Halka arz nedir?

Baltam Sivri

Hectopat
Selamlar, borsaya yeni yeni girmeye başladım, pasif olarak aylık alımlar yapıyorum. Şimdi bankadan mail geldi ve X firmasından halka arz talep girişi başlatılmış. Bilmeyen birine anlatır gibi anlatabilir misiniz? Teşekkürler.

Şirketler yatırım, borç ödeme vb konularda nakit ihtiyaçlarını karşılamak için şirket hisselerinin belli bir bölümünü halka açarlar. Yani ortaklık verirler. Halka arz edilen kısım satılır ve böylece şirkete direk para akışı sağlanmış olur. Özellikle yüksek faiz ortamında kredi çekmek yerine bu işe giren bir çok şirket oldu ki kimisi batma riski taşıyan şirketler. SPK bu konuda zayıf kaldı malesef. Önüne gelen her şirketin halka arzını onayladı.

Neyse işte şirketin halka arz ettiği miktar ile başvuru yapan kişi sayısına bağlı olarak kişi başı belli miktarda hisse satın alabiliyorsun. Kişi başı 50 hisse düşüyorsa 50 hisselik başvurun onaylanır. Eğer 100 hisse istediysen ve kişi başı 50 düştüyse geri kalan fazla ödediğin hisse tutarı sana iade edilir. Eğer kişi başı düşen hisse tutarından az hisse talep ettiysen de tamamını alırsın.

Halka arzlar 2024 te çok iyiydi. İnanılmaz paralar kazandırdı ancak şuan her hisse yükselmiyor. Artık arz furyasına kapılan kitle, borsanın düşmeye başlamasıyla birlikte elini tekrar borsadan çekti ve yine biz kemik kitle olarak kaldık. Tabi kemik kitle işi bilen tayfa. Kötü şirketlerin arzına kolay kolay girmez. O yüzden sağlam şirket olması gerekiyor.

Şirketler yatırım, borç ödeme vb konularda nakit ihtiyaçlarını karşılamak için şirket hisselerinin belli bir bölümünü halka açarlar. Yani ortaklık verirler. Halka arz edilen kısım satılır ve böylece şirkete direk para akışı sağlanmış olur. Özellikle yüksek faiz ortamında kredi çekmek yerine bu işe giren birçok şirket oldu ki kimisi batma riski taşıyan şirketler. SPK bu konuda zayıf kaldı maalesef. Önüne gelen her şirketin halka arzını onayladı.

Neyse işte şirketin halka arz ettiği miktar ile başvuru yapan kişi sayısına bağlı olarak kişi başı belli miktarda hisse satın alabiliyorsun. Kişi başı 50 hisse düşüyorsa 50 hisselik başvurun onaylanır. Eğer 100 hisse istediysen ve kişi başı 50 düştüyse geri kalan fazla ödediğin hisse tutarı sana iade edilir. Eğer kişi başı düşen hisse tutarından az hisse talep ettiysen de tamamını alırsın.

Halka arzlar 2024'te çok iyiydi. İnanılmaz paralar kazandırdı ancak şu an her hisse yükselmiyor. Artık arz furyasına kapılan kitle, borsanın düşmeye başlamasıyla birlikte elini tekrar borsadan çekti ve yine biz kemik kitle olarak kaldık. Tabii kemik kitle işi bilen tayfa. Kötü şirketlerin arzına kolay kolay girmez. O yüzden sağlam şirket olması gerekiyor.

İzahınız için teşekkürler. Ben batması imkansız, batarsa ülke batar kavramına uygun şirketlerden aylık alım yapmaya başladım ve devam edeceğim. Şu an halka arza açık 2 firma var ve benim anladığım kadarıyla nakit ihtiyaçlarını karşılamak için halka açılıyorlar. Bir yerde anlamadığım videolarda falan şu kadar lot aldım bu kadar verdi, eksik verdi ya da tam lot aldım gibi ibare kullanıyorlar. Sizin de dediğiniz gibi önden talepte bulunup arz talebi bittiğinde başvurduğumuz hisse senedi karşılığında kısmı olarak tamamını ya da belli başlı lot verip geri kalanı nakit iadesi yapıyor. Mesela şu an halka arz ile normal hisse satışı yapan firmalar arasında bir fark yok. Sadece kapasitesi ve sektöründe yerine dikkat edip girilmesi gerekiyor. Al sat için değil alıp kenarda tutmalıyım açısından halka arz mantıklı mı, şirketin özgeçmişine bakılarak tabii.

İzahınız için teşekkürler. Ben batması imkansız, batarsa ülke batar kavramına uygun şirketlerden aylık alım yapmaya başladım ve devam edeceğim. Şu an halka arza açık 2 firma var ve benim anladığım kadarıyla nakit ihtiyaçlarını karşılamak için halka açılıyorlar. Bir yerde anlamadığım videolarda falan şu kadar lot aldım bu kadar verdi, eksik verdi ya da tam lot aldım gibi ibare kullanıyorlar. Sizin de dediğiniz gibi önden talepte bulunup arz talebi bittiğinde başvurduğumuz hisse senedi karşılığında kısmı olarak tamamını ya da belli başlı lot verip geri kalanı nakit iadesi yapıyor. Mesela şu an halka arz ile normal hisse satışı yapan firmalar arasında bir fark yok. Sadece kapasitesi ve sektöründe yerine dikkat edip girilmesi gerekiyor. Al sat için değil alıp kenarda tutmalıyım açısından halka arz mantıklı mı, şirketin özgeçmişine bakılarak tabii.
Bir şirketin halka arz olacağı parayı ne için kullanacağı çok önemli. Finansal borç ödemesi için kullanacaksa bu olumsuz bir durum. Yeni yatırımlar için kullanılacaksa olumlu bir durum. Sağlam şirketler arzdan itibaren biriktirilebilir. Örneğin yakın dönemde arz olmuş Europower, Forte gibi şirketler sağlam şirketlerdi. Böyle şirketler denk gelirse uzun vadeli yatırım düşünülebilir. Ama gerçekten sağlam şirket olması lazım.

Halka arzların zirve yaptığı dönemlerde bir Ebebek furyası vardı mesela. Herkes ebebek aldı. Günlerce halka arz olacağı konuşuldu vs. Sonra ne oldu? Boş çıktı. 46 liradan halka arz oldu, şuan 58 lira. Üzerinden 1,5 yıl geçti. O zaman uzun vadede Ebebek hissesi alan kişiler olduysa, şuan hem enflasyonun hem de altın ve mevduat faizinin çok altında kaldılar. Yani aslında kağıt üzerinde zarar etmiş gibi görünmeseler de enflasyonu hesaba kattığımızda zarardalar. Bu bir örnek tabi. Bu şekilde çoğu halka arzın durumu perişan.

Yani özetle gerçekten sağlam bir şirket olması lazım. Ben kendim halka arzdan uzun vadeli yatırım yapmıyorum şahsen. Ama yapan için de yanlış yapıyor demem tabi. Tercih meselesi. 8 yıldır aktif borsadayım. Borsa'da 1 milyonun üzerinde bir miktarı döndürüyorum. Benim borsa tecrübem ve görüşüm rüştünü ispatlamış, borsada kendini kabul ettirmiş, köklü şirketlere yatırım yapmak üzerine.

Bir şirketin halka arz olacağı parayı ne için kullanacağı çok önemli. Finansal borç ödemesi için kullanacaksa bu olumsuz bir durum. Yeni yatırımlar için kullanılacaksa olumlu bir durum. Sağlam şirketler arzdan itibaren biriktirilebilir. Örneğin yakın dönemde arz olmuş Europower, Forte gibi şirketler sağlam şirketlerdi. Böyle şirketler denk gelirse uzun vadeli yatırım düşünülebilir. Ama gerçekten sağlam şirket olması lazım.

Halka arzların zirve yaptığı dönemlerde bir Ebebek furyası vardı mesela. Herkes ebebek aldı. Günlerce halka arz olacağı konuşuldu vs. Sonra ne oldu? Boş çıktı. 46 liradan halka arz oldu, şu an 58 lira. Üzerinden 1,5 yıl geçti. O zaman uzun vadede Ebebek hissesi alan kişiler olduysa, şu an hem enflasyonun hem de altın ve mevduat faizinin çok altında kaldılar. Yani aslında kağıt üzerinde zarar etmiş gibi görünmeseler de enflasyonu hesaba kattığımızda zarardalar. Bu bir örnek tabii. Bu şekilde çoğu halka arzın durumu perişan.

Yani özetle gerçekten sağlam bir şirket olması lazım. Ben kendim halka arzdan uzun vadeli yatırım yapmıyorum şahsen. Ama yapan için de yanlış yapıyor demem tabii. Tercih meselesi. 8 yıldır aktif borsadayım. Borsa'da 1 milyonun üzerinde bir miktarı döndürüyorum. Benim borsa tecrübem ve görüşüm rüştünü ispatlamış, borsada kendini kabul ettirmiş, köklü şirketlere yatırım yapmak üzerine.

Aynı mantıkta ilerlemeye çalışıyorum köklü firma güvenli liman meselesi. Borsaya şu anlık aylık gör ardı edebileceğim bir tutarda yatırım yapıyorum. Dediğiniz gibi arza açılan firma poşette çıkabilir. Hiç yoksa 10 hisse senedi alırım o tutarla ne akarım ne kokarım misali denemiş olurum. Değerli yorumunlarınız için teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı