Bir şirketin halka arz olacağı parayı ne için kullanacağı çok önemli. Finansal borç ödemesi için kullanacaksa bu olumsuz bir durum. Yeni yatırımlar için kullanılacaksa olumlu bir durum. Sağlam şirketler arzdan itibaren biriktirilebilir. Örneğin yakın dönemde arz olmuş Europower, Forte gibi şirketler sağlam şirketlerdi. Böyle şirketler denk gelirse uzun vadeli yatırım düşünülebilir. Ama gerçekten sağlam şirket olması lazım.
Halka arzların zirve yaptığı dönemlerde bir Ebebek furyası vardı mesela. Herkes ebebek aldı. Günlerce halka arz olacağı konuşuldu vs. Sonra ne oldu? Boş çıktı. 46 liradan halka arz oldu, şu an 58 lira. Üzerinden 1,5 yıl geçti. O zaman uzun vadede Ebebek hissesi alan kişiler olduysa, şu an hem enflasyonun hem de altın ve mevduat faizinin çok altında kaldılar. Yani aslında kağıt üzerinde zarar etmiş gibi görünmeseler de enflasyonu hesaba kattığımızda zarardalar. Bu bir örnek tabii. Bu şekilde çoğu halka arzın durumu perişan.
Yani özetle gerçekten sağlam bir şirket olması lazım. Ben kendim halka arzdan uzun vadeli yatırım yapmıyorum şahsen. Ama yapan için de yanlış yapıyor demem tabii. Tercih meselesi. 8 yıldır aktif borsadayım. Borsa'da 1 milyonun üzerinde bir miktarı döndürüyorum. Benim borsa tecrübem ve görüşüm rüştünü ispatlamış, borsada kendini kabul ettirmiş, köklü şirketlere yatırım yapmak üzerine.