Çözüldü Halka arzda verilen lotun mantığı nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zerisez

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, borsa İstanbul ve halka arz konularında acemiyim ve yardıma ihtiyacım var. Halka arza katıldım ve 35 lot aldım. Ayrıca 35 lot da dağıtıldı. Ancak banka hesabımda sadece 35 lot görünüyor. Toplamda 70 lotum olması gerekmez miydi? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Ben bu şekilde işliyor diye düşünüyorum. (çok bilgim yok dediğim gibi emin değilim)
Yoksa ben 35 lotluk talep ettim ve bana 35 lot geldi ve sadece 35 lotum var ve fiyat tavan yapınca mı karımı alıyorum? Bunu da düşüsün ancak şu an bütün halka arzlar çıktığı gibi tavan yapıyor, insanlar niye katılsın onu anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba, şöyle ki, 35 lot dağıtıldı olayını yanlış algılamışsınız siz. Halka arz edilen bir firmada lot talep ediyorsunuz. Firmanın dağıtacağı total bir lot miktarı oluyor. Bu lotlar çeşitli etkenlere göre dağıtılıyor katılım gibi. Katılım yüksekse az lot dağıtılır o mantıkla bakın.

35 lot talep etmişsiniz, 35 lot vermiş. Bu durumda 35 lot görünmesi normal yani. 35 lotu siz direkt satın almıyorsunuz. Talep ediyorsunuz. Zaten hangi bankadan aldığınıza göre minimum ve maksimum lot değeri ister sizden. Minimuma genelde 1 yazarız, maksimuma ise vereceğini düşündüğümüz lotu yazarız. Size maksimum vermiş, eğer katılım çok olsaydı daha az lot da verebilirdi. Toplamda 70 lot vermez.

Ayrıca tüm halka arzlar çıktığı gibi tavan yapıyor düşüncesi çok mantıksız ve yanlış. Tabandan açılan halka arzlar da oldu, olmaya da devam edecek. Hatta geçenlerde açılan Yiğit Akü de buna dahildir.
Hayır bak şöyle işliyor;

Halka arz açıldı sen 40 lot aldın ancak 35 lot dağıtıldı.
Ozaman senin 5 lotluk ücret iade edilerek 35 lot hesabına yansıtılır.
Yani 35 lot sen aldın 35 lot'da havadan gelmiyor.

Merhaba, şöyle ki, 35 lot dağıtıldı olayını yanlış algılamışsınız siz. Halka arz edilen bir firmada lot talep ediyorsunuz. Firmanın dağıtacağı total bir lot miktarı oluyor. Bu lotlar çeşitli etkenlere göre dağıtılıyor katılım gibi. Katılım yüksekse az lot dağıtılır o mantıkla bakın.

35 lot talep etmişsiniz, 35 lot vermiş. Bu durumda 35 lot görünmesi normal yani. 35 lotu siz direkt satın almıyorsunuz. Talep ediyorsunuz. Zaten hangi bankadan aldığınıza göre minimum ve maksimum lot değeri ister sizden. Minimuma genelde 1 yazarız, maksimuma ise vereceğini düşündüğümüz lotu yazarız. Size maksimum vermiş, eğer katılım çok olsaydı daha az lot da verebilirdi. Toplamda 70 lot vermez.

Ayrıca tüm halka arzlar çıktığı gibi tavan yapıyor düşüncesi çok mantıksız ve yanlış. Tabandan açılan halka arzlar da oldu, olmaya da devam edecek. Hatta geçenlerde açılan Yiğit Akü de buna dahildir.

Çözüm
Arkadaşın dediği gibi ve ayrıca şu anki arzlar pek yolunda gitmiyor, fakat borsanın düşüş trendinde olduğu bu günlerde borsaya girmeniz tecrübe açısından güzel olmuş.

Arkadaşın dediği gibi ve ayrıca şu anki arzlar pek yolunda gitmiyor, fakat borsanın düşüş trendinde olduğu bu günlerde borsaya girmeniz tecrübe açısından güzel olmuş.

Hocam kripto tecrübem var. Kripto biraz daha volaliteli piyasa biliyorsunuzdur, ancak hisseleri çok anlamam. Halka arzdan borsaya girmeye başlayan çoğu hissenin düşüşüne rağmen yine de bu kadar katılımcı sayısı olduğunu görünce bende ister istemez demek ki lot dağıtımı (ekstradan) oluyor da o yüzden kazanıyorlar diye düşündüm.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yok, ekstradan lot dağıtma gibi bir durum yok. Maksimum ve minimum talep girersiniz, katılıma göre o aralıkta lot verir. Anlaşılmayan başka bir konu var mıdır @Zerisez?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…