Arkadaş 2 kelimeyle açıklamış zaten. Ben de fikirlerimi söylemek istedim.
Öncelikle Windows kullanmaya devam ettiğiniz sürece kaynaklarınızı sömürülecektir o yüzden Linux'a geçmenizi tavsiye ederim.
Linux tarafında ise karşınıza birçok dağıtım çıkacaktır. Tavsiyem birçok kişi gibi Linux Mint olur. Kurulumu kolay, kullanımı kolay.
Linux Mint indirme sayfasında karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Cinnamon Xfce ve Mate. Bu üç seçenek tamamen masaüstü görünümünüzle alakalı. Resimlere bakıp, biraz da Google da arayıp karar verebilirsiniz. Bana kalırsa cinnamon diğerlerinden daha iyi görünüyor.
Linux'u ilk defa kullanacaksanız uygulama indirme konusuna da ufak bir değineyim. Windows gibi tarayıcıdan .exe indirme durumu yok. Mint'in oldukça kapsamlı bir uygulama deposu var zaten. Geçen baktığımıda 60bin uygulama/program vardı. Yazılım mağazasından indirebilirsiniz dilediğiniz uygulamaları.
Tarayıcı olarak Chromium hızlı çalışıyor diye biliyorum. Deneyip görebilirsiniz.
Onun dışında eğer aradığınız bir uygulamayı bulamazsanız mutlaka alternatifleri vardır. Ufak bir İngilizce arama ile veya forumlara danışarak sorunu çözebilirsiniz. uygulayacağım.