GTX 980 undervolt nasıl yapılır?

Makaleler
1
Selamlar, ekran kartımı zorladığımda yer yer 83-85 dereceleri görebiliyor ancak fan hızı %70'i geçmiyor, ekran kartımın tam modeli GTX 980 Founders Edition. MSI Afterburner kullanarak Power Limit'i düşürdüğümde nasıl bir etki oluşturmuş oluyorum? Nedendir bilmiyorum, Control adlı oyunda ekran kartım normale göre çok daha fazla ısınıyor ve fan hızı da %75'leri görebiliyor, CP 2077'de bile 83 derecede ve %65 fan hızında çalışıyor. Ekran kartımın derecesini mümkünse 75-80'lere düşürmek istiyorum, bilgisi olanlar beni de bilgilendirirlerse memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar, ekran kartımı zorladığımda yer yer 83-85 dereceleri görebiliyor ancak fan hızı %70'i geçmiyor, ekran kartımın tam modeli GTX 980 Founders Edition. MSI Afterburner kullanarak Power Limit'i düşürdüğümde nasıl bir etki oluşturmuş oluyorum? Nedendir bilmiyorum, Control adlı oyunda ekran kartım normale göre çok daha fazla ısınıyor ve fan hızı da %75'leri görebiliyor, cp 2077'de bile 83 derecede ve %65 fan hızında çalışıyor. Ekran kartımın derecesini mümkünse 75-80'lere düşürmek istiyorum, bilgisi olanlar beni de bilgilendirirlerse memnun olurum.

Core voltage -80 yapın Core clock ve Memory clock 100'er MHz azaltıp FurMark testi yapın.
@Yunus Emre Gürbüz Founders Edition olduğu için ısınması normal.

Power limit %100'de kalsın. Ayarlardan voltaj kontrolünü aç, core voltage değerini yavaş yavaş düşür. Core clock veya memory clock'u düşürmene gerek yok. Voltajı düşürmen sıcaklığı düşürür.

FurMark testi önermem.

Power limit %100'de kalsın. Ayarlardan voltaj kontrolünü aç, Core voltage değerini yavaş yavaş düşür. Core clock veya Memory Clock'u düşürmene gerek yok. Voltajı düşürmen sıcaklığı düşürür.

FurMark testi önermem.

Voltaj yeterli gelmediği için bazı durumlarda düşürmene gerek var, bizzat epey uğraştım undervolt ile.
@Shimada Sensei voltaj değerim -120 de stabil olabilmesi için ben düşürmek zorunda kaldım mesela.
FurMark testi neden önermezsiniz başka ekran kartını zorlayabilecek bir test var mı düzgün.

Voltaj yeterli gelmediği için bazı durumlarda düşürmene gerek var, bizzat epey uğraştım undervolt ile.
Clock değerlerini düşürürsen performans da azalır, undervoltun yanında underclock da yapmış olursun. Voltaj çok az gelirse biraz arttırırsın olur biter. Tabi konu sahibi daha da düşürmek isterse senin yaptığını yapabilir.
FurMark testi neden önermezsiniz başka ekran kartını zorlayabilecek bir test var mı düzgün?
FurMark aşırı fazla güç tüketimine sebep olduğundan kart yüksek frekanslara çıkamıyor. En azından RX570 ve 2060'ımda durum bu. Yüksek frekanslara çıkamayınca da voltajın yetip yetmeyeceğinden tam emin olamıyorsun.

Power limit %100'de kalsın. Ayarlardan voltaj kontrolünü aç, core voltage değerini yavaş yavaş düşür. Core clock veya memory clock'u düşürmene gerek yok. Voltajı düşürmen sıcaklığı düşürür.

FurMark testi önermem.
Core voltage seçeneğini düşüremiyorum, zaten en düşükte ve - değere geçmiyor.
Core voltage -80 yapın Core clock ve Memory clock 100'er MHz azaltıp FurMark testi yapın.
@Yunus Emre Gürbüz Founders Edition olduğu için ısınması normal.
Evet ısınmasının normal olduğunu biliyorum fakat en azından bu kadar fazla ısınmamasını sağlamaya çalışıyorum, bu sıcaklık değerleri ve fan hızı bu kart için normal mi peki? Termal macun yenileme vakti gelmiş mi? Bir de bu dediğiniz işlemler neye yarıyor tam olarak?

Clock değerlerini düşürürsen performans da azalır, undervoltun yanında underclock da yapmış olursun. Voltaj çok az gelirse biraz arttırırsın olur biter. Tabi konu sahibi daha da düşürmek isterse senin yaptığını yapabilir.

FurMark aşırı fazla güç tüketimine sebep olduğundan kart yüksek frekanslara çıkamıyor. En azından RX570 ve 2060'ımda durum bu. Yüksek frekanslara çıkamayınca da voltajın yetip yetmeyeceğinden tam emin olamıyorsun.

Hocam kendim bizzat yaptım 3 FPS düşüyor kayda almaya bile değecek bir değer değil çünkü ekran kartı sıcaklığım 84'den 70'e düştü. 14 derece için 3 FPS feda edilsin bir zahmet.

Core voltage seçeneğini düşüremiyorum, zaten en düşükte ve - değere geçmiyor.

Evet ısınmasının normal olduğunu biliyorum fakat en azından bu kadar fazla ısınmamasını sağlamaya çalışıyorum, bu sıcaklık değerleri ve fan hızı bu kart için normal mi peki? Termal macun yenileme vakti gelmiş mi? Bir de bu dediğiniz işlemler neye yarıyor tam olarak?

Ben bu işlemler ile 14-15 derece kadar kendi kartımın sıcaklığını düşürdüm. Birazdan rehber atacağım 1 saniye.

@Yunus Emre Gürbüz
adım 1. Afterburner'ın en son sürümünü çalıştırdığınızdan emin olun.
adım 2. MSI Afterburner ana dizininize gidin ve "MSI Afterburner" başlıklı cfg dosyasını bulun. Sadece basit kelime işlem fonksiyonlarına ihtiyacınız olacağından not defteri ile açın.
adım 3. aşağıdaki giriş alanları için aşağı kaydırın (veya arama işlevini kullanın) ve "="

Unlockvoltagecontrol = 1
Unlockvoltagemonitöring = 1
Unofficialoverclockingeula = ı confirm that ı am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any Support on it.
Unofficialoverclockingmode = 1

Düzenlemelerini yapın ardından, not defterinden çıkmadan önce "kaydet" i tıklayın.

adım 4: MSI Afterburner profiles klasörünüze gidin. (C: \ program files (X86) \ MSI Afterburner \ profiles)
adım 5: "ven_10'de & dev..." adlı dosyayı sağ tıklayın ve> özellikler'e gidin. > güvenlik.
adım 6: "kullanıcılar (kullanıcı adı\Kullanıcılar)" üzerine tıklayın "düzenle"yi seçin ve sonra aşağıdaki izin kutuları ile ilk kutu için "izin ver" i işaretleyin - tam kontrol.
adım 7: "ven_10'de & dev..." adlı dosyayı açın ve aşağıda gördüğünüz her şeyi bununla değiştirin.

[Startup]
Format = 2
Corevoltageboost=
Powerlimit=
Thermallimit=
Thermalprioritize=
Coreclkboost=
Memclkboost=
[Settings]
Vddc_generic_detection = 1

adım 8: dosyayı kaydedin ve MSI Afterburner'ı yeniden başlatın.
adım 9: MSI Afterburner ayarlarına gidin ve genel> "voltaj kontrolünün kilidini aç" ve "voltaj izlemenin kilidini aç" altındaki kutuları işaretleyin ve ardından Tamam'a tıklayın ve Afterburner'ı yeniden başlatın.

@Yunus Emre Gürbüz
Bunları yaptıktan sonra Core voltage -100 Core clock -100 Memory clock -100, değerlerin hepsini 100'er azaltın, FurMark testi açın, bilgisayarınzda FurMark yoksa ağır bir oyunda 5 dakika kadar oynayın sıcaklık değerini paylaşın bir de sorun çıkarıcak mı ona bakalım tabii.

Son düzenleme:
Hocam kendim bizzat yaptım 3 FPS düşüyor kayda almaya bile değecek bir değer değil çünkü ekran kartı sıcaklığım 84'den 70'e düştü. 14 derece için 3 FPS feda edilsin bir zahmet.

Ben bu işlemler ile 14-15 derece kadar kendi kartımın sıcaklığını düşürdüm. Birazdan rehber atacağım 1 saniye.

@Yunus Emre Gürbüz
adım 1. Afterburner'ın en son sürümünü çalıştırdığınızdan emin olun.
adım 2. MSI Afterburner ana dizininize gidin ve "MSI Afterburner" başlıklı cfg dosyasını bulun. Sadece basit kelime işlem fonksiyonlarına ihtiyacınız olacağından not defteri ile açın.
adım 3. aşağıdaki giriş alanları için aşağı kaydırın (veya arama işlevini kullanın) ve "="

Unlockvoltagecontrol = 1
Unlockvoltagemonitöring = 1
Unofficialoverclockingeula = ı confirm that ı am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any Support on it.
Unofficialoverclockingmode = 1

Düzenlemelerini yapın ardından, not defterinden çıkmadan önce "kaydet" i tıklayın.

adım 4: MSI Afterburner profiles klasörünüze gidin. (C: \ program files (X86) \ MSI Afterburner \ profiles)
adım 5: "ven_10'de & dev..." adlı dosyayı sağ tıklayın ve> özellikler'e gidin. > güvenlik.
adım 6: "kullanıcılar (kullanıcı adı\Kullanıcılar)" üzerine tıklayın "düzenle"yi seçin ve sonra aşağıdaki izin kutuları ile ilk kutu için "izin ver" i işaretleyin - tam kontrol.
adım 7: "ven_10'de & dev..." adlı dosyayı açın ve aşağıda gördüğünüz her şeyi bununla değiştirin.

[Startup]
Format = 2
Corevoltageboost=
Powerlimit=
Thermallimit=
Thermalprioritize=
Coreclkboost=
Memclkboost=
[Settings]
Vddc_generic_detection = 1

adım 8: dosyayı kaydedin ve MSI Afterburner'ı yeniden başlatın.
adım 9: MSI Afterburner ayarlarına gidin ve genel> "voltaj kontrolünün kilidini aç" ve "voltaj izlemenin kilidini aç" altındaki kutuları işaretleyin ve ardından Tamam'a tıklayın ve Afterburner'ı yeniden başlatın.

@Yunus Emre Gürbüz
Bunları yaptıktan sonra Core voltage -100 Core clock -100 Memory clock -100, değerlerin hepsini 100'er azaltın, FurMark testi açın, bilgisayarınzda FurMark yoksa ağır bir oyunda 5 dakika kadar oynayın sıcaklık değerini paylaşın bir de sorun çıkarıcak mı ona bakalım tabii.
Bu yapacağım işlemlerin ekran kartın herhangi bir zarar verme ihtimali var mı?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı