Günümüzde gençler niye dinden soğuyor?

Della.dd

Decapat
Daha fazla  
Soru başlıktaki gibi. Ben dahil niye dinden soğuyor yaşıtlarım?

Bilgiye ulaşmak artık tek tıkla mümkün. Kafana yatmayan şeylerle ilgili bilgi, görüş çok rahat alabiliyorsun. Ve en mühimlerinden biri de AKP. Koca bir nesli dinden imandan soğuttular dindar gençlik diyerek. Azıcık kafası çalışan biri zaten yönetenlerin yaşam tarzları ve öğütledikleri arasındaki farkı görebiliyor. Bir de yani 1500-2000 ve aşkın yıllık öğretiler, elbette zamanında din, şu an mitoloji kabul edilen şeylerle aynı akıbeti paylaşacaklar. Ama 100 yıl ama 200 yıl sonra.

Din sert,baskıcı ve en önemlisi korku merkezlidir tam anlamıyla toplulukları yönetmek için biçilmiş kaftandır. Genç beyni doğası gereği özgürlük ve sorgulama arar.
“Yanlış bir şey yaparsam sonsuza kadar yanarım” gibi şeyler söylenmeye başlamışsa uzaklaşma başlar zaten. Günümüzdeki din adamlarının veya bizim din adamı dediğimiz sahte hocaların çelişkili davranışlarıda uzaklaştırır.
Ve benim için en önemlisi dinlerin gençlerin zorluklarına hiç bir şekilde çözüm getirmemesi.
gelecek kaygısı, para kazanma baskısı, psikolojik sorunlar, ilişkiler, kimlik arayışı Din bunların hiçbirine çözüm getirmiyor evrensel ve herşeyi bilen bir tanrı geleceği göremeyip gençlerin bu sorunlarına bir cevap bir çözüm getiremiyor ise o tanrı bana değer vermiyordur. Ben yarattım tap bana diyor çoğu dinler herhangi bir açıklama yok yeni bilimsel keşif yapılmadan önce sözü edilmeyen kitaptaki şeyler o araştırma yapılınca aa bak şurda burda geçiyormuş denilerek saçma sapan ayet kişiselleştirmeleri yapılıyor. Sadece islam adına konuşmuyorum çoğu dinde var kitap indirilen.
Bir şeyin kanıtını arayan bir gence “Bu böyledir, nedenini sorgulama!” “Çünkü kitapta yazıyor!” Gibi şeyler söylenirse o insan o dini bırakır. Niye ceza var ? Niye şükredeyim ben mi istedim bu hayatı ? Niye yaratıldım gibi sorularla artık çıkar insan dinden. Binlerce yıl önce inanılan yunan mitleri veya iskandinav mitolojisi şuan film konusu veya çizgi roman konusu oluyorsa kaç yüz yıl sonra şuanki dinler film konusu çizgi roman konusu olucak merak ediyorum. Adamların odiniyle thoruyla dalga geçiyoruz filmlerde ama binlerce yıl önce onlara tapılıyordu. İlerleyen yıllarda da aynısı olucak elbette.

Son düzenleme:
En temel sebebi inandıklarını bilgi ile yoğurmamalarıdır. Bilgi ile yoğurmadıkları için internetten veya arkadaş ortamından duydukları inançlarını sarsabiliyor. Okuma alışkanlıkları da bulunmadığı için karşılaştıkları argümanlar zihinlerinde cevapsız kalmaktadır. Cevapsız sorular biriktikçe daha da soğuyor, bu cevapsızlığı cevap zannetmeye başlıyorlar.

Okuma alışkanlığının olmamasının bir diğer götürüsü de sordukları soruların çağımızın ürünü olduğunu zannetmeleridir. Halbuki bahsettikleri çoğu soru 1000 yıldır tartışılmakta, tahayyül edemeyecekleri düzeyde, hayretle okuyacakları cevapları bulunmaktadır. Üstteki mesajlardaki bazı sorular apaçık örnektir, kanıttır.

"Gençler dinden soğuyor." tarzı genellemeler de hatalıdır. Arkadaş çevrenizi bütün bir gençlik olarak yorumlamamalısınız. İslam'ın 100-200 yıl sonra yok olacağını zannedenler 1000'li yıllarda da vardı, 1800'lü yıllarda da. Bu iddiaları ortaya atanlar o kimselerle aynı akıbeti paylaşacaktır. Zira Allah nurunu tamamlayacaktır.

Üzgünüm ancak bunu inkâr etmek için kör olmak gerek. Çevremdeki Müslümanlar bile kabul ediyor gençlerin dinsizlestigini. Anket atmaya gerek bile yoktu, eğer Türkiye'de yaşıyorsanız gençlerin oldukça büyük bir kısmının dinsiz olduğunun farkına varmışsinizdir. Dünya İç Anadolu'dan ibaret değil.

Öncelikle kaynak diye paylaştığınız görsel elma ile armudu kıyaslamaya benziyor. Tablonun en üstündeki %28.5 (Gezici) verisi sadece gençleri kapsar. Diğerleri ise tüm halkı kapsar. Gençlerin her zaman yaşlılara göre daha sorgulayıcı olduğu bilinen bir gerçektir, bu yüzden %28 ile %98'i kıyaslamak istatistiksel olarak doğru değildir. Doğru bir kıyas için diğer anketlerin de Z kuşağı özelinde olması gerekliydi.

Küresel ölçekte pek çok kişiyle iletişimde olan biri olarak, meseleye sadece Türkiye özelinde bakmıyorum. Bahsettiğim sorunlar bütün dünyanın ortak sorunudur hatta bu sorun ülkemizde, ABD gibi ülkelere kıyasla daha düşük seviyededir.

Düşüşün varlığını inkar etmiyorum lakin bu duruma farklı bir pencereden bakıyorum. Çünkü gecenin en karanlık anı, güneşin doğmasına en yakın andır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…