selimtti
Decipat
Halka arza girmek diye bir tabir çok duyuyoruz. Halka arz nedir ve mantığı nedir? Hangi şirketler halka arza yatkın?
Ellerinize sağlık hocam. Blog olarak girdiler oluşturabilirsiniz. Konuya hakim siniz. Sizden bu konuyu daha derin bir şekilde okumak isterim.Halka arz şirketin borsaya kote edilmesi, yani işlemlere konu edilen hisselerin borsaya girmesidir. Şirket paylarının borsada işlem görmeye başlaması için gerçekleştirilen bir olay. Arkadaşlar da açıklamış zaten. Böylelikle şirket için bir fon sağlanmış olur. Örnek veriyorum bir şirketin halka arz büyüklüğü 500 milyon lira oldu. Şirket bu parayı gelecek yatırımları için, şu anki borçlarını kapatmak için kullanabilir. Yatırımcı için mantığı ise hisse senedi borsada işlem görmeye başladığı ilk gün ve sonrasında sürekli tavan yapması beklentisidir. 23 Ocak'ta clkgr hissesinin işlem görmeye başladığını düşünün ve 5 iş günü boyunca tavan yaptı, %10 yükseldi. Bu yatırımcıya 5 günde yüzde 61 kazanç sağlamak demektir. Neden başka hisselerde aramıyoruz bu kazancı? Yüzde 61 kar borsada kolayca bulabileceğiniz bir kar marjı değil, bu yüzden. Halka arza yatkınlık gibi bir şey aslında yok, özellikle de şu anda içinde bulunduğumuz gibi bir boğa/yüksek piyasa döneminde. Astor enerji gibi sektöründe lider bir firma halka arz oluyor, bu çok doğal. Fakat maçkolik ve baydöner gibi pek bir üretimi, değeri olmayan firmalarda şu anda piyasanın yüksekliğinden faydalanmak istiyorlar.
Meraklılarına küçük ileri okuma:
Halka arzın farklı şekilleri vardır. Örneğin bireysele eşit, oransal, tamamen eşit vb. gibi. Bireysele eşit, küçük yatırımcının en sevdiği ve genelde daha kazançlı çıktığı ya da öyle düşündüğü halka arz biçimidir çünkü kim ne kadar büyük başvuruda bulunursa bulunsun tüm bireysel yatırımcılara belirli oranda dağıtım yapılır. Sdttr geçenlerde halka arz olan ASELSAN'ın yüklenici bir firması. Bireysele eşit yöntem ile halka arz oldu ve 10 lot da isteseniz 10.000 lot da isteseniz dağıtılan en fazla lot sayısı 8 oldu. Yanlış hatırlamıyorsam 12 gün boyunca tavan gitti hisse ve katılan herkese yüzde 300 kazanç sağladı.
Alfas da halka arzlara damgasını vuran şirketlerden biri idi. Yaklaşık 58 lira ile işleme başlayan hisse 340 liralara kadar yükseldi. Bu sadece yüzde olarak daha fazla yükselmesinden dolayı değil, aynı zamanda halka arz yönteminden ötürü de daha fazla getiri sağladı. Alfas halka arzında kullanılan yöntem ise oransal dağıtım idi. Bu tarz halka arzlarda ne kadar ekmek o kadar köfte durumu geçerlidir. Dağıtım oranı yüzde 5 olmuş ise 10.000 lira yatıran yatırımcı 500 liralık lot aldı. 100.000 lira ile katılan kişi ise 5.000 liralık. Yüzdelik olarak kar oranları aynı olsa dahi bir tarafta yaklaşık kar 2.000 lira iken diğer tarafta 20.000 lira oldu (en yüksek fiyatlamadan sattıkları gibi iyimser bir varsayım ile). Daha yazacaktım fakat yoruldum. Umarım yardımcı olmuştur.
Teşekkürler, özelden ya da buradan kısaca blog olarak nasıl oluşturacağımı anlatmanız mümkünse sevinirim. Birkaç konu ile bu kategoride paylaşmayı düşündüğüm şeyler var.Ellerinize sağlık hocam. Blog olarak girdiler oluşturabilirsiniz. Konuya hakim siniz. Sizden bu konuyu daha derin bir şekilde okumak isterim.
Sosyal'de bazı sebeplerden özel mesajlaşma sistemi kaldırıldı.Teşekkürler, özelden ya da buradan kısaca blog olarak nasıl oluşturacağımı anlatmanız mümkünse sevinirim. Birkaç konu ile bu kategoride paylaşmayı düşündüğüm şeyler var.![]()
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.