Çok teşekkür ederim öncelikle uğraştığınız için ancak korkarım yanıtınız yanlış. Bu sorduğum soru sınav sorusuydu ve seçeneklerde 17.08 dakikadan daha büyük bir sayı yoktu. Hepsini hatırlamadığım için yazmadım ancak en büyüğü buydu. En küçüğü de sanırım 6'ydı. Bu soruyu yapabilen bir arkadaşım olmadı, üstünde konuştuk bayağı ama hiçbir şekilde çıkaramadık. Sorunun seçenekleri yanlış değildir diye düşünüyorum. Yine de hakkınızı yiyemem, benim bulduğum sonuçların hiçbiri seçeneklerde bulunan sayılardan büyük değildi.M = mass (kutle)
R = radius (yaricap)
I = Inertia (merkez kac kuvveti)
P = Power (guc, watt)
KE = Kinetik enerji
t = time (zaman)
W = watt (gucun birimi)
J = joule (enerji birimi)
Inertia formulu normalde 1/2 * M * R^2;
Radyal kinetik enerji formulu: 1/2 * Inertia * (radyal) Velocity^2
Simdi once inertia'yi hesaplayalim. Verdigin formulden gidecegim; I = 1000 * 1^2 = 1000;
Sonra radyal hizimizi hesaplayalim (rotasyonel hiz). 1 rotasyon (revolution) = 2 pi radyan. Biz dakikada 3000 kez donduruyoruz, saniyede 50 kez eder (3000 / 60), bu da 50 * 2 = 100 pi radyan.
Sirada kinetik enerji var, sirasiyla yerlerine koyalim; 1/2 * 1000 * V ^ 2 = 1/2 * 1000 * (10 000 * (pi ^ 2)) = 500 * 10 000 * (pi ^ 2) = 5 000 000 * (pi^2);
Guc formulu; P = KE / t, dolayisiyla zamani da t ve p'yi yer degistirerek hesaplayabiliriz. t = KE / P.
Gucun cinsi watt, dolayisiyla kW'yi W'ye cevirelim; 10 000.
t = 5 000 000 (pi^2) (J) / 10 000 (W) = 500 * (pi ^ 2) = 4934.8~ saniye;
4934.8 / 60 = 82.2 dakika. Orijinal Inertia formulunu uygularsak (sadece 1/2 ile carpacagiz, yani yariya indirecegiz) 41.1 dakika.
Yani sanmiyorum, bir daha ustunden gectim. Konuya gelen olursa hatam varsa duzeltir. Hata yaptiysam formul seciminde yapmisimdir diyecegim ama eminim de.Çok teşekkür ederim öncelikle uğraştığınız için ancak korkarım yanıtınız yanlış. Bu sorduğum soru sınav sorusuydu ve seçeneklerde 17.08 dakikadan daha büyük bir sayı yoktu. Hepsini hatırlamadığım için yazmadım ancak en büyüğü buydu. En küçüğü de sanırım 6'ydı. Bu soruyu yapabilen bir arkadaşım olmadı, üstünde konuştuk bayağı ama hiçbir şekilde çıkaramadık. Sorunun seçenekleri yanlış değildir diye düşünüyorum. Yine de hakkınızı yiyemem, benim bulduğum sonuçların hiçbiri seçeneklerde bulunan sayılardan büyük değildi.
Umarım doğrudur çözümünüz. Kaç gündür canımı sıktı bu soru. Hocaya sorma fırsatım olduğunda doğru yanıtı öğrenip buradan paylaşırım. Sağ olun yeniden. Değişik bir çözümü olan arkadaşlar olursa yazsınlar lütfen, onları da dinlemek isterim.Yani sanmiyorum, bir daha ustunden gectim. Konuya gelen olursa hatam varsa duzeltir. Hata yaptiysam formul seciminde yapmisimdir diyecegim ama eminim de.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.