Dediğim gibi şuan AM5 sisteme geçmek pahalıya patlayacak gibi gözüküyor. Teknolojinin sonu yok sürekli güncelleniyor. Şimdilik söylediğim parçalar ile B550 Serisi özelinde gitmek istiyorum. B550 Tomahawk kalitesinde bir anakart baktığımda 650 serisinde fiyatlar uçuyor. Hatta tatmin edici bir kart için 5600X + B550 toplamı kadar fark ödemeniz gerekiyor. Ya da ben bulamadım. Şuanlık aciliyeti olduğu için ufak harcama yapıp sistemi yükseltmek istiyorum. Vakti geldiğinde AM5 gerekirse onun içinde harcama yapabilirim zaten 6 ay sonra yeni sistem toplamam gerekebilir bu sistemi de kuzenime paslayabilirim. O yüzden PCIe 4 mimarisinde bulabildiğim f/p parçaları almak istiyorum. Sosyalin tecrübeli kullanıcılarından anakart hakkında yorum alırım diye düşündüğümden geldim. Ana odağımız anakart olursa daha faydalı olabilir benim açımdan. B550 Tomahawk hakkında olumsuz bir durum var mıdır bilmediğim? veya daha iyi bir rakibi var mıdır fiyat farkını gözden çıkarttıracak bunun gibi yorumlar arıyorum.
Anlık kasam bu şekilde;
| Anakart | MSI B350 Tomahawk Arctic |
| İşlemci | Ryzen 3 3200G |
| Ekran Kartı | Gigabyte GTX 1070 G1 3X |
| RAM | HyperX Fury Beast 3600MHz CL17 2x8GB |
| HDD | Seagate Barracuda Compute 1TB 5400 RPM |
| SSD | Transcend 256GB SATA III M.2 SSD |
| PSU | FSP Hydro 700W |
| Kasa | Zalman N5MF |
| Soğutucu | Cooler Master Masterliquid ML120L Sıvı İşlemci Soğutucu |
12 Eylül'de sipariş geçeceğim parçalar bu şekilde;
Anakart :
MSI X570S Torpedo MAX
İşlemci : AMD Ryzen 7 5800x3D
RAM : 2 Adet
Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3600MHz CL17
SSD : 1 Adet
Samsung 990 Pro 1TB + 1 Adet
Samsung 990 Pro 1TB Heatsink
HDD :
WD Blue 2 TB 7200RPM HDD
Parçalarda herhangi bir uyumsuzluk çıkar mı? Kontrol ettim çıkmaması gerekiyor fakat çok bilgili değilim gözümden kaçan veya bilmediğim şeyler var mıdır?
Bir de bu parçaları almayı planlıyorum ama vakti belli değil. 12 Eylül'de bunları da ekleyebilme ihtimalim var fakat diğer parçalar gibi kesinliği yok. Bir ay sonraya da bırakabilirim şimdiden sorayım;
Ekran Kartı :
PNY RTX 4080 veya
MSI RTX 4080 Ventus
Bunlardan birisini alınca elimdeki PSU, NVIDIA tarafından önerilen değerleri karşılamıyor. Bu yüzden
FSP Hydro G Pro 1000W 80+ Gold PSU bununla beraber sipariş geçmeyi planlıyorum. Tahmin edilebileceği üzere PSU en uygun modellerden başladım aramaya ve bu model "yeterli" geldi. Bu ay sipariş verirsem maddi anlamda rahatlatması açısından uygun modellere baktım bu yüzden "yeterli" olmasıyla yetindim. Fakat bu PSU bu sisteme yakışmaz derseniz 1 ay ekran kartını değiştirmeyip daha kaliteli PSU önerilerinizi değerlendirebilirim. RTX 4080 modeli Zalman N5MF model kasaya sığar mı bunu onaylayamadım internette. Kasanın ekran kartı desteği yukarıdaki iki model için yeterli kağıt üzerinde fakat pratikte bunu yapmış bir video vs. kullanıcı yorumu göremedim. Onaylamanın bir yolu var mıdır?
SSD konusunda, anakart üzerinde M2 slotunun bir tanesinde heatsink var, diğerinde ise yok. Almışken onun da soğutması olsun dedim, bu yüzden SSD'nin bir tanesini heatsink ile sipariş geçeceğim anakart ile uyumsuzluğu olmaz değil mi? boyut olarak vs. belki?
Ayın 12'sinde sipariş geçeceğim bu yüzden o vakte kadar olan ciddi yorumları ciddi değerlendireceğim faydalı yorumlarınızı esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Bahsetmemiş olmayayım, sistem genel anlamda oyun oynayıp rahatlamak için zira yakın gelecekte daha ilerisine taşıma imkanım pek yok. İlerleyen zamanlarda programcılık eğitimi üzerine biraz daha gitmeyi planlıyorum. PC'de arkadaşlarla geçirdiğimiz vakitleri anı olarak depolamayı seviyorum. O yüzden ara ara render, video edit vs. uğraştığım da oluyor. Bütçe belirtmeyeceğim, zira yeni parça önerisi istemiyorum bu parçalar hakkında yorum almak istedim. Problemli bir şey var denirse ekstra arayışa o zaman gireceğim. Dikkatlice okuyup faydalı ve düşünceli yorum yapan herkese çok teşekkür ederim.