GTX 1660 Super takılma

Zeiden

Hectopat
Daha fazla  
i5 6500 işlemcimin yanına GTX 1660 Super aldım fakat 1080P yüksek ayarlarda 0.5-1 saniyelik takılmalar yaşıyorum. İşlemci kullanımım 85-100% arası seyrederken, GPU kullanımı ise yalnızca 55-60 seviyelerinde. Bu nedenle anakartımı değiştirip, 8 GB DDR3 olan RAM'i 16 GB DDR4 Dual Channel yapıp, işlemciyi yükselteceğim. İşlemci için R5 3600 düşünüyorum. Fakat bottleneck hesaplayan siteleri kontrol ettiğimde yüzde 50 üzerinde bir bottleneck ihtimali görünüyor. Bu tarz sitelere pek güvenilmemesi gerektiğinin bilincinde olmama rağmen i5 6500 ile yaşanan sorunu kolaylıkla tespit edebilmişlerdi.

R5 3600 ve 1660 Super uyumu hakkında ne düşünüyorsunuz? 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda akıcı bir oyun deneyimi hedefliyorum. Dolayısıyla medium High-Ultra ayarlarda en ufak takılma, micro-stutter ya da lag olmamalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
R5 3600 ve 1660 Super için darboğazı oluşturacak parça ekran kartı oluyor. Bu istenen bir durumdur. Ben 1660 Ti ile kullanıyorum aynı şekilde işlemciyi tam performansta kullanamıyorum. Rahatlıkla besliyor ekran kartını. Bence güzel ikili olur.

Şimdi sorununu tam açıklamamışsın. Nerede takılıyor, hangi oyunda takılıyor. i5-6500 4 çekirdekli bir işlemci ve sadece 8gb RAM'in var.
İşlemci'ye binen oyunlarda bu tarz sorunlar yaşaman bu sistem ile çok normal.
Oynadığın oyunlarda grafik ayarlarını arttır ve arka planda çalışan uygulamaları en aza indirge.

Ryzen 5 3600 ile GT 1030'dan 2080 Ti'a her türlü ekran kartını kullanırsın hiçbir sıkıntı çıkarmaz.

Özellikle Rainbow6 gibi oyunlar için çok sıkıntılı bir sistemin var. RAM'i arttırmak ve Grafik ayarlarını arttırmak sorununa bir tık yardımcı olabilir.

İşlemciden yana bir sıkıntı olacağını sanmam, rahat besler. Hangi siteden baktınız ?

Bottleneck Calculator - PC Builds bu siteden kontrol ettim. Sorun işlemcide değil, ekran kartında gözüküyor. Ekran kartının yetersiz olarak gözükmesinin yaratacağı sorunlar nedir bu kombinasyonda?

R5 3600 ve 1660 Super için darboğazı oluşturacak parça ekran kartı oluyor. Bu istenen bir durumdur. Ben 1660 Ti ile kullanıyorum aynı şekilde işlemciyi tam performansta kullanamıyorum. Rahatlıkla besliyor ekran kartını. Bence güzel ikili olur.

Peki ekran kartı darboğazı ve işlemci darboğazı arasındaki fark nedir? CPU darboğaz olduğunda performans gözle görülür şekilde düşüyor çünkü. Yalnızca FPS düşüşü de değil, takılmalar ve gecikmeler oyunları oynanmaz hale getiriyor. GPU darboğazında da bu tarz bir problem olma şansı var mı? Herhangi bir takılma vs. yaşıyor musunuz?

Şimdi sorununu tam açıklamamışsın. Nerede takılıyor, hangi oyunda takılıyor. i5-6500 4 çekirdekli bir işlemci ve sadece 8gb RAM'in var.
İşlemci'ye binen oyunlarda bu tarz sorunlar yaşaman bu sistem ile çok normal.
Oynadığın oyunlarda grafik ayarlarını arttır ve arka planda çalışan uygulamaları en aza indirge.

Ryzen 5 3600 ile GT 1030'dan 2080 Ti'a her türlü ekran kartını kullanırsın hiçbir sıkıntı çıkarmaz.

Özellikle Rainbow6 gibi oyunlar için çok sıkıntılı bir sistemin var. RAM'i arttırmak ve Grafik ayarlarını arttırmak sorununa bir tık yardımcı olabilir.

Merhaba,

Ekran kartını yeni satın aldığım için fazla sayıda oyunda deneme şansım olmadı. The Witcher 3, The Division 2, Red Dead Redemption 2 ve Metro Exodus gibi yüksek sistemler isteyen AAA oyunlarda denemeler yaptım, aynı sorunu yaşadım.

Bu oyunlarda grafik ayarlarını en yükseğe çekip, çözünürlüğü 1080p'den aşağı hiç düşürmedim. Ek olarak RAM kullanımını optimize eden ve CPU kullanımını limitleyerek performans artışı sağlayan programlar da kullandım. Takılmalarda azalmalar yaşansa da performansı direkt etkileyecek şekilde devam etti.

i5 6500 ile FPS sorunu yaşamıyorum. Fakat CPU'nun 100% civarlarına ulaşmasından kaynaklı takılmalar oyun deneyimini berbat hale getiriyor. Dolayısıyla R5 3500 - 1660S kombinasyonunda da böyle bir problem yaşamak istemiyorum. Bu kombinasyonda ekran kartının daha düşük kalması benzer bir problem yaratır mı?

@Zeiden Ekran kartı darboğaz yaptığında sistemi sınırlayan unsur ekran kartı olduğu için 1660 Super hangi oyunu rahat çalıştırabiliyorsa onu rahat oynarsınız. İşlemci kaynaklı FPS drop vb. sorunlarla karşılaşmazsınız. 1660 Super için zorlayıcı bir oyun oynamaya kalktığınızda takılmalar yaşamaya başlarsınız. İleride muhtemel yükselteceğiniz bileşen ekran kartı olacaktır. İşlemci tam yüke çoğu zaman hiç çıkmadan ekran kartını %100 performansta iken besleyecektir. Ben çoğu oyunda 144 FPS alıyorum. BDO'da mesela orta ayarlarda 144 FPS veriyor. Yine de yüksek ayarlarda 70-90 FPS arası oynamayı tercih ediyorum. R5 3600 alacaksan aynı oyunların 1660 Super testlerine bakabilirsin. Hemen hemen aynı sonuçları alırsın.

Bottleneck Calculator - PC Builds bu siteden kontrol ettim. Sorun işlemcide değil, ekran kartında gözüküyor. Ekran kartının yetersiz olarak gözükmesinin yaratacağı sorunlar nedir bu kombinasyonda?

Peki ekran kartı darboğazı ve işlemci darboğazı arasındaki fark nedir? CPU darboğaz olduğunda performans gözle görülür şekilde düşüyor çünkü. Yalnızca FPS düşüşü de değil, takılmalar ve gecikmeler oyunları oynanmaz hale getiriyor. GPU darboğazında da bu tarz bir problem olma şansı var mı? Herhangi bir takılma vs. yaşıyor musunuz?

Merhaba,

Ekran kartını yeni satın aldığım için fazla sayıda oyunda deneme şansım olmadı. The Witcher 3, The Division 2, Red Dead Redemption 2 ve Metro Exodus gibi yüksek sistemler isteyen AAA oyunlarda denemeler yaptım, aynı sorunu yaşadım.

Bu oyunlarda grafik ayarlarını en yükseğe çekip, çözünürlüğü 1080p'den aşağı hiç düşürmedim. Ek olarak RAM kullanımını optimize eden ve CPU kullanımını limitleyerek performans artışı sağlayan programlar da kullandım. Takılmalarda azalmalar yaşansa da performansı direkt etkileyecek şekilde devam etti.

i5 6500 ile FPS sorunu yaşamıyorum. Fakat CPU'nun 100% civarlarına ulaşmasından kaynaklı takılmalar oyun deneyimini berbat hale getiriyor. Dolayısıyla R5 3500 - 1660S kombinasyonunda da böyle bir problem yaşamak istemiyorum. Bu kombinasyonda ekran kartının daha düşük kalması benzer bir problem yaratır mı?
O işlemci ile o oyunları özellikle RDR2'yi ultrada oynamanın imkanı yok. yapabileceğin en ucuz çözüm, elindeki işlemciyi satıp ikinci el i7-6700 veya i7-6700K alıp bir de 8gb ram eklemek olur.
Sorunsuz oynarsın oyunlarını ama tabi güncel ve uzun ömürlü sistem için en az 6 gerçek çekirdekli işlemci şart bu günlerde.

O işlemci ile o oyunları özellikle RDR2'yi ultrada oynamanın imkanı yok. yapabileceğin en ucuz çözüm, elindeki işlemciyi satıp ikinci el i7-6700 veya i7-6700K alıp bir de 8gb ram eklemek olur.
Sorunsuz oynarsın oyunlarını ama tabi güncel ve uzun ömürlü sistem için en az 6 gerçek çekirdekli işlemci şart bu günlerde.

Söz ettiğiniz işlemciler ayırdığım bütçeyi aşıyor. R5 3600 önermiyor musunuz?

R5 3600 güzel bir işlemcidir. Bütçeniz yetiyorsa alabilirsiniz. Diğer arkadaş 2. el olarak önermiş. Sanırım 2. el olarak uygun fiyata bulabileceğinizi düşünüyor. Yeni almaya kalkarsanız i7 bütçenizi aşacaktır doğal olarak.

Söz ettiğiniz işlemciler ayırdığım bütçeyi aşıyor. R5 3600 önermiyor musunuz?
Benim dediğim şekilde en fazla 1500 TL'ye sorununu çözebilirsin. Ryzen 5 3600 istiyorsan, anakart ve adam akıllı bir ram ile en az 2800TL'ye mâl olur size. Herhalde hazırda ddr4 ram ve anakartınız var ryzen işlemci için.
Bu arada anakartın nedir marka model yazar mısın lütfen.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı