Güç kaynağı, sistemi yıldırım düşmesinden koruyabilir mi?

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Merhaba, bölgede aşırı şiddetli yağmur yağdı, geldi ve geçti. Şimşekliydi tabii. İki yıldırım düştü, sonuncuda ise bilgisayardan çatır çatır sesler geldi, ışıklar gitti geldi ve bölgenin interneti komple gitti. Sistem yanmaktan kıl payı mı kurtuldu? PSU koruyabilir mi böyle bir olayda? Bayram zamanı şansıma bak…

Not: PC çalışıyor sorunsuz.

Genelde PSU'dan ileri gidemiyor, deneyin bakın. Ayrıca modemi de kontrol edin, eğer ethernet ile bağlıysa anakartı yakmış olabilir.

Uzun lafın kısası deneyin.

PSU'nun en kalitelileri bile bir yere kadar koruyabilir. İlk önlem olarak topraklama bağlantısında sorun olmayan bir duvar prizine kaliteli bir akım korumalı priz bağlamanız biraz daha sizi güvenli kılacaktır. Daha da güvenli olmasını isterseniz harici güç kaynaklarından almanız gerekir.

Yıldırımın nereye düştüğüne göre değişir. Bazı durumlarda gerilim dalgalanmaları kaçınılmaz olabilir. PSU direkt şebekeye bağlı olduğundan tam anlamıyla koruma sağlayamaz. Sonuç olarak kesin konuşmak imkansız.

Genelde PSU'dan ileri gidemiyor, deneyin bakın. Ayrıca modemi de kontrol edin, eğer ethernet ile bağlıysa anakartı yakmış olabilir.

Uzun lafın kısası deneyin.
Ethernet ile bağlı da dediğim gibi sistem çalışıyor. Merak ettiğim böyle bir durumda PSU’nun işlevi ney olabilir diye düşündüm.

Ethernet ile bağlı da dediğim gibi sistem çalışıyor. Merak ettiğim böyle bir durumda PSU’nun işlevi ney olabilir diye düşündüm.
PSU sisteme elektriği doğru bir şekilde verebilmeye yarıyor. Tam anlamıyla bir koruma mekanizması değil ama tabii ki pahalı kaliteli modellerde sizin bahsettiğiniz gibi sıkıntı çıkaracak akımlara karşı daha fazla korunma yöntemi var.

Ethernet ile bağlı da dediğim gibi sistem çalışıyor. Merak ettiğim böyle bir durumda PSU'nun işlevi ne olabilir diye düşündüm.

PSU cidden kaliteli ise az da olsa korur. Zaten sistemde herhangi bir yanık kokusu vs yoksa ve sorunsuz çalışıyor ise dert etmeyin. Ama dediğim en kötü bir UPS alın bütçe olunca ne olur olmaz yoğun yağış bölgesindesiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı