İnceleme Günlük kullanıcı gözünden 2 aylık iPhone 16e deneyimi

Yaklaşık 2 aydır iPhone 16e kullanmaktayım ve almayı düşünen veya önyargısı olan arkadaşlar açısından bir değerlendirme yapmak istedim. İyi okumalar!

1) Tasarım

Tasarımı bence gayet estetik ve elde güzel oturan bir yapıda. Tek kameralı görüntü her ne kadar günümüz için biraz eski ve sade dursa da, genel tasarım oldukça şık ve göze hitap ediyor. Buzlu cam arka yüzey bu premium görüntüyü çok iyi taşıyor. Elimde tutarken gerçekten o premium hissiyatı geliyor.

2) Ekran

Herkes gibi benim de en çok sinirimi bozan konu bu oldu. Yıl olmuş 2025 ama iPhone 13 ekranının neredeyse aynısı kullanılmış. Kalın çerçeveler, estetikten uzak çentik tasarımı, özellikle de 60 Hz ekran tazeleme hızı gerçekten can sıkıcı. Güneş ışığında ekran zar zor okunuyor.
Ama görüntü kalitesi konusunda hâlâ iPhone çizgisi korunmuş: netlik ve renkler gayet başarılı, görüntüler oldukça canlı ve anlaşılır. Kompaktlık açısından ise yeterli diyebilirim.

3) Performans

Her ne kadar işlemcimiz A18 olsa da Apple klasik hamlesini yapmış ve GPU'dan bir çekirdeği kırpmış.
Bu beni rahatsız etti mi? Asla! Oyunlarda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Zaten ekran 60 fps’ten yukarı çıkamadığı için cihaz kendini yormadan tüm işini halledebiliyor.
Sosyal medya uygulamaları arasında geçiş çok hızlı, donma, kasma gibi şeyler hiç yaşamadım. Performans konusunda kimseyi üzmez diye düşünüyorum.

4) Batarya

Şimdiye kadar elimden birçok iPhone geçti ama bu telefonun bataryası hepsinden iyi diyebilirim.
1.5 güne bir şarja takıyorum desem yalan olmaz. Yoğun kullanımda bile 1 günü çok rahat çıkarıyor.
4005 mAh’lik batarya, cihaza o kadar güzel optimize edilmiş ki şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım.

5) Kamera

Kamera her ne kadar iPhone 16’nın ana kamerasıyla aynı dense de, lensimiz biraz küçültülmüş. Bu da kaliteyi düşürüyor sanılabilir ama öyle değil.
iPhone 16 Pro kullanan bir arkadaşımla yan yana test ettiğimizde, aralarında gözle görülür bir fark olmadığını söyleyebilirim.
Gündüz çekimleri çok başarılı, ancak gece çekimlerinde elinizin sabit durması gerekiyor. Aksi takdirde görüntü bulanık çıkıyor.
Ön kamera için de aynı durum geçerli.
Video performansı ise hem gündüz hem gece gerçekten mükemmel.

6) Hoparlör

Bass ağırlıklı, güçlü bir hoparlöre sahip. Ses seviyesi yeterli ve kaliteli. Diğer modellere göre geride kalır bir yanı yok. Bu konuda oldukça memnun kaldım.

7) Sonuç

Bu telefon bana kalırsa günümüz gençliğine hitap etmiyor.
Ama eğer yazılım, yenilik, modern tasarım gibi konular sizin için öncelik değilse ve Apple ekosistemine uygun fiyatla girmek istiyorsanız, iPhone 16e sizi pişman etmez.
Ekran dışında olumsuz bir tarafı olduğunu düşünmüyorum.
"Ben telefonla çok uğraşmam, şarjı iyi gitsin, iPhone olsun yeter" diyen biriyseniz gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Onun dışında tavsiye etmekte zorlanırım hele ki 14 Pro gibi bir model varken(2.eli hemen hemen benzer fiyatlarda).

İyi sosyaller.

Bende sıfır iPhone 16e alacaktım, çevremdeki kimse al demedi internette araştırdım herkes alma diyor.
Gittim sonra 2. el tertemiz 14 Pro aldım, iPhone alıyorsanız Pro veya Pro Max serisi olacak gerisi yalan :)
Çok iyi yapmışsınız hocam. Bu fiyata kırpılmış bir versiyon almak akıl kârı değil. Ben de tercihimi Pro veya Max'ten yana kullanırdım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı