Hangi bileşen hangisiyle uyumludur ?

Mümin Alan

Kilopat
Makaleler
46
Daha fazla  
Ben bilgisayardan biraz anlasam da çok anladığım söylenemez. Hangi Ram hangi anakartla uyumludur ? Hangi Ekran kartı hangi anakartla uyumludur veya hangi soğutucu hangi işlemciyle uyumludur bunu nasıl anlayacağız ?
Mesela Vatan Bilgisayar'da baktığımda sadece hangi işlemci hangi anakartla uyumlu olduğunu biraz anlayabiliyorum. Bu konuda ayrıntılı açıklama ile yardım ederseniz sevinirim arkadaşlar.

Ramler için DDR birimi mevcuttur. Günümüzde DDR3 VE DDR2 sıklıkla kullanılır. DDR2 bulmak gittikçe zorlaşır çünkü DDR3'e göre daha yavaştır. Bu nedenle yeni bilgisayarlarda kullanılmazlar.
Ekran kartında PCI girişi vardır. Çoğu ekran kartı çoğu anakarta uyar.
İşlemcilerde soket vardır soket numaraları uyumluysa/aynıysa sorun yokur.
Soğutucularda da soket geçerlidir. İntel genelde sayı koyar (1150, 1155, 2011 vb.). AMD'nin ise AM3+, FM2, FM2+ vb. soketleri mevcuttur.

Mesela arkadaşım RAM konusunda yardımcı olayım DDR3 anakarta ancak DDR3 soketli olması lazım anakarta DDR2 RAM takarsan olmaz :)

Takarsan olmaz biraz yanlış oldu. Takamazsın olmalıydı. Ben hiç anlamazken sadece bir tanıdığımda görmüştüm ram taktığını. DDR2 anakarta DDR3 ram takmaya çalışmıştım. Ama o zamanlar hiç anlamıyordum.

Ramler için DDR birimi mevcuttur. Günümüzde DDR3 VE DDR2 sıklıkla kullanılır. DDR2 bulmak gittikçe zorlaşır çünkü DDR3'e göre daha yavaştır. Bu nedenle yeni bilgisayarlarda kullanılmazlar.
Soğutucularda da soket geçerlidir. İntel genelde sayı koyar (1150, 1155, 2011 vb.). AMD'nin ise AM3+, FM2, FM2+ vb. soketleri mevcuttur.

Takarsan olmaz biraz yanlış oldu. Takamazsın olmalıydı. Ben hiç anlamazken sadece bir tanıdığımda görmüştüm ram taktığını. DDR2 anakarta DDR3 ram takmaya çalışmıştım. Ama o zamanlar hiç anlamıyordum.
Haklısın arkadaşım takılmıyor bile :)

Bu parçalar birbiriyle uyumlu mu ?

Corsair 8Gb Vengeance Ddr3 1600Mhz Cl10 Siyah Tek Modül Ram - Vatan Bilgisayar
R7 265 TurboDuo GDDR5 2GB 256Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı - Vatan Bilgisayar
Msi 970A-G43 Amd 970+Sb950 Am3+ Ddr3 2133Mhz(O.C.) Sata 3.0 Usb 3.0 Anakart - Vatan Bilgisayar
Amd Fx X8 8350 Soket Am3+ 4Ghz 16Mb Cache 32Nm İşlemçi - Vatan Bilgisayar

Önce işlemcinin soketine göre anakart seçilir. Daha sonra anakartın özelliklerine bakılır. Anakartın sitesindeki o anakartla denenmiş ve çalışmış ram listesine bakılır. (Tabi tüm ramleri denemezler).

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı