GTX 970 sistem nVidia karnel driver çalışmayı durdurdu
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba. Bilgisayarında çok ilginç ve sinir bozucu bir sorun var. Öncelikle özelliklerini yazayim:
- CPU: Core i7 2600 3.40 Ghz
- RAM: 8 GB 1333 MHz DDR3
- Ekran kartı: NVIDIA Geforce 4 GB 256 MB GTX 970
- Harddisk: Samsung 103SI 32 MB cache 5400 RPM 1 TB
- Anakart: Pegatron IPXSB-H61
- PSU: ZALMAN 700W 80+
Şimdi arkadaşlar öncelikle bilgisayara pek çok format atıldı ve farklı Windows işletim sistemleri kuruldu fakat sorun devam etmekte ve bilgisayar parçalarının sıcaklığı en ağır oyunlarda bile anca 70 dereceyi görüyor yani onda da sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Sorunlar baya üst üste bindi en baştan anlatayım.
1.5 yıl önce bilgisayara üstte yazdığım PSU ve ekran kartını aldım. Bunları almadan önce de bunlardan sonra daha fazla olmak üzere bilgisayarda ekran gitmesi oyunlarda kendi kendine yeniden başlatma sorunları mevcuttu. Bu aralar bu sorunlarla pek karşılaşmıyorum ancak nadiren de olsa nVidia karnel driver çalışmayı durdurdu ve kurtarıldı hatası alıyorum. Bu durumu, ayardan pil gücünü dengeliden yüksek performansa yükselterek, nVidia denetim masasından güç yönetimini maksimum performansı tercih et diyerek ve regedit'ten ekran gecikme süresini 8 değerini girerek azalttım. Ekran kartını da sürekli güncelledim. Ancak son aralar oyunlarda inanılmaz bir loading sürelerinde artış bulunmakta ve oyun açıldıktan sonra örneğin açık dünya oyunlarında kaplamalar geç yüklenmekte.(Bu sorunlar yeni parçaları aldıktan sonraki ilk 1 yıl yoktu.) Yani örnek vermek gerekirse bir oyunda grafik ayarları high olmasına rağmen bazı kaplamalar low gibi gözüküyor ve bir süre oynadıktan sonra kendisini high'ta alıyor, eğer açık dünya oyunlarında haritalarda çok hızlı bir şekilde ilerlersem kaplamalar çok geç yüklendiği için mekanlardaki (dağlar, evler vb.) yapılar ilk hiç gözükmeyip sonradan geç yükleniyor bu yüzden oyunda kitlenmeler oluyor. Son aralarda kasanın önündeki HDD ışığı bilgisayar disk %0 olsa dahi yanılı kalıyordu ve bu olduğunda oyun bir yerden sonra kilitleniyor ve bilgisayar kendini baştan başlatıyordu. Masaüstünde de aynı durumdan dolayı donmalar meydana geliyordu. HDD ışığı bilgisayar kapanana kadar full yanıyor ve sönmüyordu sürekli.(Özellikle bilgisayarı baştan başlatıncayanmaya başlıyor ve ya bazı ağır uygulamalarda yanılı kalıp sönmüyordu. Ayrıca bu durumda bilgisayarı baştan başlatmaya çalıştığımda kapanıp tekrar açılması yarım saati buluyordu.) Dün arkadaşla harddisk'i söküp taktık bu sürekli yanma sorunu azaldı gibi ancak kaplama sorunları ve bazı oyunlardaki uzun loading sorunları hala devam etmekte. Ben harddisk'ten şüpheleniyordum ve yeni harddisk almaya gidecektim fakat RAM sorununun ve ya diğer parçalarda bir sorun olabileceğini söylediler. (Ekran kartını alırken vatandaki çalışan harddisk'inizin 1.5-2 yıl ömrü var cızırtı sesleri çıkartıyor demişti. Şu an memtest86 ile RAM testi yapıyorum ve neredeyse 1.5 saat oldu acaba işlemci, anakart gibi diğer donanımlarda mıdır sıkıntı yoksa yüksek ihtimal harddisk midir? Bazen bilgisayar donduğunda 15-20 kez restart atmam gerekiyordu bazen de elektrik kesintisi çok oluyordu diğer parçaların zarar görmüş olma ihtimalinden mi kaynaklı bu sorun acaba? Uzun uzun anlattım tam açıklama yapabilmek için başımdan geçenleri yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Ayrıca passmark3d ve çeşitli benchmark testlerine de soktum 11000 puan alırken internette yakın özellikteki bilgisayarlar benim bilgisayarım 9000 civarı alıyor. Daha önceden uzun bir bad sector scan'de yapmıştım tamamı yeşil gözükmüştü harddisk'in. Bir test daha yapmıştık şuan memtest84 (Plus'u çalışmadığı için bununla yapıyorum sorun olmaz herhalde.) açık olduğu için hatırlayamadım orada GPU usage yüzde 70'in üzerine çıkmıyordu arkadaşta da aynı ekran kartı olmasına rağmen yüzde yüzü görüyordu. Ancak mark3d ile yaptığımız teste %100'ü görebilmiştik bizde. Her yaptığım türlü işlemleri anlatmamın nedeni kafada soru işareti kalmamasıdır.
Hard diski değiştirmeme rağmen çözğm olmadı arkadaşlar ve bu sorundan çok muzdaribim.