid (uuid yapıştır)
ntldr /bootmgr }

Ardından az önce elle eklemiş olduğumuz Windows 10'u GRUB menüsünde görmek için GRUB'ın config dosyasını güncelleyelim. Bunu şu komutla yapmalıyız: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Bu komutu yazmamız ardından sistemi yeniden başlattığınızda GRUB menüsünde işletim sistemleriniz görünmeli ve açılmalıdır.

Üstad, blkid /dev/sda1 yazdığımda bir şey çıkmadı, ben de blkid /dev/sda2 ve blkid /dev/sda3 denedim, bunlardan hangisi Windows'un bilemedim:

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü_2024-10-14_22-05-21.png
    Ekran görüntüsü_2024-10-14_22-05-21.png
    33,9 KB · Görüntüleme: 29
Üstad, blkid /dev/sda1 yazdığımda bir şey çıkmadı, ben de blkid /dev/sda2 ve blkid /dev/sda3 denedim, bunlardan hangisi Windows'un bilemedim:
lsblk komutunun çıktısını atar mısın?

@WeFunk hocam durum ve neden dönüş yapmıyorsunuz?

Son düzenleme:
lsblk komutunun çıktısını atar mısın?

@WeFunk hocam durum ve neden dönüş yapmıyorsunuz?
Hocam kusura bakmayın, ancak dönüş yapabildim. 223 GB olanda Windows 10 yüklü
🙏

NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 223,6G 0 disk
├─sda1 8:1 0 16M 0 part
├─sda2 8:2 0 223G 0 part
└─sda3 8:3 0 523M 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
nvme0n1 259:0 0 465,8G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 512M 0 part /boot/efi
└─nvme0n1p2 259:2 0 465,3G 0 part /

Hocam kusura bakmayın, ancak dönüş yapabildim. 223 GB olanda Windows 10 yüklü
🙏

NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 223,6G 0 disk
├─sda1 8:1 0 16M 0 part
├─sda2 8:2 0 223G 0 part
└─sda3 8:3 0 523M 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
nvme0n1 259:0 0 465,8G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 512M 0 part /boot/efi
└─nvme0n1p2 259:2 0 465,3G 0 part /
sda3 UUID'i ile yapacaksın yukarıda anlattığım manuel ayarlamayı.

sda3 UUID'i ile yapacaksın yukarıda anlattığım manuel ayarlamayı.
Üstad, yapamadım, GRUB menüsü açılmadan direkt Mint açılıyor. Zaten yakında Mint'i yeniden kurarım, o şekilde hallederiz. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim 🥰🙏

Son düzenleyen: Moderatör:
Üstad, yapamadım, grub menüsü açılmadan direk Mint açılıyor. Zaten yakında Mint'i yeniden kurarım, o şekilde hallederiz. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim 🥰🙏
/etc/default/grub dosyasına gir.

GRUB_TIMEOUT'u 0 yap.
GRUB_TIMEOUT_STYLE'ı menu yap.

Ardından sudo update-grub komutunu kullan.

Pardon. 0 yaparsan kaybolur. 0 dışı bir diğer yap. 3 veya 5 güzel olur.

@WeFunk

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı