Merhaba arkadaşlar, bir süredir sistemim için ekran kartı arayışındayım, şu anki kartım olan MSI GTX 1050 Ti eski oyunlarda bile zorlanıyor, VRAM sıkıntısı çekiyor ve istediğim oyunları istediğim şekilde oynamama imkan tanımıyor. Bu sebeple sistemi genel olarak yükselttim ve ekran kartı arayışı içerisine girdim. Bu konu üzerine konuşmak için de konu açmak istedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
şu anlık sistemim için şu modeller üzerinde kararlar kıldım;
AMD RX 9060 XT 16 GB.
AMD RX 7900 XT 20GB.
AMD RX 6900 XT 16 GB.
AMD RX 6800 XT 16 GB.
bu durumda da akıllara takılan sorular şunlar;
Günümüzde VRAM ne kadar gerekli ve önemli?
FSR, DLSS, fg gibi teknolojiler pazarlama stratejisi veya ürüne değer katma çabası mı? Yoksa günümüzde olmazsa olmaz mı?
NVIDIA kartların fiyatlarını normal buluyor musunuz?
NVIDIA'nın az VRAM'e sahip kartlar üretmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
sistemim;
Gigabyte B550 Gaming X V2 rev1.3
AMD Ryzen 5 3600X 4.4GHz 6 Core 12 thread (ileride upgrade etmeyi düşünüyorum)
MSI GTX 1050 Ti Gaming X 4 GB.
G.Skill 2x16 GB 3600MHz 16CL Trident Z
Samsung 870 EVO 1TB.
Seagate Barracuda 1TB.
Raijintek cratos 850W 80+ Gold tam modüler.
Corsair 4000D airflow.
LG 27MP59G-P 75Hz 1ms.
DLSS, fg, FSR, strateji değil direk önemli ve faydalı bir özellik. Hatta artık hayatın bir parçası bunlarsız bir kart yok yani öyle düşün. 5080 veya 5090 gibi bütçen yoksa direk işine yarayacak şeyler. Ki o kartları olanlar bile 2K 4K da kullanabiliyorlar.
(E-spor Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda kullanılmaması daha iyi gecikme açısından tabii sürekli bu oyunları oynayan biriyseniz diğer türlü hikayeli oyunlar bu üsttekilerin nimetlerinden çok yararlanıyor grafikleri sağlam ve güçlü olan oyunlar)
VRAM 2K ve 4K gibi yüksek çözünürlükte önemli 1080 de ise artık 8 GB bile yetmiyor en az minimum 12 olmalı. Bunun ihtiyaç vs geçtim yani artık 8 GB bir kart alınmamalı. Çok zaruri veya bütçesel bir durum yoksa.
Kart fiyatlarını bırak bütün teknolojik ürünlerin fiyatları ülkemizde zaten kabul edilemez derece yüksek ekonomi ve kriz yüzünden fakat yapacak hiçbir şey yok dolar euro kötü ekonomi yönetimi tüm bunların üstüne açgözlülük sektörel durumlar misal şu an RAM kıtlığı vs hepsi zaten Avrupa Amerika'ya 2 vuruyorsa bize 5 vuruyor. Bir de fırsatçılık vs uçmuş vaziyette.
AMD bugün ekran kartlarına zam yapmış. Alacağınız bir şey varsa şimdi alın derim yoksa yine zamlarla artacaktır bizim satıcılarımız bu fırsatları asla tepmezler bir anda çıkarırlar.
MFG teknolojisindeki içeriği iyi bilin . Input lag ne kadar sokuyor aşağı yukarı tahmin etmek kolay .Sonunda aklı başında bir arkadaş sürekli MFG teknolojisini kötülüyorlar ben 5070 le çok memnunum AMD'nin 9070XT +AMD fg FSR açmasına karşılık NVIDIA'nın MFG'si ile 70-80 FPS koyuyor üstüne yani.
MFG teknolojisindeki içeriği iyi bilin. Input lag ne kadar sokuyor aşağı yukarı tahmin etmek kolay.
Örneğin oyun açtın native ayarlarda 125 FPS mi alıyor?
1000/125=8ms gecikmen var demektir. Benim 240Hz monitörüm var ben fgx2 açayım dediğinde 16ms gecikmen olur üstüne reflex vs açarsın 10-12Ms'e kadar düşer hiçbir şey anlamazsın bile 250FPS misler gibi oyununu oynarsın.
Ama işte asıl sıkıntı FPS düşük olduğunda başlıyor. Diyelim ki kartın 40 FPS verebiliyor yani 25ms. Fg X2 açarsan işlemci üstüne de yük biner native 40 FPS, 30'a kadar düşebilir ama X2 olur 60FPS alırsın.
30 FPS demek 33.33ms demek, X2fg açınca 66.66ms demek(X3-4 yazmaya gerek bile yok). 60ms sonrası ciddi fark edilir olmaya başlıyor bu input lag muhabbeti.
Hesabınızı ona göre yapın.
İşlemciyi alırken daha düşüş segment bir ekran kartı almayı planlıyordum, zamanla hedefim değişti. İşlemci upgrade edilecek zaten.Konuyla alakasız ama R5 3600X bu ekran kartları için zayıf kalmamış mı?