GTX 1070 DSR Açmak

TechnoWar

Hectopat
Merhaba herkese iyi forumlar,

Bugün itibariyle elime GTX 1070 geçti, bunu Ryzen5 1500X işlemci ve 8 GB bellek olan bir sisteme yerleştireceğim, ancak monitörümün 1080p olması sebebiyle aklımda sorular var, forumda yaptığım araştırmalarda DSR diye bir sistemi öğrendim, ancak biraz karışık geldi sorularım şunlar,

DSR hiç kullanmasam bana ne gibi zararı olur yada ne gibi bir kaybım olur?

DSR Çarpanlar bunu açmadan düzgünlük açılmıyor, bunu açmak istediğimde ise bana 5 tane kutucuk çıkıyor (1.20 1.50 1.78 2.50) gibi bunlar neyi ifade ediyor hangisini seçmeliyim?

DSR Düzgünlük aktif hale geldi diyelim bu sefer yüzdelik seçim çıkıyor burada % kaç yapmalıyım?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Sırf elinde GTX 1070 var diye söylemiyorum, burada ikimizin ortak noktası 1080p FullHD monitör. Konuya bu bağlamdan bakacak olursak dsr da düzgünlük aslında senin 1.20 - 4.00 arasında çarpanlar da değiştirebileceğin çözünürlüğünün ölü piksellasyonu'nu yumuşatarak senin göz önüne koyar. Yani demem o ki eğer 2k veya daha üstü çözünürlüklü monitör veyahut televizyonun yok ise bence dsr olaylarına girişme yada girişecek oldu isen bile 1.20 çarpanını geçme. Bundan sonraki çarpanlar kesinlikle çok yapay görünümlü çözünürlüklerdir.(ayrıca dsr çarpanını yani çözünürlüğü arttırdığında bilgisayarın yükü doğal olarak artar.)

DSR monitörünün desteklemediği çözünürlükleri, Nvidia teknolojisi ile yükseltmeye yarıyor.

DSR çarpanlar da bulunan kutucukların hepsini işaretle.
Onlar sana 1080p üzerinde farklı farklı çözünürlük seçenekleri verecek.
DSR düzgünlük varsayılan şekilde kalabilir, ne işe yaradığı açıklamada yazar.

İşlemcinin elinde ki kart için 1080p de zorlanacağını varsayarsak,
DSR ile çözünürlük yükselterek ekran kartı kullanımını artırıp, işlemci yükünü azaltabilirsin (ama her zaman, her şartta, aynı senaryo olmayabilir).
Ama bu seferde RAM'in burada 8 GB olması işini zorlaştırır biraz.

Tam olarak amaçladığın nedir burada?. Önemli olan o.

DSR monitörünün desteklemediği çözünürlükleri, Nvidia teknolojisi ile yükseltmeye yarıyor.

DSR ile çözünürlük yükselterek ekran kartı kullanımını artırıp, işlemci yükünü azaltabilirsin (ama her zaman, her şartta, aynı senaryo olmayabilir).

Pc korumak ve imkani varsa daha guzel bir görüntü elde etmek, RAM'leri ilerde 16'ya cikaricam zaten bir üstteki arkadas sadece 1.20 ac demiş dikkatimi cekti artısı ve eksisi nedir?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda DSR açık degil ama ekran kartin nerdeyse tamami kullaniliyor, ama forumda söylenen 1080p darboğa olacağıydı, kafam karisti açıkçası.

Son düzenleme:
Üstte de dediğim gibi, her koşulda aynı senaryo olmaz.
Bu senin oyundan beklentine göre değişir.
Bu ikili de bana grafik olsun diyorsan, işlemcin yeter.
Ama bana FPS olsun dersen, burada işlemcin zorlanmaya başlar.
Her oyunun sistem gereksinimi aynı değil, kimi oyunda sana yeter, ama kimi oyunda yetmez.

Üstte de dediğim gibi, her koşulda aynı senaryo olmaz.
Bu senin oyundan beklentine göre değişir.
Bu ikili de bana grafik olsun diyorsan, işlemcin yeter.
Ama bana FPS olsun dersen, burada işlemcin zorlanmaya başlar.
Her oyunun sistem gereksinimi aynı değil, kimi oyunda sana yeter, ama kimi oyunda yetmez.
Sanirim FPS olsun dersem DSR kapali olucak grafik dersem DSR açık olucak doğru muyum?

Son olarak DSR nasil actigimda yüzde kaç olmali, mantığı anlatirsan kendimde ayarlaya bilirim belki.
Kusura bakma sürekli soru soruyorum ama heyecan ve bilgisizlik yanyana gelince bolca soru çıktı ortaya :)

Çözünürlüğü gerçekten arttırmıyor daha kötü hale getiriyor blur katarak. Sadece aldığın çözünürlüğün performansını alırsın yani 2 yada 4k monitör takmış gibi. Yoktan piksel var edemeyeceğine göre. Boşuna heveslenme bence.

Sanirim FPS olsun dersem DSR kapali olucak grafik dersem DSR açık olucak doğru muyum?

Son olarak DSR nasil actigimda yüzde kaç olmali, mantığı anlatirsan kendimde ayarlaya bilirim belki.
Kusura bakma sürekli soru soruyorum ama heyecan ve bilgisizlik yanyana gelince bolca soru çıktı ortaya :)

Sorabilirsin kardeşim hiç önemli değil.
Arkadaşın da dediği gibi Doğal çözünürlük kadar kaliteli olmaz ama, yine de etki ediyor kaliteye.
Dediği kadar çamurlaşmıyor görüntü, bir çok bozuk kenarlı görüntüyü düzeltiyor.
Bunu oyuna göre ayarlamalısın, kullandığın monitör kaç Hz mesela 60 Hz bir monitörden bahsediyorsak zaten hiç bir şey yapmana gerek yok, böyle kullansan da DSR açsan da işlemcin her türlü yeter.

Sanırım hala fikirsiz duruyorsun, o halde son şekilde açıklayayım :

Dsr: Monitörün doğal pikselasyonu'nu arttırmadan yapay biçimde piksel yani çözünürlük arttırma.
Dsr Çarpanı: monitörünü baz alarak 1080p monitörde
1.20X = 2103x1183 piksel =1/5 ölü piksel = %120 çözünürlük (performansa nispeten etkisiz)
1.50X = 2351x1323 piksel =1/3 ölü piksel = %150 çözünürlük (performansa %30 ile %45 etkili)
2.00X = 2560x1440 piksel =1/1.5 ölü piksel = %200 çözünürlük (performansa %50 ile %60 etkili)
4.00X = 3840x2160 piksel =1/1 ölü piksel = %400 çözünürlük (performansa neredeyse %100 etkili) düşüş.
Düzgünleştirme: Hali ile ölü piksellerin oranı arttıkça bunları fark edip çok keskin tam ölü pikseli bir görüntüde birazcık doğal çözünürlüğe benzesin diye biraz makyaj yaparmış gibi yumuşatmak istersiniz, işte bu ayar o ayar. Hem bulanık bir görüntü görmemek hemde çok kolay fark edilen, yazıları yamuk yapacak kadar kötü şekilde keskin olan bir görüntü görmemek için sürekli test edin ve size uygun olan yumuşatmayı yani düzgünlüğü bulun.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı