GTX 1070 sisteme 6000 TL'ye yükseltme önerisi

Bütçe
6.000 TL

OuzKaan

Megapat
Daha fazla  
Sistemi 2022 Haziranında 7.000 TL gibi bir bütçeyle toplamıştım eldeki yedek parçalarla o yüzden biraz dengesiz ve çaresizce toplanmış bir sistem. İşten dolayı pek vakit kalmıyor artık fakat genel olarak oyun, anı biriktirme adına ufak video editleri, hafiften de programlama eğitimi alıyorum sağdan soldan vakit oldukça. Vaktinde ölmüş bir anakartı fırınlayarak hayata döndürmüştük fakat hem endişe ettiriyor hem de yükseltme yapmak için elime imkan geçti o yüzden ufaktan araştırdım fakat netleştirmek için sosyale gelmem gerektiğini düşündüm.

Anlık olarak sistem bu şekilde;
AnakartMSI B350 Tomahawk Arctic
İşlemciRyzen 3 3200G
Ekran KartıGigabyte GTX 1070 G1 3X
RAMHyperX Fury Beast 3600MHz CL17 2x8GB
HDDSeagate Barracuda Compute 1TB 5400 RPM
SSDTranscend 256GB SATA III M.2 SSD
PSUFSP Hydro 700W
KasaZalman N5MF
Ekstra1xCorsair LL120RGB - 1x Zalman Kasa Fanı

Değiştirmeyi düşündüğüm parçalar;

* Anakart değiştirmem gereken ilk parça çünkü dediğim gibi endişelendiriyor. Zamanında elektrik kesintisi sonucu işlemci + RAM yakmışlığı var. 980 Pro çıktı çıkalı kendisiyle ilgili hayallerim var o yüzden PCIe 4 destekli bir anakart istiyorum. Eski HDD'yi neden değiştirmem gerektiğini tartışmaya bile açmıyorum. Elimdeki RAM'lerden 2 tane daha alıp 32 GB'a çıkaracağım. İşlemci konusunda 5600X yerine 5700X almalı mıyım diye düşünüyorum 2 çekirdek farkından dolayı ama burada belirleyici olan fiyat olacağı için almadan önce kararımı vereceğim. Kısacası böyle, Anakart konusunda yönlendirmeye ihtiyacım var. Çok önemli detaylar değil belki ama aradığım şeyleri de söylemiş olayım, bu şart değil fakat type-c portu olursa güzel olur, ilerde 2 tane farklı 980 PRO kullanmayı düşünüyordum PCIe 4 hızını ikisinde de aktif olarak kullanabileceğim, fiyatı uçurmadan kaliteden ödün vermeden bunu da sağlayan bir kart varsa muhtemelen üstünde çok düşünmeme gerek kalmaz. Kaldı ki B550 Tomahawk ile de bunu yapamıyorum zaten. Sorunsuz ethernet ve jack portları olan, kaliteli vrm,soğutması olan anakart önerisi yapabilirseniz çok memnun olurum. Bütçe olarak sadece anakarta bütçe vereceğim çünkü diğer parçaları değiştirmeyi düşünmüyorum. Anakart için güvenli alan 6.000 TL'ye kadar zorlayabilirim. Oldu da yukarıda belirttiğim tüm özellikler var ve fazlasıyla tatmin olduğum bir model çıkar 7.000 belki 8.000 TL zorlayabilirim sonuçta tek seferlik alacağım.
* Bu arada 2560x1440@144Hz kullanıyorum DP 1.4 kablo ile.
MonitörSamsung LC27HG70QQMXUF

* Bu arada bu bağlantıdaki Samsung 980 Pro 1 TB SSD alacağım anakartla uyumlu oluyor mu? Heatsink problem yaratır mı bilmiyorum. Bir de bir ara 980 Pro modellerinin sorunlu versiyonları çıkmıştı yakın zamanda yanılmıyorsam, bu konuda bir farkındalığım olmalı mı? Dikkat etmem gereken bir şey var mıdır?

Son düzenleme:
Değiştirmeyi düşündüğün parçaları alabilirsin gayet iyiler. Bir de bazı programlar ekran kartını yüksek isteyebiliyor. O yüzden bir de GTX 1660S önereceğim. İyi günler.

1070'den 1660 Super'e mi? Afedersiniz ama bunu yazmadan hiç düşündünüz mü? Kartlar neredeyse aynı, hatta 1070 daha güçlü bile denebilir ve extradan 2 GB VRAM'a sahip.

Bu kadar çıkabiliyorsanız bütçe olarak 5600X'i unutun, direk AM5'e geçin, direkt 7500F ile.

Son düzenleme:
Değiştirmeyi düşündüğün parçaları alabilirsin gayet iyiler. Birde bazı programlar ekran kartını yüksek isteyebiliyor. O yüzden birde GTX 1660s önereceğim. İyi günler.
Ekran kartını değiştirmeyi düşünmüyorum bir süreliğine. Biraz vakit geçtikten sonra sağlam bir kart almak istiyorum. Yine de teşekkür ederim öneriniz için.
1070'den 1660 Super'e mi? Afedersiniz ama bunu yazmadan hiç düşündünüz mü? Kartlar neredeyse aynı, hatta 1070 daha güçlü bile denebilir ve extradan 2 GB VRAM'a sahip.

Bu kadar çıkabiliyorsanız bütçe olarak 5600X'i unutun, direk AM5'e geçin, direkt 7500F ile.
AM5'e geçmek tuzlu olacak gibi duruyor. Anakart AM5 chipsetli bulacaksın, o anakarta DDR5 RAM takmadan, PCIe 5 SSD bağlamadan içim rahat etmez o yüzden şimdilik o maceraya girmek istemiyorum :D. Biraz daha elim bol olduğu vakit sağlam bir yükseltme düşünüyorum fakat şimdilik elimdekilerden kurtulmakla yetineceğim. Açıkçası çok da piyasa takibim yok şu sıralar belki de söylediğiniz şekilde yapmak daha mantıklı olabilir. 15.000 TL bandında anakart + işlemci + SSD + HDD ve Toplam 16 GB RAM kapsayan sistem toplanabilir mi acaba? Bunun üstüne çıkmak istemem açıkçası. Muhtemelen yeni mimaride ekstradan PSU değişikliği de gerekebilir belki. 7000 - 8000 zorlayabilirim dedim ama ilk tercihim en az maliyetle tatmin edici bir sistem toplamak.

5600X yerine 5600 geçin. 2x16 olacak şekilde alın RAM'leri. Depolama çok gerekli değil ise HDD silinip eski disk ile devam edilebilir.

5600X yerine 5600 geçin. 2x16 olacak şekilde alın RAM'leri. Depolama çok gerekli değil ise HDD silinip eski disk ile devam edilebilir.
İşlemci değişikliği neden yaptınız anlamadım? RAM konusunda elimde hali hazırda 2x8GB mevcut bunlardan 2 tane daha alıp 4x8GB yapsam aynı şey değil mi? Şuan elimdeki RAM'leri çıkartıp 2x16GB modül aramanın daha iyi olacağını mı söylüyorsunuz? Bu uğraşa girmeye değer mi? 32GB üzerine çıkarsam DDR5 geçerim diye düşünüyorum. Depolama konusunda HDD problemli bu yüzden yeni HDD arıyorum. Kaldı ki yine anlamadım neden yeni disk almamamı önerdiğinizi.

İşlemci değişikliği neden yaptınız anlamadım? RAM konusunda elimde halihazırda 2x8GB mevcut bunlardan 2 tane daha alıp 4x8GB yapsam aynı şey değil mi? Şu an elimdeki RAM'leri çıkartıp 2x16 GB modül aramanın daha iyi olacağını mı söylüyorsunuz? Bu uğraşa girmeye değer mi? 32 GB üzerine çıkarsam DDR5 geçerim diye düşünüyorum. Depolama konusunda HDD problemli bu yüzden yeni HDD arıyorum. Kaldı ki yine anlamadım neden yeni disk almamamı önerdiğinizi.

Sizin almayı düşündüğünüz parçaların bazılarını değiştirmeyi önerdim. X yerine düz 5600 tercih etmek daha mantıklı. Eğer ileride RAM eklemek istersen 2 slotun daha boş olacak. Diskiniz sorunlu ise alabilirsiniz. HDD yerine SSD/M2 almanızı öneririm. 7500F toplamanızı öneririm bende. Şimdi AM4'e yükseltme yapıp ileride AM5'e yükseltmeniz şimdi boş harcama yapmanız olur. En azından şimdi işlemci, anakart, RAM alıp ileride istediğiniz parçaları takarsınız.

Dediğim gibi şuan AM5 sisteme geçmek pahalıya patlayacak gibi gözüküyor. Teknolojinin sonu yok sürekli güncelleniyor. Şimdilik söylediğim parçalar ile B550 Serisi özelinde gitmek istiyorum. B550 Tomahawk kalitesinde bir anakart baktığımda 650 serisinde fiyatlar uçuyor. Hatta tatmin edici bir kart için 5600X + B550 toplamı kadar fark ödemeniz gerekiyor. Ya da ben bulamadım. Şuanlık aciliyeti olduğu için ufak harcama yapıp sistemi yükseltmek istiyorum. Vakti geldiğinde AM5 gerekirse onun içinde harcama yapabilirim zaten 6 ay sonra yeni sistem toplamam gerekebilir bu sistemi de kuzenime paslayabilirim. O yüzden PCIe 4 mimarisinde bulabildiğim f/p parçaları almak istiyorum. Sosyalin tecrübeli kullanıcılarından anakart hakkında yorum alırım diye düşündüğümden geldim. Ana odağımız anakart olursa daha faydalı olabilir benim açımdan. B550 Tomahawk hakkında olumsuz bir durum var mıdır bilmediğim? veya daha iyi bir rakibi var mıdır fiyat farkını gözden çıkarttıracak bunun gibi yorumlar arıyorum.

Anlık kasam bu şekilde;
İşlemciRyzen 3 3200G
PSUFSP Hydro 700W
KasaZalman N5MF
SoğutucuCooler Master Masterliquid ML120L Sıvı İşlemci Soğutucu

12 Eylül'de sipariş geçeceğim parçalar bu şekilde;
Anakart : MSI X570S Torpedo MAX
İşlemci : AMD Ryzen 7 5800x3D
RAM : 2 Adet Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3600MHz CL17
SSD : 1 Adet Samsung 990 Pro 1TB + 1 Adet Samsung 990 Pro 1TB Heatsink
HDD : WD Blue 2 TB 7200RPM HDD

Parçalarda herhangi bir uyumsuzluk çıkar mı? Kontrol ettim çıkmaması gerekiyor fakat çok bilgili değilim gözümden kaçan veya bilmediğim şeyler var mıdır?

Bir de bu parçaları almayı planlıyorum ama vakti belli değil. 12 Eylül'de bunları da ekleyebilme ihtimalim var fakat diğer parçalar gibi kesinliği yok. Bir ay sonraya da bırakabilirim şimdiden sorayım;

Ekran Kartı : PNY RTX 4080 veya MSI RTX 4080 Ventus

Bunlardan birisini alınca elimdeki PSU, NVIDIA tarafından önerilen değerleri karşılamıyor. Bu yüzden FSP Hydro G Pro 1000W 80+ Gold PSU bununla beraber sipariş geçmeyi planlıyorum. Tahmin edilebileceği üzere PSU en uygun modellerden başladım aramaya ve bu model "yeterli" geldi. Bu ay sipariş verirsem maddi anlamda rahatlatması açısından uygun modellere baktım bu yüzden "yeterli" olmasıyla yetindim. Fakat bu PSU bu sisteme yakışmaz derseniz 1 ay ekran kartını değiştirmeyip daha kaliteli PSU önerilerinizi değerlendirebilirim. RTX 4080 modeli Zalman N5MF model kasaya sığar mı bunu onaylayamadım internette. Kasanın ekran kartı desteği yukarıdaki iki model için yeterli kağıt üzerinde fakat pratikte bunu yapmış bir video vs. kullanıcı yorumu göremedim. Onaylamanın bir yolu var mıdır?

SSD konusunda, anakart üzerinde M2 slotunun bir tanesinde heatsink var, diğerinde ise yok. Almışken onun da soğutması olsun dedim, bu yüzden SSD'nin bir tanesini heatsink ile sipariş geçeceğim anakart ile uyumsuzluğu olmaz değil mi? boyut olarak vs. belki?

Ayın 12'sinde sipariş geçeceğim bu yüzden o vakte kadar olan ciddi yorumları ciddi değerlendireceğim faydalı yorumlarınızı esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Bahsetmemiş olmayayım, sistem genel anlamda oyun oynayıp rahatlamak için zira yakın gelecekte daha ilerisine taşıma imkanım pek yok. İlerleyen zamanlarda programcılık eğitimi üzerine biraz daha gitmeyi planlıyorum. PC'de arkadaşlarla geçirdiğimiz vakitleri anı olarak depolamayı seviyorum. O yüzden ara ara render, video edit vs. uğraştığım da oluyor. Bütçe belirtmeyeceğim, zira yeni parça önerisi istemiyorum bu parçalar hakkında yorum almak istedim. Problemli bir şey var denirse ekstra arayışa o zaman gireceğim. Dikkatlice okuyup faydalı ve düşünceli yorum yapan herkese çok teşekkür ederim.

Dediğim gibi şuan AM5 sisteme geçmek pahalıya patlayacak gibi gözüküyor. Teknolojinin sonu yok sürekli güncelleniyor. Şimdilik söylediğim parçalar ile B550 Serisi özelinde gitmek istiyorum. B550 Tomahawk kalitesinde bir anakart baktığımda 650 serisinde fiyatlar uçuyor. Hatta tatmin edici bir kart için 5600X + B550 toplamı kadar fark ödemeniz gerekiyor. Ya da ben bulamadım. Şuanlık aciliyeti olduğu için ufak harcama yapıp sistemi yükseltmek istiyorum. Vakti geldiğinde AM5 gerekirse onun içinde harcama yapabilirim zaten 6 ay sonra yeni sistem toplamam gerekebilir bu sistemi de kuzenime paslayabilirim. O yüzden PCIe 4 mimarisinde bulabildiğim f/p parçaları almak istiyorum. Sosyalin tecrübeli kullanıcılarından anakart hakkında yorum alırım diye düşündüğümden geldim. Ana odağımız anakart olursa daha faydalı olabilir benim açımdan. B550 Tomahawk hakkında olumsuz bir durum var mıdır bilmediğim? veya daha iyi bir rakibi var mıdır fiyat farkını gözden çıkarttıracak bunun gibi yorumlar arıyorum.

Anlık kasam bu şekilde;
İşlemciRyzen 3 3200G
PSUFSP Hydro 700W
KasaZalman N5MF
SoğutucuCooler Master Masterliquid ML120L Sıvı İşlemci Soğutucu

12 Eylül'de sipariş geçeceğim parçalar bu şekilde;
Anakart : MSI X570S Torpedo MAX
İşlemci : AMD Ryzen 7 5800x3D
RAM : 2 Adet Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3600MHz CL17
SSD : 1 Adet Samsung 990 Pro 1TB + 1 Adet Samsung 990 Pro 1TB Heatsink
HDD : WD Blue 2 TB 7200RPM HDD

Parçalarda herhangi bir uyumsuzluk çıkar mı? Kontrol ettim çıkmaması gerekiyor fakat çok bilgili değilim gözümden kaçan veya bilmediğim şeyler var mıdır?

Bir de bu parçaları almayı planlıyorum ama vakti belli değil. 12 Eylül'de bunları da ekleyebilme ihtimalim var fakat diğer parçalar gibi kesinliği yok. Bir ay sonraya da bırakabilirim şimdiden sorayım;

Ekran Kartı : PNY RTX 4080 veya MSI RTX 4080 Ventus

Bunlardan birisini alınca elimdeki PSU, NVIDIA tarafından önerilen değerleri karşılamıyor. Bu yüzden FSP Hydro G Pro 1000W 80+ Gold PSU bununla beraber sipariş geçmeyi planlıyorum. Tahmin edilebileceği üzere PSU en uygun modellerden başladım aramaya ve bu model "yeterli" geldi. Bu ay sipariş verirsem maddi anlamda rahatlatması açısından uygun modellere baktım bu yüzden "yeterli" olmasıyla yetindim. Fakat bu PSU bu sisteme yakışmaz derseniz 1 ay ekran kartını değiştirmeyip daha kaliteli PSU önerilerinizi değerlendirebilirim. RTX 4080 modeli Zalman N5MF model kasaya sığar mı bunu onaylayamadım internette. Kasanın ekran kartı desteği yukarıdaki iki model için yeterli kağıt üzerinde fakat pratikte bunu yapmış bir video vs. kullanıcı yorumu göremedim. Onaylamanın bir yolu var mıdır?

SSD konusunda, anakart üzerinde M2 slotunun bir tanesinde heatsink var, diğerinde ise yok. Almışken onun da soğutması olsun dedim, bu yüzden SSD'nin bir tanesini heatsink ile sipariş geçeceğim anakart ile uyumsuzluğu olmaz değil mi? boyut olarak vs. belki?

Ayın 12'sinde sipariş geçeceğim bu yüzden o vakte kadar olan ciddi yorumları ciddi değerlendireceğim faydalı yorumlarınızı esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Bahsetmemiş olmayayım, sistem genel anlamda oyun oynayıp rahatlamak için zira yakın gelecekte daha ilerisine taşıma imkanım pek yok. İlerleyen zamanlarda programcılık eğitimi üzerine biraz daha gitmeyi planlıyorum. PC'de arkadaşlarla geçirdiğimiz vakitleri anı olarak depolamayı seviyorum. O yüzden ara ara render, video edit vs. uğraştığım da oluyor. Bütçe belirtmeyeceğim, zira yeni parça önerisi istemiyorum bu parçalar hakkında yorum almak istedim. Problemli bir şey var denirse ekstra arayışa o zaman gireceğim. Dikkatlice okuyup faydalı ve düşünceli yorum yapan herkese çok teşekkür ederim.
Bir de, 5800x3D için Cooler Master sıvı soğutucu ile devam etmemde bir problem olmaz değil mi? Yeterli olsa gerek.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı