GTX 1060 almayı düşünüyorum. Freesync veya G-sync destekleyen monitör almayacağım bu bana bir sorun teşkil eder mi? Yırtılma veya donma yaşar mıyım? 75 Hz yada 60 Hz alsam bir şey fark eder mi?
Açıkçası bu konuyla ilgili bir test videosu hazırlansa çok makbule geçebilir. Benim gibi olaya tam hakim olamayanlar açısından. Çok kararsız kaldım Freesync ile G-sync olayını fark edince. Benim anlamadığım piyasada deli gibi Nvidia ekran kartları satılıyor olmasına rağmen neden deli gibi Freesync monitör çok satılıyor?
Bu konuyu geniş ve anlaşılır bir şekilde anlatabilecek arkadaşlarımız varsa çok sevinirim.
Nvidia G-Sync teknolojisi pahalı bir teknoloji olduğu için ucuz veya orta düzey monitörler yerine üst seviye monitörlerde kullanılıyor. AMD'nin tam anlamıyla G-Sync'in rakibi olmasa da bu konuda ürettiği çözüm ise Free-Sync teknolojisi ve bu teknoloji monitör üreticilerine ek bir maliyet getirmediği için daha uygun fiyatlı monitörlerde sıkça kullanılabiliyor. Free-Sync bir monitörü Nvidia ekran kartıyla kullanabilirsiniz. Ama Free-Sync özelliğinden faydalanamazsınız. Yani yırtılmalar vs. olacaktır. Free-Sync monitörün artısı olarak uygun fiyatlı monitörlerin 75Hz olarak gelmesi olabilir.
Sonuç olarak Nvidia bir ekran kartı için G-Sync monitör almayacaksanız alacağınız monitörün Free-Sync olması veya olmaması pek bir anlam ifade etmiyor. Ama olması bir artıdır tabi ki.
Arkadaş güzelce özetlemiş eksik yanlarını da ben tamamlayayım. Şimdi 1060 gibi bir kart için 75 HZ monitör al, 60 HZ monitör kesinlikle alma. Alacağın monitörün HZ değeri kaçsa misal 60 ise eğer ekran kartın oyunlarda 60 FPS'nin üzerine çıkarsa yırtılma yaşarsın monitörde G-SYNC ve Free SYNC gibi teknolojiler yoksa eğer. Free SYNC AMD, G-SYNC Nvidia teknolojisidir, her iki teknolojide kendi ekran kartı modelleriyle çalışıyor. Nvidia kart ile Free SYNC monitör kullanırsan Free SYNC özelliğinden yararlanamazsın başka da bir sorun olmaz, aynı şey AMD kart ve G-SYNC destekli monitör içinde geçerli. G-SYNC donanımsal bir bileşendir, Free SYNC ise yazılımsaldır. Free SYNC monitörlerin yaygın olmasının nedeni ucuz maliyettir, G-SYNC pahalı bir teknolojisidir.
@Sercan1096 ve @BERWAR çok teşekkür ediyorum. konuyu biraz araştırdım altına tamamlamak için birkaç birşey eklemek istiyorum.
G-Sync ve Free-Sync Desteklemeyen 75 Hz'lik bir monitörüm var elimde GTX 1060 6GB Ekran kartım var, ben oynadığım oyunun FPS değerinin 75den yukarı veya aşşağı olmaması gerektiğini anlıyorum yırtılma olmaması için.
Peki FPS değerini sabitlemek için Nvidia ve AMD'nin herhangi bir yazılımı varmı bunu yapma şansımız varmı?
FreeSync yazılımsal değildir, monitör tarafında ekstra bir donanım gerektirir ama monitör üreticisi bunu alıp ucuz maliyet ile kullanabiliyorken G-Sync çok daha maliyetli.
@Sercan1096 ve @BERWAR çok teşekkür ediyorum. konuyu biraz araştırdım altına tamamlamak için birkaç birşey eklemek istiyorum.
G-Sync ve Free-Sync Desteklemeyen 75 Hz'lik bir monitörüm var elimde GTX 1060 6GB Ekran kartım var, ben oynadığım oyunun FPS değerinin 75den yukarı veya aşşağı olmaması gerektiğini anlıyorum yırtılma olmaması için.
Peki FPS değerini sabitlemek için Nvidia ve AMD'nin herhangi bir yazılımı varmı bunu yapma şansımız varmı?
Yırtılmar 75 FPS'nin üstüne çıkınca olur, 75 fps'nin altında yırtılma göremezsin. Herhangi bir yazılım yok sadece V-SYNC'i açarsan 60 fps'ye sabitler oyun.
Yırtılmalar 75 FPS'nin üstüne çıkınca olur, 75 fps'nin altında yırtılma göremezsin. Herhangi bir yazılım yok sadece V-SYNC'i açarsan 60 fps'ye sabitler oyun.
Dostum 144 Hz monitör al 1060 ile ultrada zaten 144 Hz alamazsın yırtılmada olmaz böylece ama ileride 1070 yada 1080 kart alırım diyorsan 2k monitör al bence.