Bugün okuldayken bilgisayar açıktı. Babam bilgisayar açık olduğunu görünce bilgisayarın tuşuna 1 kere basıp kapatmış. Ekrana kapatılıyor yazısı gelmiş. Böyle kapatmak zararlı mıdır?
O tuşun görevi de bilgisayarı kapatmak. Shuttdown yani aniden kapatma değil. Çoğu bilgisayarlarda da aynı işe yarıyor. Basılı tutarsanız sistemi shuttdown yapmış olursunuz. Shuttdown yapmadığınız sürece bir zararı olmaz.
Elektrik çeken bir parçanın elektriğini hemen kesiyorsun. Ani değişim oluyor elektrik dalgalarında. Ne kadar doğru bir örnek olur bilemem ama mesela bir ilacı kullanırken birden kesersen vücuduna zarar verir değil mi? Onun gibi düşün.
Evet, evet biliyorum. Örneklerim üzerine biraz çalışmam lazım
Zararlı değil. Güç tuşuna bir kere basmak ile başlat kısmından kapat demek arasında fark yok. Basılı tutup gücü kesmek ayrı bir olay ve babası bunu yapmamış.
Bir kez basıp çekmek ile başlattan kapat demek sisteme aynı emri veriyor. Farkı yok, hatta tuşa bastığınızda sistemin ne yapacağınızı seçebilirsiniz. Zararlı değil, aksine basılı tutup zorla kapatmak zararlıdır.
Hiçbir zararı yok. Çoğu kişi kafadan sallamış veya soruyu anlamamış. Eskiden (çok eskiden) direkt sistemi kapatırdı. Şimdi normal bas çek yapıldığında anakart, işletim sistemine normal kapatma komutu gönderiyor. Basılı tutarak ani kapatma yapmak işletim sistemine ve çalışan programlara zarar verebilir. Ben senelerdir ara sıra böyle kapatıyorum. İsterseniz sistem açıkken o tuşu işlevsiz hale getirebilir veya uyku modu da atayabilirsiniz.