PSU'nun vaad ettiği gücü sağlayabilmesi farklı birşey, prizden güç çekmesi farklı birşey. Üzerinde kaç watt yazdığından ziyade kaç watt verebildiği önemlidir. 350 Watt PSU, 350 Watt verebiliyorsa kalitelidir. 250 Watt veriyorsa (prizden toplam çektiği güç) orada zaten sıkıntı var.
Ayrıca konu başlığı 80+ özelliği nedir diye sormuşlar ben onu açıklamaya çalıştım.
Bakın benim kafama takılan aslında şu videoda 6.00'dan itibaren izleyip Ali abinin dediği 'yüksek verimlilik sistemin harcadığı gücü azaltıyor değil mi' olayına takıldım.
Evet yüksek verimlilik harcanan gücü azaltır. Çünkü şöyle düşün,
Makinaya gereken enerji 300 watt diyelim. Eğer %50 verimli bir psu güç sağlıyorsa prizden 600 watt çekecek. Eğer %80 verimli bir psu güç sağlarsa 375 watt çekecek.
Bak şimdi yapılan işlem aynı. Gereken enerji aynı. Ama biri bunu 600 watt ile yaparken diğeri 375 watt ile yapabiliyor.
BrkD22, çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık. Aynı şeyi tersten düşündüğümüzde de %80 verimlilikli 500W bir psu bileşenlere 400W güç verebilir diye bir sonuç ortaya çıkıyor.
Kaç wattlık PSU aldıysan bilgisayara maksimum o kadar güç sağlayabilirsin. Prizden çektiğin fazladan elektrik ısı enerjisine dönüşüyor. Sisteme bir yararı yok. Havaya uçuyor yani.