Rehber Hangi antivirüs programları kullanılmamalı?

Pontiff1

Femtopat
Daha fazla  
1) Avast

İlk olarak Avast ile başlıyorum çünkü verileri satıyor hatta 2024 yılında bunun için ceza bile aldılar.

Avast gelen tepkiler üzerine 2020 yılında bu işten vazgeçeceğim belirten adımlar atmıştı ama ne oldu sonra? Hala verileri satmaya devam ettiler

https://www.reuters.com/technology/...g-avast-selling-browsing-data-ads-2024-02-22/

Avast packaged detailed user data to be sold for millions of dollars

https://www.pcmag.com/news/the-cost-of-avasts-free-antivirus-companies-can-spy-on-your-clicks

bu kaynakları ek bilgi isterseniz okuyup neden ve nasıl verileri sattığını ve niçin kullanılmaması gerektiğini daha detaylı öğrenebilirsiniz.

2) AVG

Avast için söylediklerim aynen geçerli, PCmag ve Motherboard tarafından yapılan çalışma gösteriyor ki Avast'ın yan kuruluşu AVG de verileri satıyor.

Sadece bununla da bitmiyor AVG ayrıca bir adware ve PUP gibi davranan bir uygulamadır.

AVG Technologies - Wikipedia

3) Adı, sanı belli olmayan anti-virüsler

Peki bunu derken neyi kast ediyorum? İsminde sadece antivirus olan ve/veya hiç popüler olmayan ama kullanıcı indirmesi az olmadığı için Play Store ve Apple Store'da ön sıralarda olan uygulamalar.

Bunları önermemin sebebi, arkasındaki şirket hakkında çok az bilgiye sahip olmamız ve antivirüs testlerinde genellikle test edilmedikleri için nasıl bir koruma sağladığını bilmememiz.

4) Malwarebytes

En şaşırtıcı olana geldik. Kendisi hep övülen bir antivirüs ayrıca Avast/AVG gibi spyware da değil peki neden kullanmayalım?

Öncelikle antivirüsleri test eden en saygın oluşum "Av-Comparatives" adlı şirkettir ve bunların yaptığı en son malwarebytes içeren incelemesine göre, en kötü puanı alan Malwarebytes oldu.

Daha fazla incelemek isteyen bu linkten okuyabilir. Telif hakkı ihlali olmasın diye fotoğraf paylaşmıyorum.

Real-World Protection Test July-October 2022

Ayrıca firewall içermediği için (tek sebebi bu değil) tam zamanlı korumada da alternatiflerine göre iyi değil.

Malwarebytes anti-virüs değil anti-malware diyebilirsiniz ama anti-virüs bazen anti-malware anlamında da kullanılabilir daha spesifik bir şey kast edersek, anti-malware demenin gerekli olduğunu düşünüyorum.

5) SON

Son olarak rehberin metodolojik sınırlamalarından bahsetmek istiyorum, bu rehberde bütün kullanılmaması gerekenleri yazmadım sadece popüler birkaç tane belirttim.
Ek olarak, siber güvenlik uzmanı değilim, ben sadece alanında uzman insanların incelemelerinin, eleştirilerinin vesaire bi'nevi özetleyerek size aktarıyorum.

Ayrıca hoşunuza gitmediyse nedenini hoşunuza gittiyse de nedenini söyleyebilirsiniz.

Bomboş bir rehber olmuş 2025 yılında Avast ve AVG gibi yazılımları kullananların olduğunu sanmıyorum, güncel bir Windows'ta Defender gayet yeterli.

Bomboş bir rehber olmuş 2025 yılında Avast ve AVG gibi yazılımları kullananların olduğunu sanmıyorum, güncel bir Windows'ta Defender gayet yeterli.
Katılmıyorum, 2025 verilerine göre Amerika'da insanların yaklaşık yarısı 3. Parti bir antivirüs kullanıyor ve bunların önemli bir kısmı yani milyonlarcası AVG ve Avast kullanıcısı

Ayrıca ben kimseye karışmıyorum isteyen istediğini kullansın, bu rehberi de zaten bence bunları kullanmayın demek amacıyla yazdım.

Ek olarak, bana göre Defender'ın birçok 3. Parti anti-virüse kıyasla birçok eksik özellik barındırdığını belirtmek isterim.

Eğer 1 kere bile Windows malicious software removal tool kullandıysan bu güvenli aracının yeterli olmadığına dair bir uyarı göreceksin.

Şunu da belirtmek isterim, bomboş demek çok kabaca. Rehberi beğenmediysen saygılı bir şekilde argümanlarını belirterek nedenini söyleyebilirsin.

2025 Antivirus Trends, Statistics, and Market Report

Is Microsoft Defender good enough in 2024?

4 reasons why Windows Security alone isn’t enough to protect your PC

https://www.pcmag.com/news/microsoft-defender-not-enough-this-malware-gets-around-it

Bu arada, otomatik düzenleme yüzünden hatalarım olmuş örneğin, "vazgeçeceğini" yerine "vazgeçeceğim" yazılmış. Bu hatalar için okuyanlardan özür dilerim.

Son düzenleme:
Hocam Malwarebytes sadece tarama için kullanılmalı diye biliyorum. Dediğiniz gibi gerçek zamanlı koruması bilindik avlere göre iyi değil. Ama tarama ve sistemdeki zararlı yazılımları bulma konusunda bayağı iyi deniyor. Bende kendim Win Defender yanına tarama için Malwarebytes kullanıyorum.

Avast! 2020 yılına kadar veri toplama ve satma olayından dolayı para cezası aldı. Sonrasında hiçbir kaynakta veri satmaya devam ediyorlar diye bir şey görmedim. Ki daha sonrasında firma satıldı, Avast!, AVG, Avira ve Norton artık Gen Digital şirketine bağlı.

Günümüzde Avast!/AVG veritabanı olarak ve ücretsiz sürümünde barındırdığı kapsamlı özellikleri bakımından gayet başarılı.

Malwarebytes'ın para ile sıralama yaptığı yanlı sitelerin düşük puan vermesi veya incelemeye almaması çok önemli değil. Malwarebytes gayet kaliteli, pratik bir güvenlik aracıdır. Hem veritabanı olarak hem de temizleme teknolojisi gerçekten güzel. VirusTotal'da belirli bir sayının üzerindeki tespitleri otomatik veritabanına eklemesi FP oranını artırsa da tarama amaçlı gayet kullanışlıdır. Aktif koruma olarak ben de beğenmiyorum çünkü bir antivirüs yazılımı zaten değil.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim ben size iki kaynak sunayım:

https://cybernews.com/best-antiviru...2019 and early,tracking and selling user data.

FTC Finalizes Order with Avast Banning it from Selling or Licensing Web Browsing Data for Advertising and Requiring it to Pay $16.5 Million

Bu iki kaynakta, 2024 yılında verileri sattığı için ceza aldığı yazıyor.

Ayrıca "para ile sıralama yapan yanlı bir site" olduğunu düşünmüyorum. AV-Comparatives, kar amacı gütmeyen Anti-Malware Testing Standards Organization üyesidir.

Malwarebytes kötüdür demiyorum, sadece iyi değil bence.

Hocam ESET'i kesinlikle eklemeniz lazımdı.

Ya İngilizcen yok ya da çeviri yapıp mı okuyorsun anlamıyorum. 2024 yılında veri satmıyor. 2020 yılına kadarki süreçte paylaştığı verilerden dolayı para cezası alıyor. Yargılama süreci var bu işin.

Xcitium / Comodo firması kurucusu "kar amacı gütmeyen" ilgili kuruluşun kendilerinden para istediğini açıklamasında belirtmişti. Bu yüzden de bu testlerde yer almayacaklarını belirtmişti.

FTC açıklamasında, Avast'ın verileri koruyacağına dair söz verdiğini ancak daha sonra ise satmaya devam ettiğini yazıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

peki Avast ne zaman söz vermişti? 2020.

Avast to Commence Wind Down of Subsidiary Jumpshot

Varsayalım ki kendilerinden para istiyorlardı, o kuruluşa üye olmayan ve alternatiflerine göre daha düşük puan veren PCWorld de mi para istiyordu veya PCMag veya Experte
Malwarebytes Premium Security review: A one-time staple, now optional

https://www.pcmag.com/reviews/malwarebytes-free

Malwarebytes Antivirus Review: How Good Is the Software?

Hadi bunlar da güvenilir değil diyelim. Youtube üzerinden yapılan bir teste göre; Bitdefender, Kaspersky gibilerinin gerisinde kalıyor Malwarebytes veya bir tier listte gerilerde kalıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Comodo'nun o söylemini, Symantec'e meydan okuyup yenildiği için antivirüs testlerinin para karşılığında yapıldığını söylüyor gibi.

Comodo aynı zamanda Tavis Ormandy, Moxie Marlinspike gibi alanında uzman olan kişiler tarafından "utanç verici" olarak adlandırılan tartışmalı bir kuruluş.

Chromodo Browser Disables Same-Origin Policy

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…