GTX 765M vBIOS NVFlash İle Nasıl Yüklenir?

Ogün Çetiner

Megapat
Daha fazla  
GTX 670M kartım emekliye ayrıldığı için Ebay'den GTX 765M siparişi verdim. Yolda başına bir iş gelmeden kart ile kavuşabilirsem tam olarak nasıl bir yol haritası izlemem gerekiyor bilmiyorum. Ekran kartı sürücülerini güvenli modda kaldırdıktan sonra yeni kartı yerine taktık diyelim. %99.9 yeni kartı tanımayacak ve sürücü kurmama izin vermeyecek. Bilgisayarım Toshiba Qosmio X870 ve aldığım kart Dell/Alienware için. Bu marka/model için techpowerup'tan vBIOS dosyası buldum. Acaba NVFlash ile direkt bu dosyayı yüklesem(ki nasıl yapıldığını henüz tam bilmiyorum) sorun hallolur mu? GPU-Z ile eski kartın vBIOS yedeğini de aldım.

Konu Masaüstü Bilgisayarlar kategorisine neden taşındı bilmiyorum ama neyse

@Recep Baltaş Hocam bi baksanız...

Özet geç diyenlere -
toshiba bilgisayarıma dell ekran kartı takacağım. dell in vbios dosyasını flashlasam olur mu ?

@Murat5038 Merhaba. Bir süredir soruma cevap arıyorum ancak henüz faydalı bir yanıt bulamadım. NVFlash konusu olduğu için buraya da yazayım dedim.

GTX 765M vBIOS NVFlash İle Nasıl Yüklenir?

Bu konuda bahsettiğim gibi , laptop 'umun ekran kartını upgrade edeceğim. İlgili kart DELL/Alienware marka olduğu için , onun vBIOS dosyasını mı flashlamam gerekir ?Bazı konularda başka bir program ile ROM dosyasının editlendiğini görmüştüm de , eski kartımın ROM dosyasını editlemek yerine yeni kartın ROM dosyasını flashlamak mantıklı geldi bana. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk olarak Ebay'da hangi marka kart ve model ise o VBIOS'u doğru olanı indirmen lazım.
Bootable rehberini belleğe uygula. Sonrasında Nvflash indirip rar'dan usb belleğe çıkarırsın. Güncel VBIOS dosyasını da 6/8 harf'e sığacak şekilde yeniden adlandır.
98 boot olduğunda nvflash --list yaz eğer 2 adet kart gözükürse SLI ise yani şöyle bir komut girmen lazım.
nvflash -i1 -4 -5 -6 BIOS.rom yapmanız lazım.
List kısmında hangisi yeni kartın ise o aygıtın başındaki rakamı yani kaçıncı aygıt olduğunu nvflash -i'den sonraki olan yere rakamı yazacaksın sonrasındaki şeyler aynı. BIOS.rom yazan da güncel BIOS'un dosya adı.
Eğer SLI değilse nvflash -5 -6 BIOS.rom şeklinde yapacaksın. BIOS.rom dosyası adını önceki dediğim gibi yeni dosya adını gireceksin.

GTX 765M sorunsuz geldi. Geldi gelmesine ama benim yarım günümü yedi Söküp takma işi zor değildi ama gel gelelim driver işine...

vBIOS 'u yükleyemedim İşin garibi , güvenli modda driver i kaldırdıktan sonra kartı değiştirip öyle açtığımda , driver yüklenmedi ama garip bir şekilde vBIOS 'un seri numarası değişti. Acaba PC, donanım değişikliğini anlayıp kendi kendine mi vBIOS'u editledi diye düşünmedim değil.

Çünkü vBIOS 'a baktığımda , eskisie göre sadece model numarası değişmiş. Yani üretici numarası vs. hiç değişmemiş. Sanki kartı Toshiba üretmiş de bu PC'ye takmış gibi duruyor Ama gel gelelim zurnanın zırt dediği yere...

vBIOS güncellemesini kabul etmiyor sistem. E bu vBIOS değerlerinde gerçekte bir kart yok i yani Toshiba nın böyle bir donanımı yok. Bu sebeple de driver kurulmuyor.

Ben de el mecbur NVDIA'nın driver kurulum klasöründeki bi INF dosyasını editleyip kendi vBIOS'uma göre ekran kartı ekledim. (DELL için olanı editleyip TOSHIBA 'ya çevirdim)

Sürücü imzasını devre dışı bırakınca bu editlenmiş driver i kurdum. Ekran kartı takır takır çalışıyor

İşin özeti şu. vBIOS olayında patladım. Toshiba kendine ait olmayan kartı kendi üretmiş gibi gösterdiğinden driver de yüklenmedi. NVIDIA kurulum dosyasını editleyip manuel olarak Toshiba üretimli bir GTX 765M kart ekledim ve öyle kurulum yaptı.

VBIOS güncellemesi yapmadan devamlı bunu yapman çok uzun zaman alır. Güncellemede yaptığın hataları yazsaydın daha iyi olurdu. Yine de sorun yok dersen sen bilirsin

Hata alırken ss almamıştım. Şimdi hazırından da olmayayım diye yeniden kurmaya çalışmıyorum.
Ancak aldığım bazı notlar var. Mesela şu an ekran kartı sistemde NVIDIA_DEV.11E1.FB12.1179 olarak görünüyor.
Buradaki 11E1 hariç geri kalan tüm sayılar/kodlar eski Toshiba GTX 670M kartım ile aynı. 11E1 765M'in kodu. Eskiden orada 1213 yazıyordu. yani bilgisayar kendi vBIOS'unu editlemiş yeni kartı takınca. Ama Tohsiba'nın GTX 765M kartı yok. Bu sebeple de driver kurarken sıkıntı çıkmıştı.
vBIOS kurulumundaki hataya gelirsek, direkt olarak DELL/Alienware rom dosyasını kurmaya çalıştığımda , bana yazılım ile donanım sürümlerinin aynı olmadığını söyledi. Donanım kodu olarak da üstte verdiğim kodu gösterdi. Yani ısrarlar toshiba rom dosyası kur diyor. E kursam bile hiçbir işe yaramayacak ki , bana bu kartı DELL olarak tanıtacak bir yol lazım.
İlk başta NiBiToR ile editleyip öyle kurmaya çalıştım , benden istediği sayıları girdim gerekli yerdeler (vendor vs.) Ancak öyle de hata verdi. Sanki hiç editlememişim gibi aynı hatayı verdi.
Ancak bu yoldan vaz geçtim çünkü üstte belirttiğim gibi NiBiToR ile editlesem bile işime yaramayacak.
Kart için direkt DELL 'in rom dosyasını kurmam lazım.
Donanım kodu ile yazılım kodu uyuşmuyor diye hata alınca haliyle patlıyorum.

Sen bilirsin kendini şartlandığın için birşey demiyorum. Bu bilgilerle de birşey yapılamaz zaten.

Şimdi yeniden denedim. Aynı hatayı aldım.
Ekran kartı ısrarla kendisinin Toshiba üretimli olduğunu iddia ediyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…