os-prober /dev/sda
sudo update-grub
OS-prober ve Update-GRUB paketlerini yükle.
Diyelim ki Dual boot yaptığın disk /dev/sda. bu durumda komutlar şu şekilde olmalı:
Kod:os-prober /dev/sda sudo update-grub
OS-prober bilgisayardaki işletim sistemlerini tespit edecek, Update-GRUB ise GRUB'ı güncelleyecek.
@WeFunk durum nedir hocam? Çözülmediyse alternatif yöntem sunabilirim.
Manuel ekleyelim o zaman.Üstat, şu an GRUB menüsünden Windows seçeneği tamamen gitti:
lsblk
yazın. Ardından her diskin her bölümü kaç MB olduğuyla birlikte terminalinizde görünecektir. Örneğimize göre Windows 10 işletim sistemi /dev/sda1 içerisinde kurulu. GRUB'a manuel olarak ekleyebilmemiz için UUID'ini öğrenmemiz gerekiyor.blkid /dev/sda1
./etc/grub.d/40_custom
dosyasını nano ile açmalıyız. Bunun için sudo nano /etc/grub.d/40_custom
yazmamız gerekiyor. Açılan dosyada (UUID yapıştır) yazdığım kısma UUID'i parantez olmadan yapıştırıp sonra da dosyayı CTRL ve X tuşuna aynı anda basarak kaydedin.menuentry "Windows 10" { insmod ntfs search --no-floppy --set=root --fs-uuid (uuid yapıştır)
ntldr /bootmgr }
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
. Bu komutu yazmamız ardından sistemi yeniden başlattığınızda GRUB menüsünde işletim sistemleriniz görünmeli ve açılmalıdır.lsblk komutunun çıktısını atar mısın?Üstad, blkid /dev/sda1 yazdığımda bir şey çıkmadı, ben de blkid /dev/sda2 ve blkid /dev/sda3 denedim, bunlardan hangisi Windows'un bilemedim:
Hocam kusura bakmayın, ancak dönüş yapabildim. 223 GB olanda Windows 10 yüklü
sda3 UUID'i ile yapacaksın yukarıda anlattığım manuel ayarlamayı.Hocam kusura bakmayın, ancak dönüş yapabildim. 223 GB olanda Windows 10 yüklü
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 223,6G 0 disk
├─sda1 8:1 0 16M 0 part
├─sda2 8:2 0 223G 0 part
└─sda3 8:3 0 523M 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
nvme0n1 259:0 0 465,8G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 512M 0 part /boot/efi
└─nvme0n1p2 259:2 0 465,3G 0 part /
Üstad, yapamadım, GRUB menüsü açılmadan direkt Mint açılıyor. Zaten yakında Mint'i yeniden kurarım, o şekilde hallederiz. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederimsda3 UUID'i ile yapacaksın yukarıda anlattığım manuel ayarlamayı.
/etc/default/grub dosyasına gir.Üstad, yapamadım, grub menüsü açılmadan direk Mint açılıyor. Zaten yakında Mint'i yeniden kurarım, o şekilde hallederiz. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim
sudo update-grub
komutunu kullan.