Sürprizbozan İnceleme GTA IV mini eleştiri

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
GTA IV 7 saat oynamış ve GTA 5'i hem PS3 hem de PS4'te bitirmiş biri olarak söyleyebilirim ki: İkisi de zamanı için iyi oyunlar. Fakat GTA 5 kesinlikle çok daha iyi bir oyun. GTA 4'te araba sürmenin zorluğu, silah çatışmalarının kötü olması, grafiklerin soluk olması, görevlerin sıkıcılığı falan hepsi GTA 5'te düzeltilmiş gibi. Fizikleri neden mükemmel dediklerini ben dahi çözemedim. Araba sağa gidiyorsun resmen takla atıyor. Araba yakalama görevlerinde 2-3 kez tekrar denemek zorunda kaldığım çok fazla oldu. Çünkü sağa dönünce dediğiniz gibi arabanın solu yere deyiyor resmen. O yüzden sağa sola o kadar kolay dönmüyor. Motor zaten uçuruyor adamı. Helikopter sürmesi zaten imkansız gibi. Checkpoint yok sıfırdan başlatıyor falan bir sürü eksiklik var. Oyun zamanına göre 7/10 evet ama bu zaman için GTA hayranı olsanız dahi pek sıkabilir adamı.

Katıldığım tek şey PC optimizasyonu. 2 GB ekran kartımı sadece 512 MB olarak görüyordu. Gerçi oyunun dosyalarını girip düzeltmiştim bir şekilde ama yine de Rockstar'ın bunu kendi yapması gerekirdi. Sonuçta ben oyuna parasını vermişim niye bir daha modla ıvırla zıvırla uğraştırıyorsun ki beni.

Ulan oyunu öyle bir eleştirmişsin ki sanki adamlar Fortnite dünyasında WW2 senaryosu yazıp çizip anlatmışlar. Hikaye gerçekçi, dünya tasarımı gerçekçi, renk paletleri koyu tonlardan seçilmiş ki bu da oyunun karanlığını ve ciddiyetini arttırmış. Onun dışında da en önemlisi karakterler çok güzel yazılmış. Oyunda Niko'nun etrafında gezen insanların hepsi aslında gerçek dünyada etrafımızda gördüğümüz/görebileceğimiz insanlar. Bu oyunun ilk dönem PS3/Xbox 360'a çıktığını düşünürsek grafikleri ve fizik motoru keza çok gerçekçi. Rockstar bu oyunda açık dünya aksiyon oyun konseptinden çıkıp daha hikaye ağırlıklı bir aksiyon oyununa geçiş yapmış ki çok da başarılı olmuş. 2023'de 2008 yılında çıkan her oyunu oynadığın zaman zaten sırıtacaktır sana ne yazık ki. Her şeyde de olduğu gibi oyunlar da zaman içinde deforme olurlar. Ben zaten senin oyunun konseptini ne de hikayesini anladığını sanmıyorum. Dedim ya öyle bir inceleme hazırlamışsın ki sanki "RDR2'de neden uçak süremiyoruz?" tarzı absürtlükte bir şeyler söylemişsin.

Bana göre oyunlarda aşırı gerçekçilik iyi bir şey değil.
Mesela niye Gta 5 daha çok seviliyor, çünkü eğlenceli.

Rdr 2ye neden çoğu kişi at sürme simülasyonu diyor, çünkü gerçekçi. Kovboysan at sürersin yani başka ne süreceksin

Bu yüzden Gta 6 kötü bir oyun da olabilir çünkü oyunu daha çok gerçekçi yapmaya çalışırlarsa oyun mantığının dışına çıkmış olurlar.

****** ****** micah

Şu zamanda inceleme yapman çok saçma olmuş. Bi de Gta 5 ile kıyaslamışsın arada kaç sene var. 2008 de çıkan başka bi oyunla kıyaslayabilirdin.

Ben eğer ben bir GTA oyunu açtıysam uçuk kaçık görevler yapmalıyım.
Bu cümleden sonrasını okumaya gerek yok bence. A beklentisiyle B oyununa girersen tabii ki sevmezsin.
Ana Karakterin hedefinin para kazanmak olması.
Bu cümleyi neredeyse her GTA oyunu için kullanabiliriz.

Onun dışında kendince haklısın denebilir.

Konu sahibi hikayeyi atlayarak oynamış galiba.
Konu sahibi en heyecanlı görev diye banka soygunu görevini değil oyunun ilk çeyreğindeki mekan patlatma görevi örneğini kullanıyor. Oyunu bitirmemiş bile olabilir. O yüzden intikam hikâyesini bilmemesi normal.

Peki görevleri de bu amaç uğruna mı yapıyor. Amerikaya gelme sebebinden bahsetmemişim incelemede ama evet haklısın geliş amacı o. Ama amaca hizmet edecek görev çok az yapıyor.
Hikâyeyi yeteri kadar iyi takip etmiş olsaydınız görevlerin bir noktadan sonra bu adam aradığım kişiyi bulacak o yüzden yardım etmeliyim durumuna geldiğini görürdünüz hocam. Dediğim gibi incelemede kendi açınızda haklı olduğunuz noktalar var fakat hikâye tarafından bir şeyleri kaçırmışsınız.

Son düzenleme:
Genel anlamda söylediğiniz bazı şeylere katılıyorum ancak oyunu eleştirme biçiminiz yanlış. Oyunu şuanda başka oyunlarla kıyaslıyorsunuz bunu yapmak başlı başına hata zaten. Yaşınız bilmiyorum lakin oyun ilk çıktığında oynayanlardan biriyim ve oyun o zaman optimizasyon sıkıntılı çıktı ancak sonradan düzelttikleri kadarıyla bir devrim niteliğinde ilerledi. Gerek hikayesi gerek oynanışı oyun çıktığı dönemin en iyisiydi. Araç modifiyesi olmaması ve buna benzer bazı şeylerin olmaması gerçekten bana göre de çok büyük eksiklik ama oyun o dönemde çıkan oyunlarla kıyasladığımızda bir baş yapıttı. Kalkıp gta 5 ile kıyaslarsak elbette eksik kalacaktır.

GTA IV seride diğerlerine nazaran daha ağır basan bir oyun. Sanırsam oyundaki karanlık temadan dolayı. Diğer GTA oyunları cıvıl cıvıl iken GTA 4 puslu bir havada. Ayrıca teknik anlamda optimizasyon berbat. Fakat fizikleri yılına göre gayet hoş. Grafikleri de aynı şekilde. Temiz bir remastered çekseler şu oyuna mis gibi olur da acaba ne zaman? Geçirdiğim onca saatten sonra emin oldum ki 7/10'un üzerine çıkabilecek bir yapıt değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hikâyesini ve sunum şeklini beğenmediğim için o incelemede linç yedim hocam ben. Gerçi Last of Us 1 sayesinde hikâyesini övüldüğü kadar iyi bulmadığım için linç yeme durumuna alışmıştım.
Bu kadar sert tavrı sadece 2 oyunun hayranları yapıyor,
Keşke sadece 2 olsa. Sony fanboyları, Ubisoft fanboyları gibi bir çok fanboy kitlesi de katlanılmayacak durumda. Hele Sony fanboylari fena. Daha geçen sırf bir Sony çalışanı Starfield oynadı diye linçlediler.

Eleştiriyi okudum, hak verdiğim yerlerde oldu hak vermediğim yerler oldu ama merak ettiğim bir konu var, Niko'nun arabadan ateş etmesi için camı kırması şart, aynı şey araba çalarken de öyle, peki camı kırmadan nasıl arabadan ateş edebiliriz sence? senin aklında daha iyi bir fikir varsa söyle hocam?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…